Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö toppuuttelee hävittäjäveikkailuja – hinta voi nousta

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) varoittaa, että Hornetin korvaajahankinnassa ei pitäisi nimetä julkisesti suosikkikandidaatteja.

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) varoittaa, että etukäteisarvuuttelu Hornetien korvaajaehdokkaasta voi nostaa miljardihankinnan kustannuksia.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) varoittaa, että etukäteisarvuuttelu Hornetien korvaajaehdokkaasta voi nostaa miljardihankinnan kustannuksia. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) haluaa vaimentaa etukäteisveikkailuja Hornetin seuraajasta.

Blogissaan lauantaina Niinistö varoittaa, että varomattomat mielipiteet saattavat pahimmassa tapauksessa johtaa joidenkin hävittäjäkandidaattien vetäytymiseen tarjouskilpailusta.

Se voisi Niinistön mukaan nostaa hankinnan kustannuksia.

Niinistö kertoo, että puolustushallinto on jo valmisteluvaiheessa tutustunut usean maan hävittäjähankintoihin.

”Suurimpana ongelmana hankkeen onnistumiselle pidettiin valmisteluvaiheen aikana julkisuuteen nostettuja suosikkikandidaattien nimeämisiä.”

”Varomattomilla mielipiteiden esittämisillä vaarannetaan hankkeen tasapuolisuus ja kyseenalaistetaan alan ammattilaisten valmistelutyötä. Pahimmassa tapauksessa tämä saattaa johtaa myös joidenkin hävittäjäkandidaattien vetäytymiseen kilpailusta ja vaikuttaa hankkeen kustannuksiin”, Niinistö varoittaa.

Niinistö muistuttaa, että Suomen hävittäjäostos on vasta alkumetreillä, eikä edes ensimmäistä tietopyyntöä valmistajille ole vielä lähetetty.

”Silti jo nyt julkisuudessa on esiintynyt mielipiteitä meille parhaiten sopivasta hävittäjästä. Tällaisille mielipiteille ei vielä ole asiallisia perusteita eikä varsinkaan ajankohta näiden esittämiselle ole oikea”, Niinistö toruu.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen esitti helmikuun alussa, että Suomen pitäisi harkita Hornetien korvaamista ruotsalaisilla Jas Gripen -hävittäjillä.

Vanhasen arvio noteerattiin uutistoimisto Reutersia myöten.

Niinistö huomauttaa blogissaan, että ”maailmalla on myös esimerkkejä, joissa jonkun kandidaatin suosiminen julkisuudessa on johtanut koko prosessin uudelleen käynnistämiseen. Tähän meillä ei ole varaa.”

Lopullisen päätöksen hävittäjähankinnasta tekee Niinistön mukaan vasta vuonna 2019 aloittava hallitus.

”Rahoituksesta päättää eduskunta budjettivaltansa nojalla. Aikoinaan Hornet-hankinnassa lopullisen valintapäätöksen hävittäjätyypistä teki maan hallitus Puolustusvoimien esityksen mukaisesti”, Niinistö toteaa.

Suomi aikoo korvata Hornet-hävittäjät uudella monitoimihävittäjällä.

Hankinnan arvo voi nousta jopa kymmeneen miljardiin euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat