Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö esiintyi lähes yksin sovittelijana Euroopan presidenttien keskellä: Uusiin takaiskuihin ei ole varaa

Presidentti peräänkuulutti Münchenin kokouksessa sopimista ”edes siitä, mistä asioista ei voida sopia”.

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

München

Seuraava kansainvälinen kriisi voi jo olla liikaa, varoittaa Presidentti Sauli Niinistö.

”Ollaan tilanteessa, jossa joudutaan kysymään, onko meillä enää varaa kohdata mitään sellaista tuntematonta, jonka me kohtasimme vuonna 2014 ja vuonna 2015”, presidentti sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa lauantaina.

Vuonna 2014 Venäjä käynnisti sotatoimet Ukrainassa. Viime vuonna käynnistyi Euroopan pakolaiskriisi ja Venäjä aloitti uuden sotilasoperaation, tällä kertaa Syyriassa.

”Jos saman tason takaiskuja tulee, kyllä se alkaa horjuttaa melkoisesti koko globaalia järjestelmää”, Niinistö päätteli.

Niinistö arvioi Euroopan näkymiä lauantaina aamupäivällä turvallisuuskokouksessa järjestetyssä presidenttien paneelissa ja sen jälkeen erikseen suomalaistoimittajille.

Paneelissa Niinistö sanoi, että hänellä on unelma siitä, että seuraava käänne ei olisi huonompaan vaan parempaan. Hän korosti tarvetta löytää suhteissa Venäjään ”pienin yhteinen nimittäjä”, eli se, mistä voidaan kiistoista huolimatta sopia.

Venäjä tulee Niinistön mukaan vastaan kaikissa ajankohtaisissa kiistoissa.

”Kun karttaa katselee, niin sieltä etelästä Syyriasta aina pohjoisnavalle asti, kyllä Venäjä on aina paikalla, ja näyttää olevan paikalla ainakin silloin kun on isompaa ongelmaa syntynyt.”

Useimmat muut presidenttien paneelin osallistujat arvioivat Euroopan tilannetta vahvasti eri sävyyn kuin Niinistö. Vain Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz korosti Niinistön lisäksi sovinnollisuutta.

Puolan presidentti Adrzej Duda keskittyi lähes kokonaan vaatimaan Naton vahvistamista itäisessä Euroopassa, ja sai siinä tukea Liettuan presidentiltä Dalia Grybauskaitelta.

Ukraina presidentti Petro Porošenko kuvasi Venäjän johdolla Ukrainassa jatkuvia sotatoimia ja kannusti Eurooppaa yhtenäisyyteen Ukrainan tukemisessa.

Jälkikäteen Niinistö kuitenkin arvioi, että muutkin panelistit tukevat ajatusta sovinnollisuudesta niissä asioissa, joissa siihen on mahdollisuus.

”En usko että vierustovereilla sinänsä mitään tätä lähestymistapaa vastaan on”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat