Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi miettii aseistettuja varusmiehiä rajavartijoiden avuksi – sisäministeri Orpo ja kansliapäällikkö Nerg kiistävät väitteen

Politiikka
 
Raja-asema täyttyy vanhoista venäläisautoista
Raja-asema täyttyy vanhoista venäläisautoista
Sallan raja-asemalla on kymmeniä romuautoja, joista Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat maksaneet huikeita summia. Nyt vanhat venäläiset klassikkoautot, ladat ja volgat täyttävät takavarikkoalueen. Toimittaja: Heli Saavalainen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara

Huoli itärajan yli Suomeen saapuvista pakolaisista ei hellitä.

Hallituksen maahanmuuttotyöryhmässä on ryhdytty HS:n tietojen mukaan pohtimaan jo aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten käyttöä rajavartijoiden apuna.

Voimankäyttö olisi dramaattinen toimenpide ja edellyttäisi lainmuutoksia. Nykylain mukaan Puolustusvoimat ei voi antaa aseellista apua Rajavartiolaitokselle rauhan aikana.

Asiasta on toistaiseksi vasta keskusteltu. Mahdollisten lainmuutosten valmistelu kuuluu sisäasianministeriölle.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kiistävät, että hallituksessa on ryhdytty pohtimaan aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten lähettämistä itärajalle.

”Varmistin asian vielä kansliapäälliköltä ja parilta muultakin henkilöltä. Tätä ei ole edes sivuttu. Tämä ei ole ollut asialistalla eikä missään muussakaan aktiivisessa valmistelussa”, Orpo sanoo.

”En poissulje sitä, että viranomaisten välisessä varautumisessa olisi pohdittu virka-apuasioita. Torniossahan varusmiehet olivat antamassa virka-apua. Mutta mitään aktiivista lainvalmistelua ei ole, eikä tätä asiaa ole missään hallituksen pöydissä käsitelty.”

Orpon mukaan maahanmuutosta puhutaan joka päivä, ja keskusteluissa nousee esille erilaisia uhkakuvia.

”Jos maahanmuuttotilanne Euroopassa pahenisi ja itärajan yli tulisi suuria määriä, niin tämän tyyppisestä varautumisesta voisi olla kyse. Mutta kyllä se tällä hetkellä on aika kaukainen ajatus. Tästä ei ole käyty mitään keskustelua.”

Orpo pitää ”aivan ylimitoitettuna” ajatusta, että aseistetut varusmiehet ja reserviläiset kutsuttaisiin itärajalle apuun.

”Sinne tulee kolmella autolla päivässä noin 20 turvapaikanhakijaa, mikä on kestämätön tilanne sekin. Mutta se ei ratkea varusmiehillä vaan Venäjän kanssa neuvottelemalla.”

Myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kiistää hallituksen pohtivan aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten lähettämistä itärajalle.

”Tästä ei ole puhuttu edes teorian tasolla. Ei maahanmuuttoa käsittelevässä ministerityöryhmässä eikä sisäministeriön kriisinjohtamisryhmässä.”

Hallituksen turvapaikkapoliittisessa ohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan hallitus selvittää muun muassa rajavartiolain ja asevelvollisuuslain viranomaisten tukemiseen liittyviä uudistustarpeita.

”Se kirjaus on ainoa seikka, joka jotenkin viittaa tähän asiaan.”

HS:n tietojen mukaan uhkakuva on, että itärajaa vartioivat rajavartijat ja poliisivoimat eivät riitä, jos hallitsematon turvapaikanhakijoiden vyöry alkaa koko rajan pituudelta.

”Lainsäädännön muutos tarvitaan. Lainsäädäntömme ei ole tämän hetken mahdollisten tilanteiden tasalla”, sanoo virkamieslähde.

Venäjältä on tullut turvapaikanhakijoita Suomeen toistaiseksi vain Lapin kahden raja-aseman, Sallan ja Raja-Joosepin kautta. Toistaiseksi ihmisiä on tullut yhteensä 1371.

Suomen ja Venäjän välisissä neuvotteluissa on yritetty saada vuotava raja jälleen pitämään, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Huoli on, että esimerkiksi talven jäljiltä pitkä idän maastoraja alkaisi pettää ja tuhansittain ihmisiä hakeutuisi Venäjän puolelta Suomeen. Se on uhkakuva, johon viranomaisten täytyy varautua.

Virkamiehet ovat haluttomia asiaa kommentoimaan.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti sanoo, että valmistelutyö kuuluu sisäministeriölle.

”Sisäministeriön pitää olla tässä aloitteellinen, jos asiaa lähdetään viemään eteenpäin. Me annamme sitten lausunnon”, Juusti sanoo.

Poliisi voi pyytää nyt puolustusministeriöltä aseellista virka-apua esimerkiksi valtion isojen kokousten turvaamiseen tai terrorismin torjuntaan.

Virka-apua voi antaa kuitenkin vain vakituinen henkilöstö, eivät varusmiehet eivätkä reserviläiset.

Rajajoukoilla on tietysti välitön rooli itärajalta mahdollisesti purkautuvan pakolaisvirran hallinnassa. Rajavartiostolla on noin 12 000 reserviläisen joukko.

Puolustusministeriö on esittänyt myös täydennyspoliisijärjestelmää poliisin avuksi. Ehdotus ei ole lähtenyt lentoon. Idea olisi käyttää sotilaspoliisikoulutuksen saaneita poliisin reservinä.

Slovenian parlamentti antoi maanantaina armeijalle väliaikaisen voimankäyttöoikeuden Kroatian rajalta tulevia turvapaikanhakijoita vastaan.

Voimankäyttö on sallittua vain hätätilanteessa ja kansalaisten turvallisuuden ollessa uhattuna.

Rio Gandara / HS
Turvapaikanhakijoita saapui Sallan raja-asemalle tammikuussa.
Turvapaikanhakijoita saapui Sallan raja-asemalle tammikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat