Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotaharjoitukset saavat uudet tiedotussäännöt – USA:n joukkoja kolmeen harjoitukseen kevätkesällä

Kohu amerikkalaisten sotaharjoituksista Suomeen laittoi pelisääntöjen tarkistukseen vauhtia.

Politiikka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps)
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Puolustus- ja ulkoministeriö sekä puolustusvoimat ryhtyvät laatimaan uusia pelisääntöjä sotaharjoituksista tiedottamiseen. Vauhtia pelisääntöjen tarkistustarpeelle antaa mediamyrsky amerikkalaisten osallistumisesta sotaharjoituksiin Suomessa.

HS:n tietojen mukaan tasavallan presidentti sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunta (utva) keskustelivat asiasta keskiviikkona.

Kansanedustajat ovat olleet myös nyreitä heikosta tiedotuksesta. Moni puolustusvaliokunnan (pv) ja ulkoasiainvaliokunnan (uav) jäsen kuuli amerikkalaisten hävittäjien ja maavoimien toukokuisista harjoituksista Suomessa ensimmäistä kerran median kautta.

Puolustusministeriö on ollut kohusta ymmällään. Ministeriön mukaan sotaharjoitukset ovat nimenomaan puolustusministerin päätösvallassa, eivät sotilaskäskyasioita.

Utvan tuore linjaus on, että puolustus- ja ulkoministeriö sekä puolustusvoimat valmistelevat virkatyönä utvalle uudet ohjeet sotaharjoituksista tiedottamiseen. Tavoite on, että utva voisi käsitellä ne jo keväällä.

”Nyt keskustellaan siitä, kuka hyväksyy harjoitukset ja miten niistä tiedotetaan”, virkamieslähde toteaa HS:lle.

Tavoite on uusia tiedotusta ainakin niin, että kun harjoitus on käsitelty utvassa, se tiedotetaan heti uav:lle ja pv:lle, vaiteliaisuuspyynnöllä varustettuna.

”Ongelma on, että osassa kansainvälisiä harjoituksia tiedotusvastuu on järjestävällä taholla. Me emme voi niistä siksi etukäteen kertoa”, toinen lähde sanoo.

Yhdysvaltain joukot osallistuvat kolmeen harjoitukseen Suomessa.

Ilmavoimat harjoittelee amerikkalaishävittäjien kanssa toukokuussa Rissalassa. HS:n tietojen mukaan harjoitukseen osallistuisi myös Jas-hävittäjiä Ruotsista.

Maavoimat harjoittelee samassa kuussa amerikkalaisten kanssa Niinisalossa. Harjoitukseen osallistuu Yhdysvaltain maavoimien joukkoja ja noin 20 Stryker-miehistönkuljetusajoneuvoa.

Kesäkuussa amerikkalaiset järjestävät osan Baltops-16 Itämeren harjoituksestaan ensi kerran Suomen alueella. Harjoitukseen osallistuu 20 valtiota ja HS:n tietojen mukaan noin 35 alusta sekä 70 ilma-alusta.

Baltops-harjoitus on Yhdysvaltojen vuosittain järjestämä merellinen harjoitus Itämeren alueella.

Siihen on osallistunut Yhdysvaltojen lisäksi pääosin Itämeren alueen ja sen lähiympäristön valtioita. Harjoitus on järjestetty 1970-luvun alusta alkaen. Suomi on osallistunut harjoitukseen säännöllisesti 1990-luvulta alkaen.

Harjoitus on myös osa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoi tarkempia tietoja harjoituksesta perjantaina blogissaan.

”Kansainvälistä harjoitustoimintaa suunnitellaan ja toimeenpannaan siten, että se palvelee parhaalla mahdollisella tavalla Suomen puolustuksen kehittämistä. Keskeisenä päätöksenteon kriteerinä on Suomen turvallisuuden vahvistaminen”, Niinistö kirjoittaa.

”Harjoitukset ovat osa normaalia, arkipäiväistä ja kaikkien maiden puolustusvoimille tarpeellista toimintaa.”

Karjalan lennostoon tehtävästä laivuevierailusta tiedottaminen on aiemmin herättänyt eduskunnassa kummastusta.

Muun muassa puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) on kritisoinut puolustusministeriön ja ministeri Niinistön tiedottamista.

Muiden maiden kanssa pidettävistä harjoituksista pitäisi Kanervan mielestä kertoa eduskunnan puolustus- ja ulkoasianvaliokunnille, kun harjoituksista on sovittu.

Hän ei ole tyytyväinen tapaan, jolla valiokunta sai tietää yhdysvaltalaishävittäjien tulosta lentoharjoitukseen Suomeen keväällä.

”Asia muljahti esille julkisuuteen, ja sitten tuli kiire ruveta informoimaan eduskunnan puolustusvaliokuntaa ja ulkoasianvaliokuntaa”, Kanerva sanoo.

Harjoituksesta päätettiin Kanervan mukaan viime vuoden puolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat