Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kiristää pakolaisilla – ja Suomi on alentunut narrin osaan

Politiikka
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Suomen itäraja vuotaa. Maamme päättäjät presidenttiä, pääministeriä ja korkeita virkamiehiä myöten eivät ole tietävinään, mistä vuoto johtuu, vaikka hyvin tietävätkin. He ovat uskovinaan, mitä heidän venäläiset kollegaansa sanovat, vaikka eivät vähän vähää uskokaan. Harvoin on nähty omituisempaa näytelmää.

Tämä on politiikan lajeista sitä jalostuneinta, diplomatiaa. Siihen kuuluu, että joskus on alennuttava jopa narrin osaan, jos sillä päästään toivottuun lopputulokseen. Nyt on alennuttu. Päättäjät varovat sanojaan kuin pahimpana suomettumisen aikana. Toivottavasti tulokset ovat sen arvoisia.

Valittua linjaa voidaan puolustaa. Vaihtoehtomme ovat vähissä, ja sen Venäjä hyvin tietää. Suorat sanat sille todennäköisesti vain pahentaisivat tilannetta. Suomi ei voisi juuri mitään, vaikka Venäjä työntäisi jopa satoja tuhansia turvapaikanhakijoita itärajamme yli ja kieltäytyisi ottamasta takaisin yhtään ainoaa. Rajan sulkeminen kiristäisi dramaattisesti suhteitamme Venäjään.

Olisi luontevaa, että Suomi pyrkisi ratkaisemaan ongelmaa EU:n kautta. Se ei kuitenkaan onnistu, koska EU:lla ei ole toimivaa turvapaikkapolitiikkaa. Joudumme yrittämään ratkaista ongelmaa kahdenkeskeisesti, niin heikossa neuvotteluasemassa kuin olemmekin pöyhkeän suurvallan rinnalla.

Vuotoa on yritetty tukkia kahdessa ministeritapaamisessa. Ensin sisäministeri Petteri Orpo (ko.) tapasi kollegansa Vladimir Kolokoltsevin. Tapaamisen sisällöstä ja tuloksista on kerrottu vähän – aivan ilmeisesti siksi, ettei kerrottavaa ole. Raja-asiathan eivät edes kuulu Venäjällä sisäministerille, vaan turvallisuuspalvelu FSB:lle, jonka päälliköllä on vain yksi esimies, presidentti Vladimir Putin.

Viikko sitten tapasivat pääministerit Juha Sipilä (kesk) ja Dmitri Medvedev. Vähän oli siitäkin kerrottavaa. Ainoa asia, mistä saatiin sovituksi, oli keskustelujen jatkaminen puhelimitse.

Medvedev vakuutti tapaamisen jälkeen tuulesta temmatuiksi väitteitä, joiden mukaan pakolaisten tulo Venäjältä Suomeen olisi osa Venäjän ulkopolitiikkaa ja EU:n horjuttamista. Juuri näistä asioista on kuitenkin kyse.

Suomi on Venäjän pelilaudalla EU:n heikko lenkki. Meillä on Venäjän kanssa yhteistä rajaa enemmän kuin muilla EU-mailla yhteensä. Meille on elintärkeää, että tämä raja pysyy rauhallisena ja pitävänä. Suomea on helppo kiristää ja painostaa, ja sitä Venäjä nyt tekee.

Venäjällä on monta tavoitetta. Se toivoo pääsevänsä talouspakotteista, kun EU:n yhtenäisyys murtuu. Suomelle se halunnee muistuttaa, että se voi olla vielä nykyistä monin verroin hankalampi naapuri, jos erehtyisimme vaikkapa Naton ovea kolkuttamaan.

Suomessa on ihmetelty, miten kaikki itärajamme takana käytännössä tapahtuu, vaikka senkin pitäisi olla hyvin tiedossa. Rajalla ei tapahdu mitään, mitä FSB ja Putin eivät tietäisi ja haluaisi. Järjestäytynyt rikollisuus vie Suomeen pyrkijöiltä rahat ja järjestää heidän tulonsa raja-asemille.

Yhtään autollista turvapaikanhakijoita ei kuitenkaan ilmestyisi rajalle, elleivät viranomaiset olisi tiiviisti mukana järjestelyissä ja saisi osansa tästä bisneksestä. Venäjä on läpikorruptoitunut yhteiskunta.

Venäjältä tuleviin turvapaikanhakijoihin liittyy erittäin vaikeita humanitaarisia ongelmia. Kaikki voitaisiin palauttaa, koska Venäjä luokitellaan turvalliseksi maaksi, ja monet tänne pyrkijät ovat asuneet Venäjällä vuosia.

Todellisuudessa Venäjä ei ole lainkaan turvallinen maa edes maan sisäisille siirtolaisille, esimerkiksi Kaukasukselta maan länsiosiin muuttaneille, saati tummaihoisille afrikkalaisille. Rasismi on Venäjällä karkeaa ja hyvin yleistä. Venäjällä eivät ”vääränväristen” ihmisoikeudet todellakaan toteudu.

On humanitaarisesti erittäin arveluttavaa sulkea kokonaan ovet Venäjältä tänne pyrkiviltä. Voimavaramme eivät kuitenkaan riitä, jos turvapaikanhakijoiden tihkuminen itärajan läpi muuttuu tulvaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat