Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Suomi voi nostaa pakolaiskiintiötä jopa moninkertaisesti

Myös pääministeri Juha Sipilä väläytti lauantaina Suomen pakolaiskiintiön laajentamista

Politiikka
 
Kalle Koponen / HS
Sisäministeri Petteri Orpon mukaan länsirajalta Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on ainakin väliaikaisesti pysähtynyt.
Sisäministeri Petteri Orpon mukaan länsirajalta Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on ainakin väliaikaisesti pysähtynyt. Kuva: Kalle Koponen / HS

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) arvioi, että Suomen pakolaiskiintiö voi nousta tulevaisuudessa jopa moninkertaiseksi nykyiseen verrattuna.

Orpon mukaan edellytys on, että EU saa hallitsemattoman pakolaisten tulon pysyvästi tyrehdytettyä. Uusia päätöksiä pakolaiskiintiön nostosta ei hallitus ole Orpon mukaan kuitenkaan tehnyt, mutta kevät näyttää jo suuntaa.

”Jos EU onnistuu jo kevään aikana saamaan ulkorajojen valvonnan kuntoon ja laittomasti Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä laskee, ja tämä on pysyvä olotila, silloin koko Euroopan pitää kasvattaa pakolaiskiintiötä. Ja Suomen siinä mukana”, Orpo sanoo.

Voimassaolevan päätöksen mukaan Suomen pakolaiskiintiö on tänä vuonna 750. Orpon mukaan kyse voisi olla nykyisen kiintiön jopa moninkertaistumisesta.

”Seuraavassa vaiheessa kaikkien pitää kantaa isompi vastuu. Jos ei ole laitonta maahantuloa, täytyy tunnustaa tosiasia, että tilanne on muuttunut, eikä 750 pakolaisen kiintiö ole enää tästä maailmasta. Moninkertainenkin määrä nykyiseen verrattuna on parempi kuin nyt laittomasti tulevat 30 000.”

Orpo muistuttaa, että Suomi on ollut vapaaehtoisesti mukana YK:n pakolaisjärjestön, UNHSCR:n kiintiöpakolaisjärjestelmässä jo vuosikymmeniä. Orpon mukaan EU on myös kehottanut kaikkia jäsenmaita liittymään mukaan.

”YK:n järjestelmän kautta pystytään auttamaan juuri niitä, jotka on tunnistettu kaikkein hädänalaisimmiksi.”

Länsirajalta Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on Orpon mukaan ainakin väliaikaisesti pysähtynyt. Vain Venäjän raja vielä vuotaa, joskin sekin on selvästi vaimentunut.

”Läpikulku Euroopasta tänne asti on nyt käytännössä pysäytetty. Se ei ole tae, etteikö virta keväällä taas alkaisi. Turkista Kreikkaan on tullut jo 60 000 tammikuun aikana”, Orpo huomauttaa

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) väläytti lauantaina STT:n haastattelussa Suomen pakolaiskiintiön laajentamista. Edellytys on, että EU yhdessä YK:n kanssa saa hallitsemattoman maahanmuuton loppumaan.

Sipilä täsmentää HS:lle sähköpostitse, että hän esitti pidemmän tähtäimen ratkaisua.

”Pakolaiskiintiön nosto voidaan ottaa käyttöön, kun hallitsematon maahanmuutto on saatu kuriin ja Shengenin ulkorajat toimimaan. Jatkossa voisimme ottaa hallitummin pakolaisia suoraan YK:n pakolaisjärjestön, UNHCR:n kautta.”

”Se, että hädänalaiset tulevat tänne hallitummin on parempi ratkaisu”, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan alkuun päästään hallitusohjelman mukaisella kiintiöllä.

”Tämän vuoden kiintiöstä 600 onkin jo osoitettu syyrialaisille pakolaisille Turkissa sijaitsevilta UNHCR:n operoimilta leireiltä. Jopa kiintiön nostaminen hieman hallitsemattoman maahanmuuton kuriin saamisen jälkeen on parempi tilanne kuin nykyinen hallitsematon tilanne”, Sipilä painottaa.

Tampereella puolueensa tapahtumassa lauantaina puhunut Sipilä patisteli suomalaisia myös parempaan keskustelukulttuuriin pakolaiskriisistä.

”Pitää olla sydän lämmin niille, jotka pakenevat henkilökohtaista vainoa ja sotia. Samaan aikaa pitää olla myös pääkylmänä siitä, että mukana on myös niitä, joilla eivät ole puhtaat jauhot pussissa. Tämän kanssa pitää tasapainoilla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat