Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström: Hallitus on viisastunut työmarkkina-asioissa

Lindströmin mukaan hallitus on ajanut karille monta kertaa ja epäonnistunut. Nyt on tajuttu, että kolmikanta on hyvä tapa toimia.

Politiikka
 
Kysymys kotouttamisesta saa ministeri Lindströmin huokaisemaan
Kysymys kotouttamisesta saa ministeri Lindströmin huokaisemaan
Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) vastuulla on turvapaikanhakijoiden kotouttaminen. Se on aihe, joka saa HSTV:n Studio Kulmapöydässä vierailleen Lindströmin huokaisemaan syvään.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan hallitukselle on tullut työmarkkina-asioissa paljon lisää viisautta matkan varrella.

”Viisautta on tullut siitä, kun on ajettu karille monta kertaa ja epäonnistuttu. Nyt on ihan oikeasti tajuttu, että tämä on oikea tie viedä isoja asioita eteenpäin”, Lindström sanoi Studio Kulmapöydän suorassa haastattelussa perjantaina.

Lindströmin mukaan perinteinen kolmikanta on arvokas ja hyvä tapa toimia.

Hallitus on vuodenvaihteen jälkeen esiintynyt työmarkkinajärjestöjen suuntaan huomattavasti sovittelevammin kuin aiemmin saadakseen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta onnistumaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti jäädyttävänsä vihattujen ”pakkolakien” eli kilpailukykyä vahvistavien toimien valmistelun, ja tällä viikolla hallitus julkisti linjauksensa paikallisen sopimisen eli työpaikoilla tapahtuvan sopimisen kehittämisestä.

Lindström myöntää, että hallituksen taktiikka alun perin ei ollut paras mahdollinen – etenkin, kun ollaan samassa pöydässä työmarkkinajärjestöjen eli Lindströmin mukaan ”neuvottelemisen ammattilaisten” kanssa.

”Aina pitää olla itsekriittinen. Omat suunnitelmat pitää olla loppuun asti mietittynä, pitää miettiä etukäteen mitä toinen ajattelee, ja aina pitää olla tie pois, jos asiat eivät menekään eteenpäin. Sanon tämän ohuen ammattiyhdistyskokemukseni kautta”, paperitehtaalla aiemmin työskennellyt Lindström sanoo.

”Aina voi parantaa. Ei tässä ole kyse siitä, kuka poistuu voittajana, pääasia että Suomi voittaa”, Lindström sanoo.

Hallituksen linjauksen mukaan paikallista sopimista kehitetään työehtosopimusten kautta, ja sitä täydennetään lainsäädännöllä.

Hallituspuolueiden sisältä kuului pettyneitä ääniä, että nyt annettiin periksi SAK:lle ja työntekijäpuolelle. Joku puhui idean vesittämisestä.

Lindströmin mukaan hallitus antoi vasta nuotit siitä, mitä se edellyttää kolmikantaiselta työryhmältä, jonka määräaikaa samalla jatkettiin kesäkuulle. ”Joka tapauksessa tarvitaan lainsäädäntöä, mutta miten paljon, se täsmentyy.”

Lindströmin mukaan oli paljon myös niitä, joiden mielestä hallituksen linjaus oli varsin kelvollinen.

Lindström nostaa linjauksesta esiin muun muassa selviytymis- tai kriisilausekkeen. Hallituksen mukaan selviytymislauseke on määriteltävä sellaisia tilanteita varten, jolloin yritys kohtaa ”erityisen vaikeita haasteita”.

Tällainen haaste voisi olla esimerkiksi lomautusten tai irtisanomisten uhka. Lindströmin mukaan pyrkimyksenä on, että työntekijöiden kannalta huonot vaihtoehdot eivät aina toteutuisi, vaan tilanne voitaisiin työpaikoilla ratkaista yhdessä jollakin toisella tavalla.

”Työpaikoilla tilanne tunnetaan parhaiten. Tähän liittyy myös henkilöstön aseman vahvistaminen, että he ymmärtävät, osaavat ja tajuavat työpaikan luvut samalla tavalla.”

Lindström lisää, että haastavaa tilannetta on erittäin vaikea määritellä sellaiseen muotoon, että kaikki voivat määritelmän hyväksyä. ”Joku näkee kriisin toisella tavalla kuin toinen.”

Entäpä sitten hallituksen vaatimus siitä, että paikallisessa sopimisessa lopullisen päätösvallan tulee olla työpaikoilla? Voiko ammattiliitto vaikka konsultoida yksittäistä työpaikkaa ja ohjata työntekijöiden ratkaisuja?

”Päätösvaltaa ei ulkoisteta järjestöille tai liitoille, vaan asiat tehdään paikan päällä. Jos ei kyetä sopimaan tai tulee riita, työryhmän pitää määritellä, missä riita ratkaistaan, työtuomioistuimessa tai käräjäoikeudessa. Sekin on iso asia”, Lindström sanoo.

”Perimmäinen tavoite on, että paikallisesti päätetään eikä ulkoisteta.”

Antti Aimo-Koivisto
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat