Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vertaili Niinistön puhetta muiden johtajien sanomisiin – presidentin ajatuksille kaikupohjaa Euroopassa

Politiikka
 
Presidentti kutitteli kansalaisten tuntoja
Presidentti kutitteli kansalaisten tuntoja
Mitä jäi kansalle käteen presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaispuheesta? Toimittaja, leikkaus: Heidi Lämsä, kuvaus: Esa Syväkuru

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön puheessa Euroopan pakolaiskriisistä oli paljon samaa, mitä Euroopassa on kuultu jo aiemminkin.

Pakolaiskriisin on muun muassa pelätty horjuttavan ”eurooppalaisia arvoja” ja pakolaisten kohtelun on usein epäilty olleen EU:n jäsenmaissa vastoin kansainvälisiä lakeja. Niinistön niin ikään mainitsemasta äärimielipiteiden myrkyttämästä keskusteluilmapiiristä on huolestuttu muuallakin kuin Suomessa. Osin Niinistön näkemykset kuitenkin myös eroavat muiden eurooppalaisten johtajien ajatuksista.

Keskustelukulttuuri

Niinistö: ”On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin; olemme perin itsemme haukkuneet. Muuttoliikkeen ongelma on syvä. Eurooppa, Suomi, länsimainen ajattelu ja arvomaailma – kaikki nämä ovat tulleet haastetuiksi. Muutos on räikeä – vielä muutama vuosi sitten olimme viemässä arvojamme muualle, pidimme niitä aivan ylivertaisina, mutta nyt joudumme miettimään, kykenemmekö pitämään niistä itsekään kiinni.”

Viron presidentti Toomas Hendtik Ilves: ”Poliittisessa puheessa käytetään nyt kieltä, jollaista löytyi muutama vuosi sitten vain nimettömiltä nettipalstoilta. Maltillisuutta ja vastuullisuutta edustavat demokraattiset ja maltilliset johtajat ovat joutuneet yhä kasvavan paineen ja jopa hyökkäysten kohteeksi. Äärijärjestöt ja poliitikot käyttävät pakolaiskriisiä hyväkseen, kuten he tekivät talouskriisin kanssa. He käyttävät hyväkseen äänestäjien tyytymättömyyttä.”

”Eurooppalaisten arvojen” asema

Niinistö: ”Eurooppa, Suomi, länsimainen ajattelu ja arvomaailma – kaikki nämä ovat tulleet haastetuiksi. – – Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa. – – Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä. – – Ensinnäkin eurooppalainen arvoperusta ja järjestys on turvattava, tästä ei voi olla epäselvyyttä.”

Paavi Franciscus: ”Nykyinen siirtolaisaalto näyttäisi murentavan niitä ’humanistisen hengen’ perustuksia, joita Eurooppa on aina rakastanut ja puolustanut.”

Unkarin pääministeri Viktor Orbán: ”Emme tiedä tulevatko he (pakolaiset) kunnioittamaan kulttuuriamme ja lakejamme. Tämä on sääntelemätön ja hallitsematon prosessi, jonka voi määritellä invaasioksi.”

Perusteetta turvapaikkaa hakevat:

Niinistö: ”Käytännössä se (pakolaisten auttaminen) toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ’asylum’, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.”

Britannian pääministeri David Cameron: ”He ovat taloudellisia siirtolaisia, jotka haluavat tulla Britanniaan laittomasti. Minä ja Britannian kansalaiset haluamme varmistaa sen, että rajamme ovat turvattuja ja ettei Britanniaan voi tulla ilman lupaa.”

EU:n yhtenäisyyden välttämättömyys:

Niinistö: ”Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville.”

Slovenian pääministeri Miro Cerar: ”Jos emme löydä ratkaisua tänään, ja ellemme tee nyt kaikkeamme, se on Euroopan unionin loppu. Jos emme saa aikaiseksi konkreettisia tekoja, uskon että Eurooppa alkaa hajota osiin.”

Kansainvälisten pakolaislakien noudattaminen:

Niinistö: ”Useimpia, ellei lähes kaikkia, rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi. Siitä seuraa, ettei voida tehdä sitä, mitä välttämättä monien mielestä pitäisi tehdä.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel: ”Saksa tekee sen, mikä on oikeudellisesti ja moraalisesti tarvittavaa. Ei enempää eikä sen vähempää.”

Talouspakolaiset:

Niinistö: ”Meidän on autettava niitä, jotka ovat hädässä tai vainon kohteena. Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa tai tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi.”

EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans: ”Yli puolet Eurooppaan nyt tulevista ihmisistä tulevat maista, joiden kansalaisilla ei ole oikeutusta hakea pakolaisasemaa. He tulevat Marokosta ja Tunisiasta Turkin kautta Eurooppaan.”

Niinistö: Eurooppa ei pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta
Niinistö: Eurooppa ei pitkään kestä hallitsematonta kansainvaellusta
Presidentti Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaisissa pakolaiskriisistä. Hän sanoi, että kriisissä ei ole hyviä vaihtoehtoja: Kuva: Ilta-Sanomat / ISTV.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat