Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Vanhasta painaa huoli Venäjästä – suosittelee Suomelle entistä tiiviimpää yhteistyötä Ruotsin kanssa

Entinen pääministeri pohtii kirjassaan, mitä Suomen naapuri oikein haluaa.

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Matti Vanhanen Ulkopolitiikkaa -kirjansa julkistustilaisuudessa keskiviikkona.
Matti Vanhanen Ulkopolitiikkaa -kirjansa julkistustilaisuudessa keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Matti Vanhanen: Ulkopolitiikkaa. Omakustanne. 2016. 116 sivua.

Ensin Paavo Väyrynen ja nyt Matti Vanhanen – keskustan entiset puheenjohtajat ovat näköjään ahkeroineet päätteen ääressä. Väyrysen kirja Eihän tässä näin pitänyt käydä ilmestyi viime viikon maanantaina ja Vanhasen kirja Ulkopolitiikkaa keskiviikkona.

Väyrysen kirja on pikakirja, jota hän tarvitsee uuteen poliittiseen manööveriinsä keskustan sisällä. Vanhasella ei tällaisia tavoitteita ole. Hän on tyytyväinen asemaansa eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja tukee lojaalisti pääministeri Juha Sipilää.

Vanhasen ajoi päätteen ääreen huoli Venäjästä ja harmi suomalaisten poliitikkojen ohuesta Venäjä-tietämyksestä. Häntä itseään ei voi moittia Venäjä-harrastuksen puutteesta. Hän on Paasikivi-Seuran puheenjohtajana paneutunut naapurin politiikkaan.

Ilmeisesti on käynyt niin, että mitä enemmän Vanhanen on Venäjään syventynyt, sitä huolestuneemmaksi hän on tullut. Mitä naapuri oikein meinaa, Vanhanen kysyy useaan kertaan.

Toki hän muotoilee kysymyksensä diplomaattisesti, kun hän käsittelee muun muassa Venäjän varustautumista ja roolia Ukrainan sodassa.

Vanhasta ei siis voi moittia hötkyilystä. Hän on kokenut keskustalainen poliitikko, entinen pitkäaikainen pääministeri, jolla on veren perintönä kekkoslaista varovaisuutta idänsuhteiden hoidossa. Niinpä Vanhanen kannattaa Suomen ja Ruotsin pysymistä Naton ulkopuolella, koska naapurimaiden liittoutumattomuus rauhoittaa tilannetta lähialueilla.

Kirjassa hän sanoo kuitenkin ääneen myös ruman sanan. Venäjä on omilla toimillaan pannut pallon pyörimään. Suomen ja Ruotsin on ehkä jonain päivän pakko harkita Nato-jäsenyyttä, jos muu ei auta. Jäsenyys on silloin ”aito vaihtoehto”, kuten Vanhanen kirjoittaa.

Vanhanen noteeraa, että Ruotsissa harkinta on jo selvästi pitemmällä. Porvaripuolueet ovat kallistuneet jäsenyyden kannalle, mutta sosiaalidemokraatit ovat vastaan. Jos demarien kanta muuttuisi, Ruotsi lähtisi pyrkimään sotilasliiton suojiin.

Vanhanen suosittelee Suomelle entistä tiiviimpää yhteistyötä Ruotsin kanssa. Kirjassa selvitetään juurta jaksain myös EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä unionin perussopimuksen yhteistyöpykäliä, joita Vanhanen oli pääministerinä muotoilemassa. Hän patistaa Suomea pitämään turvallisuusyhteistyötä esillä unionissa.

Matti Vanhasen kirja on mietitty ja muotoiltu niin tarkasti, että kirja olisi myös helppo kääntää, esimerkiksi venäjäksi ja ruotsiksi. Ehkä niin tapahtuukin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilän hallitus ovat juuri aloittamassa uuden turvallispoliittisen selonteon valmistelua. Selonteko annettaneen eduskunnalle vuoden loppupuolella.

Vanhasen kirjan lukemalla tavallinen kadunmieskin pääsee hyvin jyvälle, mistä poliitikot kohta puhuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat