Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Rehula: Alkoholin myyntiä ravintoloissa helpotetaan, anniskelun jatkoajan luvanvaraisuudesta luovutaan

Perhe- ja peruspalveluministeri ei esitä viinien tuomista maitokauppoihin alkoholilain uudistamisen yhteydessä

Politiikka
 
Aleksi Kinnunen
Ministeri Rehulan ehdotuksen mukaan ravintolat voisivat jatkaa anniskelua myöhempään pelkällä ilmoituksella viranomaisille.
Ministeri Rehulan ehdotuksen mukaan ravintolat voisivat jatkaa anniskelua myöhempään pelkällä ilmoituksella viranomaisille. Kuva: Aleksi Kinnunen

Alkoholin nauttimista ravintoloissa helpotetaan normien ja säädösten purkamisella, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Alkoholin anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin alkoholilain uudistamisen yhteydessä. Esimerkiksi anniskelulupien jaosta A-, B- ja C-oikeuksiin luovuttaisiin.

Ravintoloiden anniskelun jatkoajan luvanvaraisuudesta luovutaan. Ravintolat voisivat jatkaa anniskelua myöhempään pelkällä ilmoituksella viranomaisille.

”Myös annoskokojen sääntelyä voidaan väljentää esimerkiksi niin, että jos kaksi ihmistä on ravintolassa, yksi voi ostaa tiskiltä juomat molemmille”, Rehula sanoi HS:lle.

Nykyisin alkoholijuomia saa myydä ravintoloissa kello 9–1.30. Erityisluvalla niiden myynnin saa aloittaa aikaisintaan aamuviideltä ja lopettaa puoli kolmelta tai puoli neljältä. Jatkoaikahakemukset käsittelee aluehallintovirasto.

Rehula teki torstaina ensimmäisen pohjaesityksensä alkoholilain uudistamisesta hallituskumppaneille. Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee asiaa tänään, kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmät ensi viikolla.

”Normien purun hengessä elinkeinotoiminnan edellytyksiä yritetään parantaa, ja siksi on perusteltua tehdä joitakin muutoksia ravintolatoimintaa koskeviin säädöksiin”, Rehula sanoi HS:lle.

”Samaan aikaan on muistettava, että meillä on miljardiluokan kustannukset alkoholin välittäminä haittoina. Se rajoittaa toimenpiteitä.”

Rehula ei aio esittää muutoksia Alkon monopoliin. Viinien tai vahvojen oluiden tuloa maitokauppoihin ei myöskään ole luvassa.

”Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa”, Rehula sanoo.

Kauppojen aukiolon vapautuminen on herättänyt paineita vapauttaa myös keskioluen myynnin aikatauluja kaupoissa. Keskiolutta saa nyt myydä vain kello 21:een. Rehula kertoo, ettei hän ole esittämässä tähän muutoksia ainakaan vielä mutta ”keskustelu jatkuu”.

”Iltayhdeksän ja yhdentoista välinen aika on vilkasta ravintoloissa erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin. Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin”, Rehula sanoo.

Rehula kuitenkin esittää, että Alkot voisivat olla arkisin auki iltayhdeksään.

Alkoholilain muutoksella ei puututa alkoholin verotukseen.

Rehulan esitys on linjassa keskustan alkoholipoliittisten tavoitteiden kanssa.

”Juomisen painopistettä on saatava kodeista ravintoloihin, valvottuun ympäristöön”, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen aiemmin HS:lle.

Vanhasen mukaan uudistuksen tavoitteena pitää olla ravintolatoiminnan kilpailukyvyn vahvistaminen erityisesti Viron matkustajatuonnin paineen alla.

Palvelualojen ammattiliitto Pam pitää Rehulan esitystä kannatettavana.

”Esitys näyttäisi huomioivan hyvin eri tahojen toiveita. Vaikuttaa siltä, että tulossa on tasapainoinen esitys alkoholilaista”, arvioi Pamin puheenjohtaja Ann Selin tiedotteessa.

Selinin mukaan on hyvä, ettei vähittäiskaupan myyntiaikoihin suunnitella muutoksia. Hän kiittelee myös sitä, että esityksessä otetaan huomioon kaupan alan työntekijät.

”Iltamyynnin jatkaminen vaikuttaisi negatiivisesti jo entisestään vaikeuksissa olevaan ravintola-alaan. Se myös lisäisi työturvallisuusriskiä erityisesti pienissä kaupoissa, joissa yksin työskentely on tyypillisintä.”

Selinin mielestä alkoholin kulutusta on hyvä ohjata valvottuihin tiloihin niin työllisyyden kuin kansanterveydenkin kannalta.

”Ravintolassa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut jo vuosia ja on enää alle kymmenen prosenttia”, hän muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat