Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministerivaliokunta vastustaa EU:n yhteistä talletussuojaa

Euroopan komission esittämä malli ei kelpaa Suomelle

Politiikka
 

EU-ministerivaliokunta vastustaa EU:n yhteistä talletussuojaa nykymuodossaan. Valiokunta käsitteli talletussuojaa kokouksessaan perjantaina.

Euroopan komissio antoi marraskuussa ehdotuksen jäsenmaiden yhteisestä talletussuojajärjestelmästä. Se on osa pankkiunionia, jolla EU yrittää torjua tai lievittää tulevia finanssikriisejä.

Suomi on suhtautunut koko ajan yhteiseen talletussuojaan hyvin nihkeästi. Myös Euroopan suurin talous, Saksa, on kritisoinut ajatusta.

Komission esityksessä talletukset suojattaisiin 100 000 euroon saakka kokonaan yhteisestä rahastosta vuoteen 2025 mennessä. Varat kerättäisiin pankeilta. Riskialttiimmat pankit joutuisivat maksamaan enemmän kuin taseiltaan vankat pankit. Yhteinen talletussuojajärjestelmä otettaisiin käyttöön asteittain.

Jo nykyinen EU:n lainsäädäntö vaatii, että jäsenvaltioiden pitää kansallisilla talletussuojaohjelmillaan turvata kansalaisten talletukset 100 000 euroon saakka.

Ongelmana on, että maat ovat varautuneet hyvin vaihtelevasti suojan takaamiseen. Komission mukaan vaihtelevat suojauskäytännöt lisäävät EU-maiden haavoittuvaisuutta esimerkiksi finanssikriisien aikaan.

Yhteinen talletussuoja vankistaisi koko EU:n pankkijärjestelmää kokonaisuutena, mutta lisätä hyvin asioidensa hoitaneiden maiden pankkisektorien riskejä.

Suomen pankkialan etua valvova Finanssialan keskusliitto (FK) onkin kiivaasti pistänyt talletussuojalle hanttiin.

”Suomalainen finanssiala ei halua enempää lisätä pankkien – ja viime kädessä niiden asiakkaiden – välistä yhteisvastuuta”, toteaa FK:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että eurooppalaispankkien kunto vaihtelee yhä suuresti.

”Pankkiunionimaiden pankkijärjestelmien taseiden läpivalaisua on jatkettava määrätietoisesti. Viime vuosien finanssi- ja talouskriisit rasittavat muutamien maiden pankkeja vielä pitkään. Myös viime kuukausien tapahtumat eräissä Etelä-Euroopan maissa muistuttavat kouriintuntuvasti, miten paljon ongelmia on yhä ratkaisematta.”

Suomessa on ollut talletussuojarahasto jo vuodesta 1998, mutta EU:n kriisinratkaisudirektiivin vuoksi Suomi siirtyi uuteen järjestelmään viime vuonna. Vanha rahasto toimi FK:n yhteydessä, kun taas uutta rahastoa varten perustettiin Rahoitusvakausvirasto.

Vanhaa rahastoa ei enää kerrytetä, mutta FK jatkaa sen ylläpitoa. Vanhan rahaston varoja siirretään asteittain uuteen talletussuojarahastoon, joka perustettiin viime vuonna.

Rahoitusvakausviraston mukaan vanhassa rahastossa on varoja jäljellä noin 990 miljoonaa euroa, kun taas uuteen on kertynyt 60 miljoonaa euroa. Tavoitteena on kasvattaa uusi rahasto 600 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat