Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehulan alkoholi­esitys ei riitä hallitus­kumppaneille – näitä vapautuksia kokoomus ja perus­suomalaiset ajavat

Kokoomus ja perussuomalaiset pidentäisivät alkoholimyyntiä vähittäiskaupoissa, keskusta ei

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Alkoholiuudistus toisi muutoksia alkoholin vähittäiskauppamyyntiin.
Alkoholiuudistus toisi muutoksia alkoholin vähittäiskauppamyyntiin. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) pohjaesitys alkoholilain uudistamiseksi ei riitä hallituskumppaneille kokoomukselle ja perussuomalaisille. Hallituskumppanien eduskuntaryhmät haluavat selkeästi suurempia vapautuksia alkoholipolitiikkaan.

Keskustan eduskuntaryhmä tukee Rehulan esitystä, mutta yksityiskohtainen käsittely on käymättä.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Juha Rehula
Juha Rehula

Rehula purkaisi reilusti ravintoloiden aukioloaikojen ja anniskelurajoitusten lupaviidakkoa, mutta muilta osin pohjapaperi on maltillinen. Alkon aukioloaikoja siinä esitetään pidennettäväksi arkisin iltayhdeksään.

Lopullinen alkoholilain uudistusesitys jalostuu lausuntokierroksen jälkeen. Rehula sanoo, että hän pyrkii antamaan hallituksen esityksen eduskunnalle ennen kesälomia. Hän ei ole halukas kommentoimaan hallituskumppanien esityksiä.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteisinä tavoitteina ovat alkoholin vähittäiskaupan aikarajojen laajentaminen, vähittäiskaupan prosenttirajan korottaminen, mainonnan rajoitusten keventäminen sekä päivittäistavarakaupan valmistustaparajoitteesta luopuminen.

 

Keskiolutta vahvempien juomien myynti kaupoissa

Kokoomuksen mukaan vähittäiskaupassa myytävien juomien vahvuusrajaa on nostettava nykyisestä 4,7 prosentista, jotta esimerkiksi pienpanimotuotteiden jakelu helpottuisi ja kotimaan kauppa voisi paremmin kilpailla matkustajatuontia vastaan.

Perussuomalaisten mukaan vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusrajan voisi nostaa 8,5 prosenttiin. ”Vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat puolestamme tervetulleita kauppojen hyllyille”, totesi viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Kaisa Rautaheimo / HS
Sampo Terho.
Sampo Terho.

Hallitusneuvotteluissa kuitenkin jo päätettiin, että tällä vaalikaudella Alkon monopoliasemaa ei murreta. Alkolla siis säilyy toistaiseksi yksinoikeus myydä yli 4,7 prosenttisia juomia. ”Viinit eivät ole tulossa maitokauppoihin”, Rehula sanoikin tyhjentävästi kolumnissaan Suomenmaassa.

Keskustalla on voimassa vuodelta 2013 oleva Kippis kohtuudelle -ohjelma, jossa on tavoitteet alkoholipolitiikan uudistamiselle. Siinä keskusta olisi rajoittanut kaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden 3,7 prosenttiin. Rehula kuitenkin sanoo, että siitä on luovuttu.

”Keskiolut pysyy kaupoissa.”

 

Ravintoloiden ulosmyyntioikeus

Kokoomuksen mukaan vähintään 4,7-prosenttisten juomien ulosmyynti pitäisi sallia ravintoloille. Keskustalle on tärkeää Alkon monopoli, joten tätä puolue vastustaa.

 

Myyntiaikojen pidentäminen kaupoissa

Perussuomalaiset sallisivat alkoholin myynnin vähittäiskaupoissa kello 7-23, eli myyntiajat pitenisivät molemmista päistä. Tällä hetkellä alkoholin myynti on sallittu kaupoissa 9-21. Kokoomuksenkin eduskuntaryhmä kannattaa pidempiä aukioloaikoja, mutta ei ota kantaa kellonaikoihin.

Keskusta vastustaa vuoden 2013 tavoiteohjelmassaan aukioloaikojen pidentämistä.

Heikki Saukkomaa
Hannakaisa Heikkinen (kesk)
Hannakaisa Heikkinen (kesk)

Keskusta puolustaa sitä, että juominen siirtyy enemmän ravintoloihin. Keskustan eduskuntaryhmän sote-vastaava Hannakaisa Heikkinen sanoo, että myyntiajan pidentäminen kaupoissa sotisi sitä vastaan. Toinen peruste vastustaa pidennyksiä on kauppojen turvallisuus.

 

Alkoholin alv:n alennus ravintoloissa

Perussuomalaisten mielestä alkoholin ravintolamyynnin arvonlisäveron voisi laskea 14 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Se lisäisi ravintoloiden myyntiä, kun juomien hinta laskisi. Tällä uskotaan olevan terveyspoliittisia vaikutuksia, kun juominen siirtyisi kotisohvilta valvottuihin olosuhteisiin.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Hallituspuolueista sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat valmiita laskemaan alkoholin ravintolamyynnin arvonlisäveroa. Keskusta harkitsee asiaa.
Hallituspuolueista sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat valmiita laskemaan alkoholin ravintolamyynnin arvonlisäveroa. Keskusta harkitsee asiaa.

Kokoomuksen ryhmässä alennukselle on vankka kannatus, mutta eduskuntaryhmä ei ottanut suoraan kantaa sen puolesta.

Valtiovarainministeriön mukaan alv:n alennus vähentäisi valtion verotuloja vuodessa 150 miljoonaa euroa sillä oletuksella, että kulutus pysyisi ennallaan. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan:n mukaan bruttomenetys olisi 120–130 miljoonaa euroa.

Heikkinen sanoo, että keskustalle alennus on ”harkittava asia, kun tavoitteena on että juomista siirrettäisiin ravintoloihin.” Ryhmässä on myönteistä värettä.

 

Juomien valmistustaparajoitus

Sekä kokoomus että perussuomalaiset kannattavat, että valmistustaparajoitus poistetaan. Ruokakaupoissa saisi myydä muitakin alkoholijuomia kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Keskustan Heikkinen torjuu limuviinojen tulon kauppoihin: ”Tavoitteena on, että emme houkuttele nuoria käyttäjiä.”

 

Pienpanimoiden myyntioikeus
Sabrina Bqain
Stadin panimon oluita Helsingin Suvilahdessa.
Stadin panimon oluita Helsingin Suvilahdessa.

Perussuomalaiset kannattavat pienpanimojen ulosmyyntioikeutta samoin edellytyksin kuin vähittäiskaupalla on. Keskusta sallisi mietojen liköörien myynnin tilaviinimyymälöissä ja puolustaisi pienpanimoita, mutta Alkon monopoliasema estää ulosmyynnin.

 

Markkinointi

Sekä kokoomuksen että perussuomalaisten mukaan kotimaisille valmistajille on annettava oikeus kertoa omista tuotteistaan vapaasti nettisivuillaan ja harjoittaa verkkokauppaa vientimarkkinoilla.

 

Anniskeluluvat

Kokoomus haluaisi anniskeluluvista yrityskohtaisia siten, että luvan saanut yritys voi pelkällä ilmoituksella perustaa tilapäisen anniskelupaikan esimerkiksi ulkoilmatapahtumaan.

Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? Alla katsottavissa HSTV:n studiokeskustelu, jossa mukana kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä:

HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? HSTV:n studiossa keskustelemassa kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat