Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä kehuu presidentin puhetta: Tolkun ihmisen näkökulma – Tuomioja: Pesäero nationalismiin olisi ollut tarpeen

Sipilän mukaan Suomi ei voi vastaanottaa niitä, jotka tulevat vain elinolojaan parantamaan

Politiikka
 
Niinistö: Eurooppa ei pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta
Niinistö: Eurooppa ei pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta
Presidentti Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaisissa pakolaiskriisistä. Hän sanoi, että kriisissä ei ole hyviä vaihtoehtoja: Kuva: Ilta-Sanomat / ISTV.

Lontoo/Helsinki

Pääministeri Juha Sipilä on samoilla linjoilla tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa siitä, että Suomi ei voi vastaanottaa maahantulijoita, jotka haluavat vain entistä paremmat elinolosuhteet.

”Olen samaa mieltä siitä. Vaatii tarkkaa tasapainottelua sen kanssa, että me pidämme sydämen lämpimänä niille, jotka ovat lähteneet sotaa pakoon, ja tästä syyrialaiset ovat selkein esimerkki”, Sipilä sanoi myöhään keskiviikkoiltana Lontoossa suomalaisille kirjeenvaihtajille.

Presidentti Niinistö otti keskiviikkona valtiopäivien avajaispuheessa voimakkaasti kantaa Euroopan maahanmuuttotilanteeseen. Niinistön mukaan Suomella tai Euroopalla ei ole varaa ottaa vastaa kuin kaikkein suurimmassa hädässä olevia.

Sipilästä Niinistön puheenvuoro oli tervetullut jo yleisen keskustelunkin kannalta.

”Hyvä että tähän tuli tämä ’tolokun immeisen’ [tolkun ihmisen] näkökulma. Tässä keskustelussa on häirinnyt, että äärilaidat keskustelevat. Siitä tulee kaksinapaista ja kärjistynyttä. Sanoipa lähes mitä tahansa, niin aina toinen laita tulkitsee vihamielisesti.”

Sipilä osallistuu torstaina Lontoossa järjestettävään konferenssiin, jossa kerätään rahoitusta Syyrian hädänalaisille. Suomi lahjoittaa 25 miljoonaa euroa.

Lue tämän linkin takaa presidentti Niinistön puhe kokonaisuudessaan.

Pääministerin mukaan kaikki maahantulijat eivät voi odottaa Suomesta lämmintä vastaanottoa.

”Meidän pitää erottaa tästä turvapaikanhakijavirrasta se osa, joka lähtee tavoittelemaan parempia elinoloja. He eivät saa turvapaikkaa.”

Hänestä muuttajien mukana tulee myös vaaratekijöitä, ja siksi Suomen pitää olla pragmaattinen.

”Silloin kun on tällainen suuri kansanvaellus, liittyy siihen terrorismin uhkaa ja rikollista toimintaa. Meidän ei pidä olla siinä sinisilmäisiä.”

Keskustelun ytimessä pitää olla kuitenkin ne, jotka pakenevat henkilökohtaista hätää ja sotaa: ”He ovat kärsineet monenlaista mitä me Suomessa emme voi kuvitellakaan.”

”Ja nämä kaksi asiaa meidän pitää rationaalisesti käsitellä erillään toisistaan.”

Rio Gandara / HS
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja presidentti Martti Ahtisaari valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa keskiviikkona.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja presidentti Martti Ahtisaari valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa keskiviikkona.

Presidentin puhe on saanut osakseen myös kritiikkiä.

Kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) olisi toivonut, että Niinistö olisi tehnyt selkeän pesäeron nationalismiin ja muukalaisvihamielisyyteen.

”Kun presidentti Niinistö ei mitään tällaista varmaan tarkoittanut olisi muutama lause lisää tehnyt tämän selväksi niillekin, jotka aivan toisenlaisilla motiiveilla nyt kiittävät hänen puhettaan.”

Tuomioja kirjoittaa Facebook-päivityksessään, että turhautuminen suuriin turvapaikanhakijoiden määriin on ymmärrettävää ja arvioi, että hakijoista ”ehkä suurinkin osa on liikkeellä muista syistä kuin kansainvälisten sopimusten mukaisen suojelutarpeen vuoksi.”

Hän ei silti hyväksy ihmisoikeuksista tinkimistä.

”Pyrkimys virran hallitsemiseen ei voi perustua ihmisoikeuksien kieltämisen tai minkäänlaisen vihapuheen tai väkivallan epäsuoraankaan hyväksyntään, eikä se saa vaarantaa yhdenkään suojelun tarpeessa olevan pakolaisen turvallisuutta”, hän kirjoittaa.

Tuomioja vastustaa kansainvälisistä sopimuksista lipeämistä.

”Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita”, presidentti totesi.

Tuomiojan mukaan kansainvälisistä sopimuksista kiinni pitäminen kuuluu kuitenkin eurooppalaisiin perusarvoihin ja on Suomen kaltaisten pienten valtioiden intressissä.

”Kun nyt etsimme keinoja, joilla edelleen jatkuvat ja ikääntyvälle Euroopalle myös välttämättömät muuttoliikkeet voitaisiin saada parempaan hallintaan niin, että se tuottaisi niin lähtömaille, vastaanottajamaille kuin muuttajille itselleen hyvinvointia ja turvallisuutta, on sen lähdettävä kansainvälisten sopimusten tinkimättömästä noudattamisesta.”

Entinen ulkoministeri kirjoittaa, että kansainvälisiä sopimuksia on tarpeen mukaan voitava tarkistaa, kehittää ja muuttaa. Pakolaissopimukseen hän ei silti puuttuisi.

”On tarpeen edellyttää Euroopan unionilta tehokkaampaa ja johdonmukaisempaa yhteistä ja yhtenäistä turvapaikan hakijoiden käsittelyä sekä yhteistä vastuunkantoa, sen sijaan että ongelmia koitetaan siirtää rajalta toiselle nykyistenkin sopimusten ja direktiivien vastaisesti.”

Niinistö antoi puheessaan ymmärtää, ettei kansainvälisten sopimusten ylevät päämäärät eivät välttämättä sovi yhteen todellisuuden kanssa.

”On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja, ja on ajateltu kauniisti ja oikein – että kaikkia hädässä olevia autetaan”, hän totesi puheessaan.

Presidentti huomautti, että kansainvälisten sopimusten muuttaminen olisi hidas tie, eikä se toisi nopeaa ratkaisua nykytilanteeseen.

Puheeseen ottivat kantaa tuoreeltaan muutkin päättäjät valtiopäivien avajaisissa.

”Se oli kylmää puhetta”, kansanedustaja kiteytti Timo Harakka (sd) HS:lle keskiviikkona.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) puolestaan luonnehti puhetta ”järeäksi ja tärkeäksi kannanottoksi”.

Vesa Moilanen
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa keskiviikkona.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa keskiviikkona.
Presidentti kutitteli kansalaisten tuntoja
Presidentti kutitteli kansalaisten tuntoja
Mitä jäi kansalle käteen presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaispuheesta? Toimittaja, leikkaus: Heidi Lämsä, kuvaus: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat