Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini: EU:ssa ”paljon levottomuutta” Iranin ja Saudi-Arabian suhteiden kiristymisestä

Politiikka
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini vierailulla Tornion turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksessa perussuomalaisten ministeriryhmän maakuntakierroksella Lapissa tammikuun lopulla.
Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini vierailulla Tornion turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksessa perussuomalaisten ministeriryhmän maakuntakierroksella Lapissa tammikuun lopulla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Luxembourg

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Iranin ja Saudi-Arabian suhteiden kiristyminen aiheuttaa EU:n jäsenmaissa ”paljon levottomuutta”. Soini ei itse usko, että Lähi-idän voimavaltiot voisivat ajautua sotaan, mutta Syyrian sodan ratkaisua maiden kylmät suhteet sotkevat.

”Koska ilman niitä ei Syyrian konfliktia voida ratkaista. Sotaan en kuitenkaan näiden maiden välillä usko”, Soini totesi perjantaina puhelimessa Amsterdamista.

Soini osallistui perjantaina EU:n ulkoministereiden epäviralliseen kokoukseen Amsterdamissa. Ulkoministerit kävivät myös yhteisiä keskusteluja jäsenmaiden puolustusministereiden kanssa.

Iranista puhuttiin kuitenkin myös myönteisessä kontekstissa, sillä äskettäin syntyneen ydinaseisiin liittyvän sovun jälkeen maan vastaisia pakotteita puretaan, mikä tekee maasta yhä tärkeämmän pelurin sekä Lähi-idän politiikassa että maailmankaupassa.

Soinin mukaan Iranin pääsy maailman öljymarkkinoille pitänee öljyn maailmanmarkkinahinnan alhaisena jatkossakin, millä on vaikutuksia myös esimerkiksi Venäjän talouteen.

Vaikka nyt pidettävä ulkoministerikokous on epävirallinen eikä siellä tehdä päätöksiä, Soini pitää muiden EU-maiden ministereiden tapaamista tärkeänä. Hän kertoi torstaina tavanneensa kollegoja esimerkiksi Puolasta, Romaniasta ja Tanskasta.

”Tanskan kanssa puhuttiin pakolais- ja turvapaikkahakijapolitiikasta. Tanskalaiset kertoivat, että aika kovaa röykytystä on tullut tiukasta linjasta, mutta tiukka linja pitää. Ja luulen, että se tulee tapahtumaan läpi Euroopan, varsinkin, jos yhteisiä ratkaisuja ei saada aikaan.”

Iranin ohella ministereiden pääpuheenaiheena oli perjantaina EU:n ulko- ja puolustuspoliittinen globaalistrategia. Soini kertoi pitäneensä puheenvuoron, jossa hän halusi kiinnittää huomion arktisten alueiden tärkeyteen.

”Löin heti kärkeen nämä arktiset asiat, että ne kannattaa ottaa huomioon. Arktisten alueiden merkitys tulee nousemaan jatkuvasti sekä energian, ympäristön että turvallisuuspolitiikan kannalta.”

Soini sanoi toivovansa EU:n strategialta sitä, että sillä keskityttäisiin tuloksiin eikä periaatteellisiin julistuksiin ja hienoihin tavoitteisiin.

”Ettei vain hoidettaisi näitä poskelleen menneitä asioita, vaikka niitäkin tietysti täytyy hoitaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat