Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioja: Yhteisharjoittelu Yhdysvaltain kanssa voi antaa väärän kuvan Suomen linjasta

”Jännitteisessä kansainvälisessä tilanteessa on lisääntyvä varautuminen paikallaan”

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) eduskunnan täysistunnossa tiistaina.
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) jatkoi lauantaina julkista väittelyä Suomen ja Yhdysvaltain keskinäisen sotilaallisen harjoitusyhteistyön sopivuudesta.

Hän muistuttaa blogissaan, että Suomen linja on osallistua sellaiseen Naton tai Nato-maiden kanssa tapahtuvaan harjoitteluun, jossa Suomi on ennenkin ollut ja josta Suomelle on hyötyä.

”Mutta emme mene sellaiseen harjoitteluun, joka uudessa tilanteessa on saanut uuden luonteen ja johon osallistumisemme voisi antaa väärän kuvan Suomen turvallisuuspolitiikan kestävästä peruslinjasta”, hän kirjoittaa.

”Jännitteisessä kansainvälisessä tilanteessa on lisääntyvä varautuminen paikallaan, mutta se ei voi korvata vaikuttamista.”

”Päinvastoin nykyisessä tilanteessa toiminta konfliktien ennaltaehkäisemiseksi ja purkamiseksi niin kehitysyhteistyön, kriisinhallinnan kuin aktiivisen vakauspolitiikan keinoin olisi erityisen tarpeen. Tässä suhteessa hallituksen ohjelma ja toimet ovat paremminkin vieneet vetäytymisen suuntaan.”

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kirjoitti blogissaan perjantaina, että kansainvälistä harjoitustoimintaa suunnitellaan ja toimeenpannaan siten, että se palvelee parhaalla mahdollisella tavalla Suomen puolustuksen kehittämistä.

”Harjoitukset ovat osa normaalia, arkipäiväistä ja kaikkien maiden puolustusvoimille tarpeellista toimintaa.”

Transatlanttinen yhteistyö on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Huonosta tiedottamisesta arvosteltu Niinistö otti perjantaina uuden asennon myös tiedottamisen suhteen. Hän kertoi blogissaan harjoittelusta Yhdysvaltain kanssa:

Toukokuussa Yhdysvaltojen kansalliskaarti tekee laivuevierailun Karjalan lennostoon, samoin toukokuussa Yhdysvallat osallistuu maavoimien harjoitukseen noin 20 panssaroidulla Stryker-miehistönkuljetusajoneuvolla ja kesäkuussa on Yhdysvaltojen merellinen harjoitus Itämeren alueella.

Eduskunnassa nousi edellisellä viikolla meteli siitä, että harjoituksista ei ollut kerrottu puolustus- tai ulkoasiainvaliokunnalle. Helsingin Sanomat kirjoitti perjantaina, että puolustusministeriö ja ulkoministeriö sekä puolustusvoimat ryhtyvät laatimaan uusia pelisääntöjä sotaharjoituksista tiedottamiseen.

Tavoite on uusia tiedotusta ainakin niin, että kun harjoitus on käsitelty ensin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, se tiedotetaan heti puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat