Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen: On syytä riitauttaa sähkön hinnankorotukset

Politiikka
 
Täystyrmäys siirtohintojen korotuksille eduskunnassa
Täystyrmäys siirtohintojen korotuksille eduskunnassa
Carunan korotuksia sähkön siirtohintoihin pidetään laajalti kohtuuttomina. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.
Fakta

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa

 Sähkölaskun loppusumma koostuu kolmesta osasta: itse energiasta, sähkön siirtämisestä ja veroista.

 Suurin osa laskusta syntyy yleensä energiasta. Kuluttaja voi itse valita sähköenergian myyjän.

 Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, koska se on sähköverkon omistajan yksinoikeus eli monopoli.

 Sähkönsiirron hinnnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Eduskunnan talousvaliokunta ruotii sähkön siirtohintojen kovia korotuksia ensi viikon keskiviikkona ja torstaina. Valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) kertoo, että tarkoituksena on, että keskiviikkona 10. helmikuuta kuullaan viranomaisia ja torstaina 11. helmikuuta järjestöjä ja yhtiöiden edustajia.

Turunen vakuuttaa, että talousvaliokunnalla voi olla vaikutusvaltaa asiassa.

”Me määrittelemme lainsäädännön muutostarvetta. Esimerkiksi sähkömarkkinalaissa määritellään Energiaviraston toimintamalli, joka tällä hetkellä näyttäisi olevan selkeästi pielessä”, Turunen sanoo.

Tällä hän viittaa siihen, että nykyisen lain mukaan Energiavirasto valvoo sähkönsiirron kohtuullisuutta jälkikäteen neljän vuoden jaksoissa eli ”kontrolloi jälkijättöisesti”.

”Täytyy pystyä paljon nopeammin vaikuttamaan”, Turunen sanoo.

Myös muut HS:n tiistaina haastattelemat kansanedustajat pitävät korotuksia turhan suurina. Kansanedustajat kertovat näkemyksistään oheisella videolla.

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna nostaa sähkön siirtohintoja keskimäärin yli 35 prosenttia. Caruna on perustellut uusia hintojaan 200 miljoonaan euron vuosittaisilla investoinneilla, kuten maakaapeloinnilla.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on jo pyytänyt Energiavirastolta selvityksen sähköverkkoyhtiö Carunan poikkeuksellisen suurista hinnankorotuksista.

Caruna selittää, miksi he nostavat hintojaan eniten
Caruna selittää, miksi he nostavat hintojaan eniten
Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen haki syitä HSTV:n keskustelussa sille, miksi maan suurin verkkoyhtiö nostaa rajusti siirtohintojaan. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV.

Nyt kohua herättäneisiin sähkön siirtohintojen korotuksiin voidaan Turusen mielestä vaikuttaa riitauttamalla kohtuuttomat hinnankorotukset.

”Kun laskut alkavat olla ihmisten pöydillä, tähän pitää pystyä heti reagoimaan olemassa olevan lainsäädännön kautta. Nyt ei puhuta sähkömarkkinalaista, vaan kuluttajasuojalaista. On syytä riitauttaa korotukset”, Turunen.

Toisena vaikutuskeinona Turusen mielestä on siis lainsäädännön muutostarve.

Kolmantena keinona Turunen esittää, että nyt käynnistettäisiin selvitystyö sähkönsiirtomonopolin purkamiseksi.

”Meillä vapautettiin dataverkot kilpailulle. Meidän pitäisi tehdä selvitystyö olisiko mahdollista purkaa myös sähköverkkojen osalta monopoli”, hän sanoo.

Turunen huomauttaa, että hinnan korotukset eivät koske pelkästään kuluttajia, vaan myös yrityksiä.

”Ei ehkä ymmärretä vielä, kuinka iso perkaamisen tarve tässä on”, hän sanoo.

Poliitikot ovat aloittaneet jo toistensa syyttelyn hintojen nousun syistä. Monet näkevät syynä olevan sen, että Fortum myi vuoden 2013 lopulla sähköverkkonsa yrityksille, jotka perustivat Carunan.

Carunasta 80 prosenttia on ulkomaalaisomistuksesta. Loppusiivun omistavat kuntien eläkeyhtiö Keva ja Lähi-Tapiola Eläkeyhtiö. Carunaa hallinnoi yhtiö nimeltään Suomi Power, joka on rekisteröity Hollantiin.

Turunen sanoo, että edellisellä vaalikaudella tehtiin ”pienempi virhe ja isompi virhe”.

”Pienempi virhe oli viime vaalikaudella tehty sähkömarkkinalaki. Isompi virhe oli Fortumin sähköverkon myynti Carunalle.”

Viime vaalikaudella oppositiossa olleet perussuomalaiset ja keskustalaiset varoittivat moneen kertaan Fortumin sähköverkon myynnistä.

Myös yksittäiset hallituspuolueiden edustajat, esimerkiksi silloinen kansanedustaja Päivi Lipponen (sd), olivat huolissaan mahdollisesta sähkön hinnan korotuksesta.

Turusen mielestä nyt oppositiossa olevien demarien on turha yrittää sysätä vastuuta silloiselle hallituskumppanilleen kokoomukselle.

”Kyllä sosiaalidemokraatit olivat tekemässä molempia virheitä. Silloin oli kyllä tiedossa, että sähkön siirtohinnat nousevat merkittävästi”, Turunen sanoo.

Hänen mielestään tämä on hyvä muistutus siitä, mitä tarkoitti, kun demarit olivat hallituksessa.

”Olennaisempaa on kuitenkin korjata nämä virheet kuin syytellä toisia”, Turunen sanoo.

HS:n laskurilla voi selvittää nopeasti, kuinka siirtohinnat muuttuvat tänä vuonna eri puolilla pääkaupunkiseutua. Laskurilla voi tarkistaa, kuinka paljon sähkön siirron osuus haukkaa koko vuoden laskusta erilaisilla kulutustottumuksilla.

Laskuri kertoo vain siirtohinnan suuruuden. Sähkön siirto jakautuu kahteen osaan: kiinteään perusmaksuun ja kulutuksen mukaan liukuvaan sähkön siirtomaksuun, jonka päälle tulee vielä sähkövero.

Laskurissa on mukana arvonlisävero. Kilpailutettavaa energiamaksun osuutta laskurissa ei ole huomioitu.

Outi Pyhäranta
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps).
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat