Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö selvensi puhettaan Ylelle: En tarkoittanut, että Suomi rikkoisi kansainvälisiä pakolaissopimuksia

Politiikka
 
Presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 2016
Presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 2016
Katso tästä kokonaisuudessaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaissa 2016.

Presidentti Sauli Niinistö on selventänyt valtiopäivien avajaisissa pitämäänsä, keskustelua herättänyttä puhettaan pakolaiskriisistä, kertoo Yle.

Niinistö sanoo Ylen mukaan, ettei hän tarkoittanut, että Suomi rikkoisi jotenkin kansainvälisiä pakolaissopimuksia.

”Olen kantanut huolta siitä, että varsin monen eurooppalaisen hallituksen piiristä kerrotaan monenlaisista keinoista, joilla ryhdytään tätä ihmisvirtaa jollain tavalla supistamaan. Kukaan ei kuitenkaan samalla sano, että ovatko puheena olevat konstit täysin kansainvälisten sopimusten mukaisia”, Niinistö sanoi Ylelle Wienin-vierailullaan.

Niinistön mukaan EU:n ulkoraja pitäisi saada hallintaan ja pyrkiä siihen, että hädässä olevia ihmisiä tuotaisiin EU-maihin järjestetyillä, turvallisilla kuljetuksilla. Ihmisiä pitäisi myös auttaa paikan päällä, etteivät olot olisi epäinhimilliset.

Niinistö sanoi valtiopäivien avajaispuheessaan, että ”jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.”

Esimerkiksi kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat arvostelleet puhetta. Kansainvälisen oikeuden professoreiden Martin Scheininin ja Martti Koskenniemen mukaan Niinistö vaikutti tarkoittavan, että Suomi voi jättää solmimansa kansainväliset sopimukset noudattamatta.

Niinistö kuitenkin kiisti tulkinnan sopimusten noudattamatta jättämisestä tuoreeltaan toimittajille puheen pitämisen jälkeen.

”Enhän minä mitään siitä puhunut. En todellakaan. Minä totesin tarkkaan ottaen niin, että juuri tässä ja nyt voi olla vaikea täyttää kaikkia velvollisuuksia”, hän sanoi.

Koskenniemi moitti Niinistöä HS:ssä siitä, että tämä juristina puhui niin monitulkintaisesti. Epäselväksi jäi esimerkiksi se, mihin kansainvälisiin sopimuksiin Niinistö viittasi: Geneven pakolaissopimukseen vuodelta 1951 vai esimerkiksi EU-säädöksiin.

Geneven pakolaissopimus määrittelee pakolaisuuden ehdot ja antaa vainotuille oikeuden hakea turvapaikkaa. EU:n säädöksistä Dublinin asetus säätelee sitä, missä maassa turvapaikkahakemus käsitellään, ja Schengenin säännöstö koskee vapaata liikkuvuutta.

Ylelle Niinistö sanoi todenneensa vain sen ”ilmiselvän faktan”, että Dublinin ja Schengenin sopimukset on tehty nykyisestä poikkeavissa olosuhteissa.

Professorit myönsivät, että Niinistön puheen voikin tulkita myös niin, että hän viittasi EU-maiden sooloiluun, unionin kyvyttömyyteen hoitaa kriisiä yhteisin toimin ja siihen, että sopimukset ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ehätti sanomaan torstaina Yhdysvaltain-vierailuillaan, että Suomi ei ole irrottautumassa kansainvälisistä sopimuksista rajoittaakseen pakolaisten määrää.

Soini sanoi, että eri asia on se, että kaikki sopimusjärjestelmät, kuten Dublin-sopimus, eivät enää pakolaiskriisin aikana toimi.

”Me tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä, ei siitä mihinkään pääse”, Soini sanoi.

Jukka Gröndahl / HS
Presidentti Sauli Niinistö puhui keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa. Vasemmalla eduskunnan puhemies Maria Lohela.
Presidentti Sauli Niinistö puhui keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa. Vasemmalla eduskunnan puhemies Maria Lohela.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat