Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen on syntymässä uusi puolue – viskipuolueella koossa 5 000 kannattajakorttia

Politiikka
 
Lassi Rinne
Viskipuolueen vaalikampanjointia Helsingin Kaivopuistossa viime keväänä. Kuvassa puolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä.
Viskipuolueen vaalikampanjointia Helsingin Kaivopuistossa viime keväänä. Kuvassa puolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä. Kuva: Lassi Rinne
Fakta

Näin perustat puolueen

 Perusta yhdistys, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin. Tarkoitus pitää merkitä yhdistyksen sääntöihin, jotka pitää kirjata ylös.

 Merkitse yhdistys yhdistysrekisteriin, mikä sujuu kätevästi sähköpostitse Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilla.

 Laadi tulevien puoluetovereittesi kanssa yleisohjelma.

 Kerää ainakin 5 000 kannattajakorttia. Kannattajakortin allekirjoittajien pitää olla äänioikeutettuja Suomessa. Varaudu siihen, että osa korteista hylätään.

 Ohjeet hakemukseen tarvittavista liitteistä ja kannattajakortin muodosta löytyvät sivulta: www.vaalit.fi

 Puolueen jäsenyys ei ole ainoa tapa päästä poliitikoksi. Sitoutumattomaksi ehdokkaaksi pääsee, jos perustaa valitsijayhdistyksen. Esimerkiksi eduskuntavaaleja varten ehdokkaan on kerättävä 100 äänioikeutetun kannattajan allekirjoitus.

Liberaalia politiikkaa ajava Kansallinen Viskipuolue ry aikoo pian rekisteröityä puoluerekisteriin. Viskipuolue kertoi perjantaina keränneensä lain vaatimat 5 000 kannattajakorttia.

Puolue aikoo pyrkiä puoluerekisteriin ensi viikon torstaina.

Viskipuolue ajaa Suomeen tiedotteen perusteella ”nykyistä avoimempaa ja enemmän tietoon perustuvaa päätöksentekoa” ja kuvailee itseään liberaalipuolueeksi.

Puolue aikoo asettaa ehdokkaita kaikissa tulevissa vaaleissa.

Puolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä pyrki viime eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi Piraattipuolueen listalta, mutta häntä ei valittu. Kähärä kertoo, että Piraattipuolue ja Viskipuolue tekevät yhteistyötä, mutta ajavat silti osin eri asioita.

Hän korostaa, että Viskipuolue ei ole nimestään huolimatta vitsi. Nimi on valittu herättämään huomiota.

”Alkoholipolitiikka on meille mainostempaus, jonka avulla on saanut kerättyä hyvin kannattajakortteja. Alkoholipolitiikka kuvastaa hyvin kaikkea sitä, mikä Suomessa on pielessä eli aikuisten ihmisten holhoaminen ja yritystoiminnan rajoittaminen”, Kähärä kertoo HS:lle.

Viskipuolue haluaisi, että panimot saisivat myydä omia tuotteitaan ja ravintolat pitää oviaan auki niin pitkään kuin haluavat. Puolue haluaa karsia muutakin turhaksi kutsumaansa lainsäädäntöä.

”Teemamme on elinkeinon vapaus. Kaikki turhasääntely pitäisi purkaa. Esimerkiksi apteekkien ja taksien lupasääntely. Kyvykkäiden ihmisten pitää pystyä perustamaan sellaisia yrityksiä kuin itse haluavat.”

Kähärän mukaan puolue aikoo jatkaa toimintaansa ainakin siihen asti, kunnes muut puolueet omaksuvat heidän kannattamansa asiat.

Viskipuolue on monessa asiassa lähellä kokoomusta, mutta Kähärän mielestä kokoomus ei ole ajanut riittävän rohkeasti sääntelyn purkamista.

Pienpuolueiden taival oikeusministeriön ylläpitämässä puoluerekisterissä on yleensä poukkoileva. Jos puolueesta ei valita yhtäkään kansanedustajaa kaksissa perättäisissä eduskuntavaaleissa, eikä se onnistu saamaan vähintään kahta prosenttia koko Suomen äänipotista, se poistetaan puoluerekisteristä.

Esimerkiksi huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen rekisteristä poistettiin kuusi puoluetta: Suomen Työväenpuolue, Itsenäisyyspuolue, Köyhien Asialla, Muutos 2011, Sinivalkoinen Rintama ja Piraattipuolue. Moni poistetuista puolueista kerää uudemman kerran tarvittavat 5 000 kannattajakorttia ja palaa rekisteriin.

Tällä hetkellä puoluerekisterissä on kymmenen puoluetta, joista kaikki paitsi kaksi kommunistista puoluetta ovat saaneet edustajia eduskuntaan.

Vaikka samat puolueet joutuvatkin rekisteröitymään puoluerekisteriin useita kertoja, täysin uusia puolueita ei synny kovin usein. Kaikkiaan vuodesta 1968 lähtien puoluerekisterissä on ollut 38 eri puoluetta.

Viskipuolueen lisäksi vireillä on muun muassa konkaripoliitikko Paavo Väyrysen (kesk) uusi puoluehanke. Väyrynen ilmoitti torstaina perustavansa Kansalaispuolueen.

Väyrynen tarvitsee puolueelleen vielä 5 000 kannattajan allekirjoituksen, joten Viskipuolue ehtinee rekisteriin ennen Väyrysen puoluetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat