Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloite nollatunti­sopimusten kieltämiseksi tuli eduskuntaan – työministeri Lindström antoi tukensa

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Työministeri Jari Lindström (ps) antoi torstaina eduskunnassa tukensa sille, että niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin puututaan.

Eduskunta sai käsittelyynsä kansalaisaloitteen nollatuntisopimusten kieltämisestä.

Lindström ei sanonut suoraan, kannattaako hän kansalaisaloitteen mallia, vai muotoutuuko malli vasta työ- ja tasa-arvovaliokunnassa, jonne asia lähetettiin.

Ministeri korosti, että nollasopimus pitää sallia, jos työntekijä sitä itse haluaa.

Työministerin asennetta kiiteltiin vasemmiston puolelta.

Kansanedustajat hakivat tasapainoa kahden vastakkaisen näkökulman välillä: työhön osallistumisen esteitä pitää poistaa, mutta toisaalta työntekijät tarvitsevat työsuhdeturvaa.

Nollatuntisopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa ei ole määritelty viikoittaista minimityöaikaa.

Aloitteessa esitetään, että nollatuntisopimukset kielletään lailla määrittämällä osa-aikatyöhön vähintään 18 tunnin viikkotyöaika. Jos työntekijä toivoo, että viikkotyöaika on alle 18 tuntia, poikkeuksesta voidaan sopia tietyin kriteerein.

Nollatyösopimukset ovat työsuhteita ilman työsuhdeturvaa. Työntekijä on sidottu työpaikkaan, vaikka työtä ei olisi tarjollakaan. Tuntimäärä voi vaihdella nollasta kokopäivätyöhön.

Työntekijä ei saa työttömyyskorvausta, eikä suunnitella elämäänsä, koska kutsu työhön voi tulla milloin vain.

”Tilanne on epävarma ja sekava”, tiivisti Anneli Kiljunen (sd).

Kokoomus korosti työhön osallistumisen esteiden poistamista. Antti Häkkänen (kok) sanoi, ettei kannata yhtäkään lakimuutosta, joka vaikeuttaa ansiotyön tarjoamista.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen kysyi, lisääkö nollasopimusten kieltäminen Suomessa tehtävän työn määrää.

”Vastaus on ei”, hän sanoi.

Anna Kontula (vas) sanoi tutkimuksiinsa nojaten, että pelot ja uhat siitä, että nollatuntisopimusten kieltäminen haittaisi työllistymistä ja lisäisi jäykkyyttä, eivät pidä paikkansa.

”Jokainen työpaikka on tarpeen, mutta jos on ollut yli kaksi vuotta nollatuntisopimuksella eikä saa työpaikkaa, niin näihin pitää puuttua. Ihmiset tarvitsevat turvaa”, sanoi Hannakaisa Heikkinen (kesk).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat