Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Utva käsittelee sotaharjoitusten pelisääntöjä pikavauhtia

Tasavallan presidentin sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (utva) käsittelee sotaharjoitusten uusia tiedotusohjeita HS:n tietojen mukaan jo perjantaina.

Politiikka
 
Marko Mumm
Suomessa nousi mediamyrsky myös amerikkalaishävittäjien sotaharjoituksista Viron Ämarissa vuosi sitten.
Suomessa nousi mediamyrsky myös amerikkalaishävittäjien sotaharjoituksista Viron Ämarissa vuosi sitten. Kuva: Marko Mumm

Puolustusvoimien sotaharjoitukset ovat HS:n tietojen mukaan saamassa uudet tiedotusohjeet jo perjantaina.

Tuolloin kokoontuu tasavallan presidentin sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (utva). Sen on määrä täsmentää kriteerit, joiden perusteella harjoituksia utvassa käsitellään ja niistä tiedotetaan.

Kriteerit on jo kirjoitettu valmiiksi puolustusministeriössä. Asiakirja on kuitenkin luokiteltu salaiseksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoitti keskiviikkona, että tulevien kohujen välttämiseksi sotaharjoituksista laaditaan kriteeristö.

Niinistö sanoi, että esimerkiksi tietyistä uusista asioista harjoituksissa tai täysin uusista harjoitustyypeistä tehtäisiin jatkossa automaattisesti selvitys puolustusministeriössä.

HS:n tietojen mukaan utva linjaa jo perjantaina, minkä tyyppiset harjoitukset katsotaan ”herkiksi” eli sellaisiksi, joista puolustusministeriö antaa utvalle seikkaperäisen selvityksen.

Herkkiä harjoituksia olisivat HS:n tietojen mukaan ainakin sellaiset harjoitukset, jotka pidetään osittain tai kokonaan Suomen alueella ja joihin osallistuu Yhdysvallat tai Nato.

Automaattisesti utvan käsittelyyn tulisivat lisäksi Suomen lähialueilla pidettävät suuret kansainväliset harjoitukset, joihin myös Suomi osallistuu.

”Herkistä” harjoituksista on heti utvan käsittelyn jälkeen määrä informoida mahdollisimman pikaisesti ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan kansanedustajajäseniä. Tosin harjoituksista ei saa kertoa julkisuuteen.

Tänä vuonna harjoituksia on noin 90. Virkamieslähteiden mukaan valtaosa niistä ei aiheuta mitään toimenpiteitä.

Puolustusministeriö tarjoutui HS:n tietojen mukaan kertomaan tulevista sotaharjoituksista puolustusvaliokunnalle jo joulun alla. Valiokunnalla ei kuitenkaan ollut muiden kiireidensä vuoksi aikaa käsitellä harjoituksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat