Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Ahtisaari: Hyvästit hyvinvointi­yhteiskunnalle, jos taloutta ei saada kuntoon

Martti Ahtisaari muistutti, että 1990-luvun laman aikaan osoitettiin suurta yhteistyöhalua ja saatiin aikaan tasavallan presidentin työllisyystyöryhmä.

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Presidentti Martti Ahtisaari vieraili politiikan toimittajien lounaalla Helsingissä.
Presidentti Martti Ahtisaari vieraili politiikan toimittajien lounaalla Helsingissä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Presidentti Martti Ahtisaari vetosi tiistaina voimakkaasti yhteiskunnan vaikuttajiin, työmarkkinaosapuolista hallitukseen, että yhteiskuntasopimus saataisiin aikaan ja talous saataisiin yhteistoimin kuntoon.

Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa vieraillut Ahtisaari toivoi, että tekisimme nyt kaikkemme, että vientiponnisteluja tuetaan.

”Otetaan politiikassa myös se huomioon – ja tuetaan nuoria ja vanhempiakin, jotka haluavat yrittäjiksi”, hän sanoi.

Kun Ahtisaaresta tuli tasavallan presidentti lamavuonna 1994, taloustilanne oli paljon pahempi kuin nyt. Ahtisaari muistutti, että silloin osoitettiin suurta yhteistyöhalua ja saatiin aikaan tasavallan presidentin työllisyystyöryhmä.

Keskeisessä roolissa ryhmässä olivat työmarkkinoilla pitkään vaikuttanut Matti Pekkanen, vuorineuvos Casimir Ehrnrooth ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Esko Ahon (kesk) ja Paavo Lipposen (sd) hallitukset panivat ryhmän ehdotuksia toimeen. Kun Ahtisaari jätti tasavallan presidentin tehtävän vuonna 2000, työttömien määrä oli painunut lähtöluvusta huimasti alas päin.

Pekkasen ryhmän aikaista vastuullisuutta Ahtisaari kaipaa tähän aikaankin.

”Kyllä toivon, että samanlaista henkeä voitaisiin saada yhteiskuntaan.”

Suomeen tulevien maahanmuuttajien määrästä Ahtisaari ei vaikuttanut olevan huolissaan. Hän viittasi sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon sunnuntain Helsingin Sanomissa julkaistuun kirjoitukseen, jossa tämä analysoi talouskriisin ja globalisaation vaikutuksia maahanmuuttokeskusteluun.

Ahtisaaren mielestä se oli hyvin asiallinen analyysi siitä, mitä seuraa, kun talous ei ole kunnossa.

”Kyllä tällä hetkellä kaikkein suurin haaste meillä on saada talous kuntoon”, presidentti korosti.

Ilmapiiri Suomessa on kuitenkin muuttunut turvapaikanhakijoiden myötä kireäksi.

”Silloin kun taloudessa menee huonosti, se aiheuttaa tällaisia reaktioita. Se on kovin onnetonta”, Ahtisaari sanoi.

Hänen mielestään ilmapiiri saadaan muuttumaan vain sillä, että Suomessa tajutaan, että globalisaation seurauksena meillä on valtava työurakka edessä.

”Jos me emme pysty talouttamme saamaan kuntoon, niin silloin voimme sanoa hyvästit myös hyvinvointiyhteiskunnalle.”

Hän huomautti, että hyvinvointiyhteiskunta pohjoismaisena asiana on ”parasta, mitä maailmassa on”.

Ahtisaari, 78, työskentelee edelleen ahkerasti erilaisissa kansainvälisissä tehtävissä ja neuvotteluissa eikä siirtyminen eläkeläiseksi tahdo onnistua. Viime vuonna matkapäiviä kertyi runsaasti yli 200.

Ahtisaari tunnetaan etenkin vaikeiden rauhanprosessien vetäjänä. Hän sai vuonna 2008 ensimmäisenä suomalaisena Nobelin rauhanpalkinnon.

Hän toimii pääasiassa perustamansa rauhanjärjestön Crisis Management Initiativen eli CMI:n kautta. Ahtisaari toimii CMI:n hallituksen puheenjohtajana.

”Esittelen aina itseni, että en ole poliitikko, olen virkamies.”

Hallituksen kehitysapuleikkaukset kohdistuivat myös Ahtisaaren järjestöön.

”Luulisi, että jos haluttaisiin estää pakolaisten lähtöä kotiseudultaan ja rauhan aikaansaamista, niin semmoisia yrittäjiä kuin oma järjestöni, olisi voinut kohdella toisella tapaa”, Ahtisaari sanoi

Ahtisaari pitää tiukasti linjauksestaan, että hän ei kommentoi tasavallan presidenttien – ei edeltäjiensä eikä seuraajiensa – sanomisia tai sanomatta jättämisiä.

Keskustan pitkäaikaisen vaikuttajan ja kunniapuheenjohtajan, europarlamentaarikko Paavo Väyrysen puoluehanketta, Ahtisaari on seurannut hieman ihmetellen.

Ahtisaari heitti, että hän olisi pikemminkin toivonut, että Väyrynen ryhtyisi ajamaan sitä, miten tämä jättää politiikan.

”Se olisi ehkä paras palvelus, mitä Paavo Väyrynen voisi tehdä.”

Väyrynen oli mukana presidentinvaalikuvioissa silloin, kun Ahtisaari valittiin tasavallan presidentiksi. Väyrynen kuitenkin putosi toiselta kierrokselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat