Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akavan johtaja­kisassa outo kuvio: Sture Fjäder jatkanee johdossa, kaksi suurliittoa ei tiennyt päätöksestä

Fjädernin vastustajat kuulivat HS:ltä 20 liiton päätöksestä tukea Fjäderiä. ”Tämä pääsi yllättämään”, sanoo edellinen vastaehdokas Heikki Kauppi. Vaalit pidetään toukokuussa.

Politiikka
 
Sami Kilpiö / HS
Sture Fjäder on johtanut Akavaa vuodesta 2011.
Sture Fjäder on johtanut Akavaa vuodesta 2011. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Akavan nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder saa mitä todennäköisemmin jatkopestin keskusjärjestön johdossa toukokuussa järjestettävissä vaaleissa.

Kaksikymmentä akavalaista suurliittoja ilmoitti maanantaina kannattavansa Fjäderin jatkoa neljäksi vuodeksi. Joukossa oli muun muassa opettajien OAJ, Ekonomiliitto, Agronomit ja 17 muuta liittoa. Liitot edustavat noin 65 prosenttia puheenjohtajan valitsevan liittokouksen äänistä.

Fjäder valittiin äänestyksen jälkeen viime toukokuussa uudelleen puheenjohtajaksi, mutta poikkeuksellisesti vain vuodeksi.

Hän voitti äänetyksessä Heikki Kaupin, joka on akavalaisen Tekniikan akateemisten (TEK) toiminnanjohtaja.

Markku Ulander / Lehtikuva
Heikki Kauppi
Heikki Kauppi

TEK:ssa on yli 70 000 jäsentä, ja se on Akavan toiseksi suurin liitto yli 120 000 opettajaa edustavan OAJ:n jälkeen. Liittojen hallitsema keskusjärjestö Akava edustaa noin 600 000 palkansaajaa, joista suurin osa on käynyt korkeakoulun.

Fjäder sai äänestyksessä 509 ääntä ja Kauppi 338 ääntä. Fjäderiä kannattivat liitoista ainakin OAJ, Ekonomiliitto ja Lääkäriliitto.

”En ole vielä ehdokkuutta ajatellut yhtään”, Kauppi sanoo ensin. Hän muuttaa näkemystään, kun kuulee HS:ltä akavalaisten liittojen enemmistön päätöksestä tukea Fjäderiä. ”Tämä pääsi yllättämään. Mitä siinä sitten asettumaan ehdolle. Tämä on selvä peli. Sen verran vaaleja on tullut hävittyä, ettei kannata etukäteen selvään vaaliin osallistua”, Kauppi sanoo.

Kauppia kannattani liitoista muun muassa Insinööriliitto. Viime toukokussa Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari sanoi Akavan liittokokouksessa pitämässään puheessa, että Akava on melkein jakaantunut kahtia.

MAURI HELENIUS
Pertti Porokari
Pertti Porokari

Myös Porokari kuuli muiden liittojen päätöksestä HS:ltä. Hän on yllättynyt.

”Aika erikoista”, hän toteaa. Hän sanoo, ettei ole yhtään miettinyt, kuka voisi lähteä Fjäderin vastaehdokkaaksi. ”Puheenjohtajavaali ei ole koskaan ratkaisu ennen kuin äänet on laskettu. Katsotaan nyt, mitä tässä tehdään”, Porokari sanoo.

Porokarin Insinööriliitto on mukana rakentamassa SAK:n ja STTK:n liittojen kanssa uutta jättijärjestöä, vaikka Akavan enemmistö on ilmoittanut pysyvänsä järjestön ulkopuolella. Hankkeen päämäärä on noin 1,7 miljoonan palkansaajan järjestö, jonka pitäisi olla toiminnassa vuoden 2017 alussa.

Tämä on hiertänyt Akavassa, sillä enemmistön mielestä Akavan pitää pidättäytyä suurjärjestön ulkopuolella.

Fjäder on johtanut Akavaa vuodesta 2011.

Kahdenkymmenen liiton tiedotteessa kehutaan, että Fjäder on nostanut Akavan profiilia ja lisännyt keskusjärjestön näkyvyyttä ja tunnettuutta yhteiskunnassa. Fjäderin tukijat kiittelevät Fjäderin neuvotteluhaluja ja – kykyjä.”

Tästä esimerkkinä ovat useaan otteeseen käynnistetyt yhteiskuntaneuvottelut, joissa Fjäder on aina korostanut Akavan halua saada sopimus aikaan”, sanoo Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää liittojen tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat