Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö: Hallitus ei ole siirtämässä valtaa poliitikoilta sotilaille

Hallitus on ehdottanut lakiuudistusta jossa puolustusvoimain komentaja saa oikeuden käskeä välittömästi 25 000 reserviläistä kertausharjoituksiin

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan lakimuutoksen taustalla on tarve vastata esimerkiksi uusiin hybridisodankäynnin tilanteisiin.
Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan lakimuutoksen taustalla on tarve vastata esimerkiksi uusiin hybridisodankäynnin tilanteisiin. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Bryssel

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Suomen hallitus ei ole siirtämässä valtaa poliittisilta päättäjiltä sotilaille asevelvollisuuslain uudistuksella. HS kertoi keskiviikkona hallituksen esittävän, että puolustusvoimain komentaja saa oikeuden käskeä välittömästi 25 000 reserviläistä kertausharjoituksiin.

”Kyse on kertausharjoituksista, joita tehdään joustavassa valmiudenkohottamistarkoituksessa. Se, että puolustusvoimien komentaja määrää kertausharjoituksiin, siinä ei ole mitään uutta. Kyse ei ole komentajan merkityksen sen suuremmasta korottamisesta kuin ennenkään”, Niinistö totesi Brysselissä, jossa hän osallistuu Naton ja kumppanimaiden puolustusministerien kokoukseen.

Niinistön mukaan lakimuutoksen taustalla on tarve vastata esimerkiksi uusiin hybridisodankäynnin tilanteisiin. Uusi laki käytännössä nopeuttaisi prosessia, jossa miehiä saadaan liikkeelle ja sotilaallista valmiutta nostetaan. Nykyään kertausharjoituskutsuissa on kolmen kuukauden minimiaika, ja käytännössä kutsut lähetetään puolisen vuotta ennakkoon.

Uudistuksessa asevelvollinen ei voisi hakea vapautusta sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen liittyvästä kertausharjoituksesta.

Lainmuutoksen perusteluissa on viitattu Suomen puolustusympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin. Erityisenä huolenaiheena on ollut Venäjä.

Hallituksen esityksen luonnos asevelvollisuuslain muutoksesta on lähtenyt äskettäin lausuntokierrokselle ja siihen pyydetään kommentteja 26. helmikuuta mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat