Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-alueista kiistellään taas – Keskustan Vehviläinen: Hallituskriisiin ei ajauduta

Virkamiesten pöydällä on HS:n tietojen mukaan useita erilaisia rahoitusmalleja. Hallituksen päätöksellä on kiire, ”jos halutaan pysyä aikataulussa”.

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen piti tiedotustilaisuuden Helsingissä keskiviikkona.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen piti tiedotustilaisuuden Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksen sisäinen kiistely sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta on alkanut jälleen. Hallitus näyttää joutuvan hylkäämään vaivoin viime syksynä aikaan saadun kompromissin.

Hallitus päätti marraskuussa, että Suomeen perustetaan 18 itsehallintoaluetta eli maakuntaa, ja palvelut itse järjestäviä sotealueita syntyy 15.

Alueiden lukumäärään liittyvä vääntö liki hajotti hallituksen.

Hallitus joutunee kuitenkin palaamaan neuvottelupöytään, sillä kompromissi on ajautunut perustuslaillisiin ongelmiin. Esiin on jälleen nousemassa myös viiden yliopistosairaalan ympärille rakentuva malli, jota hallituspuolueista erityisesti kokoomus on kannattanut.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Soteuudistuksesta hallituksessa vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) toppuuttelee puheita kiistan alkamisesta uudelleen. Rehula kertoo olevansa luottavainen, että uudistus syntyy marraskuussa sovitun mallin pohjalta.

”Se on se työ, jota minä ministerinä olen vetämässä”, Rehula kertoo.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) tähdentää, että 18 on marraskuussa päätetty pohjaluku, eli sosiaali- ja terveyspalveluita järjestetään 18 alueella, mutta kolmen alueen pitää tehdä yhteistyötä.

”Miten tämä saadaan sitten menemään, sitä hallituksen piirissä neuvotellaan ja katsotaan, että mikä on oikea ja hyvä myöskin perustuslain näkökulmasta. Me tarkastellaan nyt tätä”, Vehviläinen pyörittelee.

Marraskuussa hallitus päätti riitaisten neuvottelujen jälkeen, että maahan perustetaan 18 itsehallintoaluetta eli maakuntaa, jotka aloittaisivat toimintansa vuoden 2019 alussa. Sote-alueita tulisi 15. Osa maakunnista hoitaisi sotensa yhteistyössä naapurimaakunnan kanssa.

Lisäksi laajan päivystyksen sairaaloiden määräksi tuli 12, joista yliopistosairaaloita on viisi.

Asiantuntijat olivat aiemmin esittäneet sote-alueiden määräksi korkeintaan kahtatoista. Kokoomus on kannattanut pienempää sote-aluemäärää, keskusta isompaa.

Keskustan ja kokoomuksen kesken on ollut erimielisyyttä myös rahoituksesta. Kokoomuksen kanta on, että mitään erillistä maakuntaveroa ei saa tulla. Keskustassa verosta ollaan selvästi innostuneita, vaikka lopullinen ratkaisu on vielä auki.

”Katsotaan. Me neuvotellaan tästä asiasta myös lähiviikkoina”, Vehviläinen sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriössä virkamiesten pöydällä on HS:n tietojen mukaan useita erilaisia rahoitusmalleja. HS:lle kerrotaan, että hallituksen olisi hyvä tehdä linjauksensa mallista viikon, korkeintaan parin sisällä, ”jos halutaan pysyä aikataulussa”.

Vehviläisen mielestä ei ole ollenkaan ihmeellistä, että aika monesta asiasta ollaan erimielisiä.

”Se on ihan luonnollinen asia, koska iso ja vaikea kokonaisuus, mutta olen kyllä ihan varma siitä, että päästään kyllä yhteisymmärrykseen.”

Vehviläinen painotti HS:lle, että hallituskriisiin ei tällä kertaa ajauduta.

”Ei ajauduta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat