Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen tavoite kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsinnasta puolittui – henkilöstön kelpoisuusehtoja aiotaan väljentää

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk)
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus nosti kädet pystyyn. Tavoite kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisesta puolittui. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) esitteli keskiviikkona toimenpideohjelman, jolla saataisiin runsaan 400 miljoonan euron säästöt pitkällä aikavälillä.

Vehviläisen mukaan tavoitteessa ollaan ”puolimatkan krouvissa”. Hänen mukaansa sovittu miljardin euron säästö toteutetaan laajentamalla tavoite koko julkiseen puoleen. Tilannetta tarkistellaan seuraavan kerran tarkemmin ensi keväänä.

Hankkeella on nimikin: ”Kuntien, maakuntien ja koko julkisen sektorin kustannusten karsinta”.

Nyt laadittu lista on koottu pääosin ministeriöiden ehdotuksista. Talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi listan tiistaina.

Suurimmat säästöt, noin 240 miljoonaa euroa, kohdistuvat sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalle. Liikenne- ja viestintäministeriön osuus on noin 75 miljoonaa euroa ja sisäministeriön vajaat 50 miljoonaa euroa.

Kuntien henkilöstön kelpoisuusehtojen väljentämisellä tavoitellaan 90 miljoonan euron säästöä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että sairaanhoitajat voisivat tehdä entistä enemmän nykyään lääkäreille kuuluvia tehtäviä, suuhygienistit ja hammashoitajat hammaslääkäreille kuuluvia tehtäviä ja lähihoitajat sairaanhoitajien tehtäviä.

”Lääkäri pääsee keskittymään enemmän diagnostiikkaan ja sairaanhoitaja voi tehdä joitakin muita tehtäviä”, Vehviläinen sanoi.

Jo aiemmin tehtävien väljentämisestä on noussut iso meteli ammattiyhdistysliikkeen puolella. Vehviläinen tähdensikin, että asiasta täytyy neuvotella työmarkkinajärjestöjen kanssa.

”Tiedän, että tämä on haasteellinen alue, mutta uskon siihen, että sosiaali- ja terveysministeriön on oikealla tiellä, että tehtävärajauksia voidaan katsoa uudestaan”, hän sanoi.

Vammaispalvelulain uudistuksella tavoitellaan myös isoja säästöjä. Vehviläisen mukaan uudistus voi osittain parantaa vammaisten palveluita ja osittain heikentää. Tarkempia tietoja hänellä ei ollut.

”Siellä saattaa tulla liikkumispalveluihin jollakin tavalla heikennyksiä”, hän arveli.

Asumispalveluja koskevien suositusten kumoaminen koskettaa etenkin vanhuksia, vammaisia, kehitysvammaisia, päihdeongelmaisia ja mielenterveyskuntoutujia.

Ohjelman mukaan palveluasumista koskevat kriteerit uudistetaan siten, että niillä ”vastataan asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin sekä tuetaan erilaisten ja monimuotoisten toimintamallien kehittämistä paikallisten tarpeiden mukaisesti”.

Asumisessa ainakin neliövaatimukset, vessojen määrä ja henkilöstörakenne voivat muuttua.

Kun tavoitteena on säästö, olot todennäköisesti heikentyvät nykyisestä.

Vehviläinen piti hyvänä esimerkkinä kokeilua, jossa nuoret olivat saaneet asunnon talosta, jossa asui vanhuksia.

Kunnilta vaadittavia lukuisia suunnitelmia karsitaan. Tällaisia ovat esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmat.

Kaavoitusta ja rakentamista helpotetaan keventämällä erilaisia prosesseja.

Digikuntakokeilulla aiotaan selvittää palveluiden tehostamista.

Vehviläinen kehotti kuntia muutenkin itse kehittämään tehostamistoimia.

Hän kehotti ottamaan mallia esimerkiksi Liperin kunnasta, jossa päivähoitomaksut laskutetaan tuntien mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat