Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitysryhmä: Fimea jää Helsinkiin – työntekijöiden seitsemän vuoden odotus loppui

Ratkaisu lopettaisi seitsemän vuotta jatkuneen epävarmuuden siitä, miten virasto siirtyy Kuopioon.

Politiikka
 
Timo Hartikainen / Lehtikuva
Fimean tiloja Kuopiossa.
Fimean tiloja Kuopiossa. Kuva: Timo Hartikainen / Lehtikuva

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean päätoimipaikka voi jäädä Helsinkiin.

Näin esittää sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) asettama selvitysryhmä, joka jätti selvityksensä ministerille tiistaina.

Kuopioon jäisi lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen keskittyvät tehtävät. Helsinkiin sijoittuisivat pääosa toiminnoista mukana lukien laboratorio, hallinto ja johto.

Ministeri Mäntylä ei vielä tiistaina halunnut ottaa kantaa asiaan, mutta kiitteli selvitysryhmää perusteellisesta työstä.

”Perehdyn nyt raporttiin huolellisesti. Tavoitteena on saada asia hallituksen käsittelyn mahdollisimman pian, jo lähiviikkoina”, Mäntylä sanoi.

Mäntylä korosti, että tärkeintä olisi saada Fimean työntekijöille vihdoin työrauha. Ratkaisu lopettaisi seitsemän vuotta jatkuneen epävarmuuden siitä, miten virasto siirtyy Kuopioon.

Fimea päätettiin siirtää Helsingistä Kuopioon 2009, kun sosiaali- ja terveysministerinä oli Liisa Hyssälä (kesk). Ratkaisu oli osa keskustan ajamaa alueellistamispolitiikkaa. Seitsemän vuotta myöhemmin viraston 225 työntekijästä 163 on edelleen Helsingissä, Kuopiossa 56 ja Turussa kuusi.

Alueellistamisyritys on vahingoittanut Fimean toimintaa muun muassa siten, että heti alkuvaiheessa noin 70 asiantuntijaa jätti viraston.

”Yksi sukupolvi menetettiin. Yritämme nyt kynsin hampain pitää kiinni nykyisestä henkilöstöstä”, Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi sanoo.

Selvitysryhmä perustelee ehdotustaan sillä, että Fimean tuloista 80 prosenttia tulee asiakkailta, joista suurin osa on kansainvälisiä. Fimea pystyy parhaiten palvelemaan heitä Helsingissä.

Selvitysryhmän vetäjän, ylijohtaja Kirsi Varhilan mukaan ehdotuksella pyritään turvaamaan Fimean kilpailukyky ja toiminnan hyvä laatu.

Yksi Fimean päätehtävistä on kilpailla Euroopan lääkeviraston toimeksiannoista. Selvitysryhmä onkin kuullut myös Euroopan lääkeviraston pääjohtajaa, professori Guido Rasia. Rasin mukaan Fimea pystyy säilyttämään asemansa kansainvälisissä toimeksiannoissa pitämällä kiinni kokeneista asiantuntijoistaan.

Fimean alueellistamista on puitu moneen otteeseen ja viimeksi vuosi sitten edellisen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) teetti oman selvityksensä Fimean tilanteesta. Toimeksiantona oli tuolloin selvittää, miten alueellistaminen voidaan saattaa loppuun.

Professorit Juha Kinnunen ja Teemu Malmi päätyivät viime kesäkuussa esittämään, että alueellistaminen on toteutettava aiemmin sovitun aikataulun mukaisesti 2018 loppuun mennessä. Enemmistön Fimean työntekijöistä pitäisi olla silloin Kuopiossa. Professorit esittivät, että työntekijöiden pakkosiirtojakin on tarvittaessa tehtävä.

Hallitus sekä sosiaali- ja terveysministeri olivat kuitenkin jo vaihtuneet, ja tuore ministeri Mäntylä ilmoitti, että hän haluaa uuden ja laajemman selvityksen. Mäntylän mukaan Fimean asemaa on tarkasteltava uuden hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat