Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK tiukkana: Paikallinen sopiminen yhä yhteiskunta­sopimuksen esteenä

SAK odottaa nyt hallitukselta linjausta asiassa.

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kävi antamassa kommenttinsa tiedotusvälineille kesken SAK:n hallituksen kokouksen.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kävi antamassa kommenttinsa tiedotusvälineille kesken SAK:n hallituksen kokouksen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kuuli maanantaina SAK:n hallitusta ja sai selvät ohjeet, että SAK ei allekirjoita mitään yhteiskuntasopimusta ennen kuin hallituksen linja paikalliseen sopimiseen on selvillä.

Paikallinen sopiminen on siis edelleen tukkona neuvottelujen etenemiselle. Työnantaja on kieltäytynyt nivomasta paikallista sopimista tekeillä olevaan yhteiskuntasopimukseen, jota Lyly kutsuu työmarkkinasopimukseksi.

SAK odottaa nyt hallitukselta linjausta asiassa. Asiaa sotkee, että yhtä aikaa paikallista sopimista hieroo kolmikantainen työryhmä, jolla on aikaa maaliskuun puoliväliin saakka.

”Me haluamme tietää onko hallitus valmis neuvottelemaan. Me emme hakea lakitietä, vaan paikallisen sopimisen työehtosopimusten kautta työpaikoille ja siten oikeasti turvata perälauta”, Lyly sanoi maanantaina.

SAK edellyttää myös, samalla sovitaan palkoista vuodesta 2017 eteenpäin. Työnantaja ei halua palkkoja keskitettyyn sopimukseen, vaan haluaa että niistä neuvotellaan syksyllä liittokierroksella.

Lisäksi SAK edellyttää vielä hallitukselta tietoa siitä miten hallitus aikoo työelämän kysymyksissä toimia sikäli kun sopimus saadaan valmiiksi.

”Liikkumatilat on erittäin ahtaat kaikilla”, Lyly sanoi mutta vakuutti että neuvottelut jatkuvat.

”Minulla on selkeä mandaatti käydä neuvotteluja, mutta tiukanpuoleinen se on.”

Neuvotteluissa on Lylyn mukaan edetty niin sanotun Suomen mallin osalta. Se tarkoittaa, että kilpailulle alttiit alat määrittelisivät palkankorotusten tason. Aikataulusta on kuitenkin riitaa. SAK haluaa malli 2017 käyttöön, työnantaja jo tänä vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat