Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen lähes kaatanut viidentoista sotealueen kompromissi on lentämässä roskakoriin

Vaivalla saavutetulla kompromissilla ei tee enää mitään. Edessä on paluu neuvottelupöytään.

Politiikka
 
Leif Rosas / redstar
Tiedotusvälineet piirittivät Alexander Stubbia ja Juha Sipilää marraskuussa sotekriisin ollessa syvimmillään.
Tiedotusvälineet piirittivät Alexander Stubbia ja Juha Sipilää marraskuussa sotekriisin ollessa syvimmillään. Kuva: Leif Rosas / redstar

Muistatteko vielä ne dramaattiset hetken? Marraskuun alussa Juha Sipilän (kesk) hallitus kävi lähellä hajoamistaan. Pääministeri Sipilä uhkasi jo kävelevänsä presidentin luokse. Politiikan kielellä se tarkoittaa hallituksen eropyynnön jättämistä.

Kyse oli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta eli soteratkaisusta. Se ei ollut syntynyt määräaikaan mennessä ja Sipilältä alkoi loppua uskoa, pystyykö hallitus ratkaisua tekemään.

Ehkä hieman yllättäen suurin riita käytiin sotealueiden lukumäärästä. Kokoomuksen ykköstavoite oli vain 5 aluetta, ja 12 oli puolueelle ehdoton enimmäismäärä. Keskusta puolestaan halusi välttämättä 18 aluetta, ja siitä tuli myös jonkinlainen minimi samalla.

Lopulta hallitus pystyi ratkaisuun. Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kolmikko pysyi kasassa. Soteratkaisu syntyi, vaikkei tyylipisteitä ehkä jaettu. Vaikeissa neuvotteluissa yön pimeinä tunteina hallitus päätyi siihen, että maahan tulee kyllä 18 itsehallintoalueesta, joista kuitenkin vain 15 aluetta olisi sotealueita. Kolme heikointa maakuntaa joutuisi siis tekemään jonkinlaista pakkoyhteistyötä naapurimaakunnan kanssa.

15 aluetta oli tärkeä kompromissi nimenomaan kokoomukselle. Puolue ei voinut mitenkään nielaista 18 aluetta, ja 15:ssäkin oli jo omille selittämistä.

Nyt tuskalla ja hiellä muotoiltu 15 sotealueen kompromissi on lentämässä roskakoriin. Se on törmännyt jonkinlaiseen perustuslailliseen seinään. Asiasta kertoi ensin Ylen uutiset.

Itsenäisiä ja demokraattisesti toimivia itsehallintoalueita ei välttämättä voikaan pakottaa yhteistyöhön jonkin tietyn maakunnan kanssa.

Vaivalla saavutetulla kompromissilla ei siis tee enää mitään. Edessä on paluu neuvottelupöytään.

Hallitus joutuu neuvottelemaan uudelleen alueiden määrästä ja tehtävistä. 15 sotealuetta ei alunperinkään ollut keskustan lapsi vaan se oli tärkeää nimenomaan kokoomukselle. Keskusta on siis valmis heivaamaan surutta 15 alueen mallin.

Tosin ei kokoomuksellakaan tule sitä ikävä – määrä oli alunperinkin liian suuri sen makuun.

Ratkaiseva kysymys kuuluukin: mitä tilalle?

Kokoomuksessa on väläytelty jo aiemmin pöydässä ollutta 12 sotealueen mallia. Puolue vetoaa virkamiehiin ja asiantuntijoihin, jotka myös ovat pitäneet esillä erilaisia 9–12 alueen ratkaisuja.

Keskusta ei tälle lämpene. Puolueessa ei hahmoteta kartalle minkäänlaista järkevää 12 alueen toiminnallista kokonaisuutta. Sitä paitsi keskustan näkemyksen mukaan maahan on jo sovittu 18 järjestämisaluetta, joten palvelut voidaan kyllä rakentaa niiden varaan.

Yhdenlainen ratkaisu voidaan löytää luvusta 5. Sen verran maassa on yliopistosairaaloita. Niiden mukaan maan nykyiset sairaanhoitopiirit on myös jaettu viiteen erityisvastuualueeseen eli ervaan.

Ervoja ei ollut tarkoitus tulla uuteen soteratkaisuun, mutta nyt hallitus joutuu kaivamaan ervat takaisin pöytälaatikosta. Ainakin jossain muodossa.

Keskustalle tämä voisi hyvin sopiakin. Vaikeita vastuita siirrettäisiin viidelle erityisalueelle, mutta maassa olisi yhä 18 maakuntaa, jossa pääosa palveluista järjestettäisiin. Yhteistyötä tehtäisiin sitten sen verran ja niihin suuntiin kuin tarpeellista. Mutta ei pakolla.

Näin myös kokoomus voisi saada alunperin haluamansa 5 sotealuetta.

Ratkaisevaa on kuitenkin se, että kuinka paljon palveluvastuita siirrettäisiin 5 erityisalueelle, ja kuinka paljon niitä jäisi keskustan 18 maakuntaan.

Stubbia on jo nyt arvosteltu siitä, että se antoi keskustalle periksi maakuntien suhteen. Kokoomus joutuu siis olemaan tarkkana, miten se saa myytyä mahdollisen 18:n ja 5 alueen mallin omille kannattajilleen. Viisi aluetta ei voi olla pelkkä koriste.

Varmaa on vain se, että edessä on jälleen iso sotevääntö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat