Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n puheenjohtaja Lyly Ylellä: Ensi viikko on ratkaiseva yhteiskunta­sopimuksen kannalta

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan tärkein palikka yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on paikallinen sopiminen.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan tärkein palikka yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on paikallinen sopiminen. Lyly sanoi Ylen Ykkösaamussa, että paikallisen sopimisen pelisäännöt yritetään ensin saada valmiiksi ja sen jälkeen voidaan sopia hallituksen pakkolakipaketin korvaavista toimista.

Lyly on toiveikas, että sopimus syntyy.

”Ensi viikko on ratkaiseva viikko mihin tämä kääntyy. Sisältö on niin paljon auki, että en uskalla ennustaa mikä päivä se on.”

Hallitus siirsi viime viikolla paikallisen sopimisen työmarkkinapöytään. Paikallista sopimista pyritään edistämään työehtosopimusten kautta ja sitä täydennetään lainsäädännöllä. Tämä ilahdutti palkansaajia, mutta ei työnantajia.

”Minä uskon, että paikallinen sopiminen edistyy. Meille se tarkoittaa tasavertaista neuvotteluasemaa työpaikoilla. Me suhtaudumme siihen positiivisesti, mutta työehtojen tason laskua alaspäin me emme halua”, Lyly sanoi.

Lylyn mukaan vaikeimpia kysymyksiä paikallisessa sopimisessa ovat menettelytavat yritysten kriisitilanteissa. Voidaanko työpaikoilla sopia esimerkiksi palkan tilapäisestä alentamisesta, jos sillä pelastetaan työpaikkoja?

Lylyn mukaan neuvottelupöydässä pitää sopia esimerkiksi miten kriisitilanne määritellään, kuinka kauan kriisi voi kestää, paljonko työehtoja avataan ja miten työehdot palautetaan kriisin jälkeen.

Työmarkkinapöydässä päätetään paikallisen sopimisen päälinjat. Sen jälkeen tarkemmat pelisäännöt räätälöidään kunkin alan omaan työehtosopimukseen kullekin alalle sopiviksi.

Ensi vuoden palkkaratkaisusta kannattaisi sopia myös nyt, jos paikallisesta sopimisesta ja hallituksen pakkolait korvaavasta yhteiskuntasopimuksesta päästään sopuun, Lyly sanoo. Hän pitää jopa todennäköisenä, että näin tehdään.

Vaikka syksyllä SAK veti ensi vuoden palkkojen osalta nollatarjouksensa pois, Lyly sanoo että nollatarjous voi putkahtaa takaisin neuvottelupöytään. Vuoden 2018 taso määriteltäisiin kilpailulle alttiiden alojen liittokohtaisen sopimuksen mukaan.

”Nollan saaminen on vaikeaa, jos pakkolait tulee voimaan ja mennään liittokierrokselle. Kaikkien kannalta on viisasta, että nyt tehdään ratkaisu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat