Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: USA-harjoitusten ei pitäisi yllättää ketään – eikä ainakaan Antti Rinnettä

Politiikka
 
Sami Kero / HS ja Lehtikuva
Alexander Stubb ja Antti Rinne.
Alexander Stubb ja Antti Rinne. Kuva: Sami Kero / HS ja Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ihmettelee maanantai-iltana julkaisemassaan blogikirjoituksessa sitä tapaa, jolla sosiaalidemokraatit haastavat hallitusta siitä, että Puolustusvoimat harjoittelee Suomessa yhdessä amerikkalaisjoukkojen kanssa.

Stubb pitää Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ”hämmennystä” kummallisena.

”Rinne oli oman hallitukseni ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen. Näin ollen hänen pitäisi tietää, mistä siellä on linjattu. Siitä, että Suomi tiivistää kansainvälistä yhteistyötä ja osallistuu sotilaallisiin harjoituksiin.”

Eduskunnassa nousi toissa viikolla vilkas keskustelu tiedonsaannista sotaharjoituksista, kun median kautta tuli ilmi, että ilmavoimat harjoittelee amerikkalaishävittäjien kanssa toukokuussa Rissalassa. Myös maavoimat harjoittelevat amerikkalaiset panssariajoneuvojen kanssa Suomessa, ja kesäkuussa amerikkalaiset järjestävät osan Baltops-16 Itämeren-harjoituksestaan ensi kerran Suomen alueella.

Sosiaalidemokraatit kyseenalaistivat varsin näyttävästi kevään kahdenväliset harjoitukset ja kysyivät, onko puolustusministeriö ryhtynyt tekemään omaa ulkopolitiikkaa. Entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd) mukaan tämänkaltaiset uudet harjoitukset ei ole rutiiniasia.

Stubb vastaa blogissaan Tuomiojalle, ettei uusissa harjoituksissa ole kyse puolustusministerin sooloilusta. ”Ei ole, vaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisestä linjauksesta.”

Stubbin mielestä puolustuspoliittisen yhteistyön ja transatlanttisen yhteistyön vahvistasinen sekä Nato-kumppanuuden syventämisen ei pitäisi yllättää oikeastaan ketään eduskunnassa. Nämä asiat on hänen mukaansa kirjattu hallitusohjelmaan ”kristallinkirkkaasti”.

”Ymmärrän, että Paavo Väyrynen on huolissaan puolustusvoimien kansainvälisestä yhteistyöstä. Väyrynen ehkä toivoo, että Suomi palaisi ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan Venäjän ja lännen välimaastoon 1970-luvun tapaan. Meillä ei kuitenkaan ole aikomustakaan muuttaa Suomen vakaata asemaa osana EU:ta ja länttä.”

Stubb myöntää, että osin kansanedustajien kritiikki osuu kuitenkin oikeaan. Tiedonkulun eduskuntaan täytyy olla tiiviimpää, hän kirjoittaa. ”Eduskunta saa tiedot, mutta kokonaisuuksina liian harvoin. Tietoa on välitettävä tiiviimmällä tahdilla.”

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on jo aiemmin luvannut eduskunnan saavan jatkossa paremmin tietoa sotaharjoituksista.

Stubbin mukaan kansainväliset harjoitukset Yhdysvaltain ja Naton kanssa eivät vie Suomea lähemmäs Natoa. Harjoittelua nimenomaan Suomessa Stubb pitää taloudellisesti järkevänä.

”Tavallisesti valtaosa harjoitusten kustannuksista syntyy suomalaisjoukkojen ja -materiaalin kuljettamisesta ulkomaille ja takaisin.”

Yhdysvallat on Puolustusvoimien kahdenvälisistä kumppaneista tärkein, Stubb kirjoittaa. ”Yhteistyö on tiivistynyt siitä lähtien, kun Suomi hankki ilmavoimilleen yhdysvaltalaiset Hornet-hävittäjät. Siitä on jo yli kaksikymmentä vuotta, eli uudesta asiasta ei ole kyse. Uutta on se, että Yhdysvallat panostaa taas harjoitteluun Euroopan maiden kanssa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat