Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kohtalon vuosi” alkoi eduskunnassa – pakolaiskriisi nousi edustajien keskeiseksi huoleksi HSTV:n haastattelussa

Eduskunta saa tänä vuonna eteensä muun muassa sote-lait, koeaikojen pidennyksen ja uuden omistajapolitiikan. HSTV:n kyselyssä pakolaiskriisi nousi kansanedustajien keskeiseksi huoleksi.

Politiikka
 
Pakolaiskriisin seuraukset huolestuttavat kansanedustajia
Pakolaiskriisin seuraukset huolestuttavat kansanedustajia
Eduskunta kävi valtiopäivien avauskeskustelun hallituksen politiikasta. HSTV kysyi hallituspuolueiden edustajilta, mikä on kevään kuumin poliittinen peruna. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Lähes kaikki hallitus- ja oppositiopuolueet korostivat tiistaina eduskunnassa, että tämä vuosi on eräänlainen kohtalon vuosi Suomelle.

”Omillaan seisova maa kestää ulkoisia paineita”, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ryhmäpuheessaan. ”Tänä keväänä on otettava ratkaisevia askelia. Nyt on ratkaisujen kevät kyseessä.”

Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan eduskunta saa syksyllä päälait sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, maakuntauudistuksesta ja rahoituksesta.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan eduskunta saa syksyllä päälait sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, maakuntauudistuksesta ja rahoituksesta.

Eduskunta kävi tiistaina valtiopäivien avauskeskustelun hallituksen politiikasta tänä vuonna ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä. Keskustelun pohjaksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) esitteli listan siitä, mitä on luvassa.

Sipilän mukaan eduskunta saa syksyllä päälait sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, maakuntauudistuksesta ja rahoituksesta.

Lisäksi Sipilän mukaan kuntien tehtävien karsinta etenee, mihin kaikki eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet. Edellinen hallitus ei siinä onnistunut, eivätkä väliaikatiedot nykyisen hallituksenkaan etenemisestä ole olleet kovin rohkaisevia.

Sipilän mukaan Suomi tarvitsee merkittävän loikan kustannuskilpailukyvyssä.

”Siihen työmarkkinajärjestöt yrittävät parhaillaan löytää sopua. Pallo on nyt heillä”, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa paikallisessa sopimisessa on samaan aikaan otettava merkittävä askel eteenpäin.

”Samalla henkilöstön asemaa on vahvistettava yrityksen päätöksenteossa”, Sipilä sanoi. Paikallinen sopiminen on parhaillaan mietittävänä kolmikantaisessa työryhmässä.

Sipilä sanoi hallituksen tuovan keväällä eduskuntaan lakipaketin, jossa pidennetään työntekijän koeaikoja ja väljennetään määräaikaisuuksien ehtoja.

Sipilä, joka itse vastaa omistajaohjauksesta, sanoi luvassa olevan ”dynamiikkaa” myös valtion omistajapolitiikkaan.

”Valtion omistajuus on tästä eteenpäin jatkuvan uudistamisen eikä enää pelkän säilyttämisen väline”, Sipilä sanoi. Hänen mukaansa hallitus tuo keväällä eduskuntaan periaatepäätöksen omistajapolitiikasta.

Sipilä sanoi pakolaiskriisin vaativan tehokkaita toimia niin kotimaassa kuin EU-tasolla. Hänen mukaansa turvapaikkapäätöksiä on nopeutettava, ja palautukset pantava viivytyksettä täytäntöön.

HSTV:n (video tämän jutussa) haastattelemat kansanedustajat sanoivatkin, että pakolaiskriisi näyttää nousevan kevään kovimmaksi poliittiseksi aiheeksi.

Oppositio korosti niin ikään ratkaisujen tarvetta, mutta Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne oli huolissaan myös leikkausten seurauksista.

”Vaarana on, että turvattomuuden tunne kasvaa myös vuonna 2016. Tähän on tultava muutos”, Rinne sanoi.

Rinne vaati hallitusta perumaan muun muassa koulutusleikkaukset ja päivähoito- sekä asiakasmaksujen korotukset. Hän kiitteli hallituksen päätöstä jäädyttää niin sanottujen pakkolakien valmistelun.

”Paikallinen sopiminen tarvitsee tuekseen luottamusta. Siksi siitä sopimisen tulee tapahtua sopimusteitse, ei millään uudella pakkolailla. Ratkaisuja on löydettävissä työehtosopimusten sisältä”, Rinne sanoi. Hän pani merkille, että samaa oli sanonut myös työministeri Jari Lindström (ps).

Kokonaan omalla linjallaan ryhmäpuheessa oli vasemmistoliitto, jonka puheenjohtaja Paavo Arhinmäki nosti tikun nokkaan sähköverkkoyhtiö Carunan hinnankorotukset.

Arhinmäki piti Carunaa varoittavana esimerkkinä. Hänen mielestään valtionyhtiöitä on yksityistetty alehintaan ja taitamattomasti.

”Historia on hyvä tuntea, jotta voi tehdä parempia päätöksiä tulevaisuudessa”, Arhinmäki sanoi tulossa olevaan omistajapolitiikan päivitykseen viitaten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat