Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Jokainen, joka osaa sanoa sanan asylum, pääsee sisään”

Presidentti Niinistö: Eurooppa ei enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta

Politiikka
 
Presidentti kutitteli kansalaisten tuntoja
Presidentti kutitteli kansalaisten tuntoja
Mitä jäi kansalle käteen presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaispuheesta? Toimittaja, leikkaus: Heidi Lämsä, kuvaus: Esa Syväkuru

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut voimakkaasti kantaa Euroopan maahanmuuttotilanteeseen. Valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa keskiviikkona puhunut Niinistö pitää maahanmuuttoa Suomen ja Euroopan ylivoimaisesti suurimpana haasteena.

Niinistö vaati puheessaan EU:ta tunnustamaan, etteivät sen jäsenmaat enää ”pysty täyttämään maahanmuuttoa koskevia kansainvälisiä velvoitteita”. Niinistön mielestä Suomella tai Euroopalla ei ole enää varaa ottaa vastaan kuin kaikkein suurimmassa hädässä olevia turvapaikanhakijoita.

”Emme voi auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai niitä jotka tuntevat olonsa kotimaassaan vaikeaksi”, flunssaisen kuuloinen presidentti sanoi puheessaan.

”Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta on, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville”, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä tilanne on muuttunut oleellisesti viimeisen vuoden kuluessa.

”Muutos on räikeä. Muutama vuosi sitten olimme viemässä arvojamme muualle ja pidimme niitä aivan ylivertaisina. Nyt joudumme miettimään, pystymmekö pitämään niistä itsekään kiinni”, Niinistö sanoi.

”Maahanmuuttovirta Eurooppaan on pitkälti kansanvaellusta eli siis muutakin kuin vain hätään perustuvaa liikettä. Tämä haastaa eurooppalaiset rakenteet ja kyvyn auttaa.”

”Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa.”

Niinistön mielestä kaikkien turvapaikanhakijoiden auttaminen on johtanut tilanteeseen, jossa järjestelmää on käytetty myös hyväksi.

”Jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.”

Sisäministeriön mukaan suomeen saapui viime vuonna yli 32 000 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2014 turvapaikanhakijoita oli runsaat 3 600. Sisäministeriö arvioi viime viikolla, että viime vuonna tulleista turvapaikanhakijasta noin 60 prosenttia saa kielteisen päätöksen.

Niinistö otti kantaa myös kansainvälisten sopimusten ajantasaisuuteen. Hän sanoi, että maahanmuuton rajoittamista on pidetty kansainvälisten sopimusten vastaisena.

Niinistö sanoi, että kansainvälisiä sopimuksia on tehty huomattavasti helpommassa tilanteessa kuin nyt.

”Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia.”

Presidentti Niinistö moitti puheessaan myös suomalaista keskustelukulttuuria. Hänen mielestään Suomessa on keskitytty alkuvuodesta lähinnä toisten haukkumiseen.

”On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin”, Niinistö sanoi.

Myöhemmin hän totesi, että ”ilmassa on heikon itsetunnon julistamisen kaipuuta”.

Niinistön puhe kokonaisuudessaan on luettavissa tästä.

Toimittajille Niinistö selitti kahvitilaisuuden jälkeen, että hän puhui melkein vastaavaa suurlähettiläspäivillä elokuussa. Siitäkin syntyi kohu.

Niinistön mielestä syksyn aikana on usein sanottu, että meidät on yllätetty turvapaikanhakijaongelmassa.

”Nyt sitten pitää ainakin se ottaa opiksi, että ei enää yllätetä. Sen vuoksi puhuin siitä nyt tällä kertaa aika paljon, koska näyttää siltä, että aika moni arvioi, että muuttoliike ei ole suinkaan päättymässä, vaan päinvastoin kiihtymässä”, presidentti sanoi.

Niinistö joutui selittelemään toimittajille, mitä hän tarkoitti kritisoimalla kansainvälisiä sopimuksia. Jotkut kuulijat nimittäin tulkitsivat hänen puheensa niin, että Suomen ei pitäisi enää noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

”Enhän minä mitään siitä puhunut. En todellakaan”, Niinistö sanoi.

Tuohtunut presidentti sanoi, että tämä alkaa mennä ”taas siihen pilkun vääntämiseen joka kohtaan”.

”Minä totesin tarkkaan ottaen niin, että juuri tässä ja nyt voi olla vaikea täyttää kaikkia velvollisuuksia. Siis juuri tässä ja nyt välittömästi”, hän painotti.

Esimerkkinä hän mainitsi ajatukset määrällisestä rajoitteesta, joka saattaa olla vastoin kansainvälistä sopimusta.

Jos Euroopassa päädytään esimerkiksi kokonaismäärärajoitteeseen, sen vaikutuksia pitäisi Niinistön mielestä lieventää.

Vaikka määrä vähenisi, olisi varmistettava, että Eurooppaan tulee todella pahimmassa hädässä olevia, hän toisti.

Hänen mielestään pitäisi myös huolehtia siitä, että odottelemaan joutuvien olosuhteet olisivat inhimilliset.

Niinistön puhe herätti suomalaisissa poliitikoissa ristiriitaisia tunteita.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mielestä puhe oli kansakunnan arvojohtajan vahva kannanotto erityisesti turvapaikanhakijaongelmaan.

Oppositiopuolueiden edustajat olivat enimmäkseen ihmeissään ja hämmentyneitä presidentin tiukkasävyisestä puheesta.

Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo puolestaan kauhistuneensa Niinistön pitämästä puheesta.

Presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 2016
Presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 2016
Katso tästä kokonaisuudessaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaissa 2016.
Niinistö: Eurooppa ei pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta
Niinistö: Eurooppa ei pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta
Presidentti Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaisissa pakolaiskriisistä. Hän sanoi, että kriisissä ei ole hyviä vaihtoehtoja: Kuva: Ilta-Sanomat / ISTV.
Rio Gandara / HS
Presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa keskiviikkona.
Presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa keskiviikkona.
Jukka Gröndahl / HS
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Finlandia-talolla keskiviikkona.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Finlandia-talolla keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat