Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentin puhetta maahanmuutosta luonnehdittiin järeäksi, loistavaksi, kylmäksi ja tulkinnan­varaiseksi

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan presidentti on puhunut hallituksen kanssa samansuuntaisesti kuin valtiopäivien avajaisissa keskiviikkona

Politiikka
 
Presidentti kutitteli kansalaisten tuntoja
Presidentti kutitteli kansalaisten tuntoja
Mitä jäi kansalle käteen presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaispuheesta? Toimittaja, leikkaus: Heidi Lämsä, kuvaus: Esa Syväkuru

”Tämä oli järeä ja tärkeä kannanotto ja vielä näin arvovaltaisessa ympäristössä. Se oli loistava puhe”, kiitteli puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) presidentti Sauli Niinistön puhetta valtiopäivien avajaisissa.

Jussi Niinistön mielestä puhe oli kansakunnan arvojohtajan vahva kannanotto erityisesti turvapaikanhakijaongelmaan.

”Se oli tiukka, mutta tiukat ovat ajatkin. Presidentti sanoi asiat sillä tavalla, että ne eivät paljon selittelyjä kaipaa. Se oli hyvin selkeä ohje, mitä tulemme tekemään”, hän Niinistö sanoi.

Oppositiopuolueiden edustajat olivat enimmäkseen ihmeissään ja hämmentyneitä presidentin tiukkasävyisestä puheesta.

”Se oli kylmää puhetta”, kansanedustaja Timo Harakka (sd) kiteytti.

”Minusta siinä oli tiukempi sävy kuin hänen aikaisemmissa puheissaan”, Harakan puoluetoveri, kansanedustaja Jutta Urpilainen säesti.

Urpilainen sanoi olevansa presidentti Niinistön kanssa samaa mieltä siitä, että pakolaiskriisiin tarvitaan yhteiseurooppalainen ratkaisu.

”Tätä ei voi ratkaista sillä, että jokainen maa tekee omat kansalliset päätöksensä ja kansalliset ratkaisunsa, vaan tarvitaan yhteiseurooppalainen ratkaisu.”

Urpilaisen mielestä presidentti on oikeassa siinä, että eurooppalaista rajavalvontaa, Frontexia, pitää vahvistaa ja pyrkiä saamaan myöskin Kreikan ja Turkin välinen rajavalvonta kuntoon.

Frontex on Varsovassa sijaitseva Euroopan unionin alainen rajaturvallisuusvirasto, jonka tehtävänä on sovittaa EU:n jäsenvaltioiden välistä rajojen valvontaan liittyvää yhteistyötä.

”Kreikan ja Turkin välinen raja on se, joka tällä hetkellä vuotaa ja missä ihmiskauppa ja salakuljetus ehkä pahiten toimivat”, Urpilainen huomautti.

Presidentti sanoi puheessaan, että useampi, ellei lähes kaikkia maahanmuuton rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaisiksi.

”Siitä seuraa, ettei voi tehdä sitä, mitä välttämättä monien mielestä pitäisi tehdä”, hän sanoi.

Kansainvälisiä sopimuksia koskeva osuus herätti kuulijoissa eniten ajatuksia ja kysymyksiä. Joidenkin mielestä se jäi tulkinnanvaraiseksi.

”Pitäisikö meidän ikään kuin todeta, että kansainvälisistä sopimuksista luovutaan tai niitä ei kyetä noudattamaan”, Urpilainen pohdiskeli.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan presidentti on puhunut eri yhteyksissä hallituksen kanssa samansuuntaisesti kuin valtiopäivien avajaispuheessaan.

”Kyllä tämänsuuntaisesti on käyty keskustelua.”

Hänen mukaansa kyse on siitä, että ”mitä enemmän on mallioppilas EU:ssa liittyen turvapaikanhakijakriisiin, sitä huonommin sille maalle tulee käymään”.

Jussi Niinistön mielestä oli hyvä, että presidentti keskittyi maahanmuuttovirtaan ja jätti muut asiat, esimerkiksi talouden, vähemmälle huomiolle.

Valtiopäivien avajaisiin Finlandia-talolle kokoontui presidentti Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion, presidenttien Tarja Halosen ja Martti Ahtisaaren, hallituksen, eduskunnan, keskeisten virkamiesten, suurlähettiläiden lisäksi myös elinkeinoelämän ja järjestöjen edustajia.

”Hyvä puhe. Päällimmäisenä viestinähän oli eurooppalaisen maahanmuuttokysymyksen ratkaisemisen tärkeys. Selvästi hän halusi viestittää tilanteen vaikeudesta, mikä tässä kysymyksessä on ”, kommentoi Niinistön puhetta Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta.

Alahuhtakin pani merkille, että presidentin puhe oli järeämpi kannanotto maahanmuuttokysymykseen kuin aiemmin.

”Kyllä varmastikin näin oli. Hän näkee tilanteen laajasti.”

Talous jäi presidentti Niinistön puheessa tarkoituksella sivuseikaksi. Se ei Alahuhtaa haitannut.

”Puheessa voi aina olla yksi tärkein asia.”

Presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 2016
Presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 2016
Katso tästä kokonaisuudessaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaissa 2016.
Niinistö: Eurooppa ei pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta
Niinistö: Eurooppa ei pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta
Presidentti Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaisissa pakolaiskriisistä. Hän sanoi, että kriisissä ei ole hyviä vaihtoehtoja: Kuva: Ilta-Sanomat / ISTV.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat