Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne: Keskustelu taisteluharjoituksen luonteesta oli tarpeellinen

”Hallituksen ministereiltä tuli liian paljon erilaisia vastauksia ja syntyi kuva, että kokonaisuus ei ole hallinnassa.”

Politiikka
 
Studio Kulmapöytä: Onko Sdp lentoharjoituksen puolesta vai sitä vastaan?
Studio Kulmapöytä: Onko Sdp lentoharjoituksen puolesta vai sitä vastaan?
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Yhteinen lentoharjoitus Yhdysvaltojen kanssa on kuumentanut poliittista keskustelua. Mikä harjoituksessa vaivaa Sdp:tä? Pelottaako Venäjän reaktio? Keskustelun juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä sotilaat ja puolustusministeriön virkamiehet eivät päätä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta, vaan asia kuuluu eduskunnalle.

Siksi Rinteen mielestä oli aiheellista, että Sdp oli mukana nostamassa keskustelunaiheeksi Suomen taisteluharjoitukset Yhdysvaltain kanssa.

”Eduskunta viime kädessä päättää Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan. Ilman muuta pitää harjoitella amerikkalaisten kanssa, mutta teknisiinkin harjoituksiin voi liittyä ulko- ja turvallisuuspolitiikan elementtejä. Maailmantilanne on muuttunut, nyt pitää olla tarkka, ettei lähetä vääriä signaaleja suuntaan tai toiseen”, Rinne sanoi perjantaina Studio Kulmapöydässä.

”Jos ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa muutetaan harjoitusten kautta, sen pitää olla poliittinen päätös eikä kenraalien päätös”, Rinne sanoo.

”Hallituksen ministereiltä tuli liian paljon erilaisia vastauksia siihen, miten tätä amerikkalaisharjoitusten tilannetta arvioitiin”, Rinne sanoo. ”Syntyi käsitys, että kokonaisuus ei ole hallinnassa.”

Rinteen mukaan kuva asiasta on nyt selventynyt presidentin todettua, että kevään harjoitus ei muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa.

Suomeen on tulossa keväällä 6–8 yhdysvaltalaishävittäjää, jotka harjoittelevat Karjalan lennoston kanssa. Lisäksi maavoimien harjoitukseen osallistuu toukokuussa 20 panssaroitua Stryker-miehistönkuljetusajoneuvoa ja kesäkuussa Yhdysvallat järjestää Itämerellä vuosittaisen merellisen harjoituksen, joka toteutetaan osittain Suomessa.

Eduskunnan puolustuspoliitikot kiehahtivat, kun he joutuivat lukemaan mediasta kyseisistä harjoituksista. Keskustelu alkoi tällä viikolla laantua sen jälkeen, kun puolueiden puheenjohtajat kävivät tasavallan presidentin Sauli Niinistön luona Mäntyniemessä.

Eduskuntaa on jatkossa tarkoitus informoida huolellisemmin, ja myös ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa tavallisuudesta poikkeavia harjoituksia käydään läpi tarkemmin.

Rinteen mukaan erityisesti valtiovarainministeri Alexander Stubbilla (kok) on ollut lennokkaat ja epätäsmälliset ilmaukset sotaharjoitukseen liittyen. Stubb kuvasi ensin Yhdysvaltoja Suomen tärkeimmäksi kansainväliseksi kumppaniksi, myöhemmin hän on puhunut ”materiaalikumppanista”.

”Suomella on useita kumppaneita, eikä niitä ole järkeä arvottaa. Meillä on tärkeät suhteet myös Ruotsin kanssa ja pohjoismaiden kesken.”

Rinne on tyytyväinen siihen, että harjoituksesta käytiin julkinen keskustelu ja että presidentti selvensi asiaa puolueiden puheenjohtajille. Hänestä Mäntyniemessä käydyn keskustelun henki oli hyvä.

”Se oli rakentava, siellä oli erilaisia näkökulmia, ja minusta presidentti johti keskustelua hyvin kokoavasti. Minua on naurattanut lukiessani kommentteja, että presidentti pisti opposition ja hallituksen järjestykseen. Tilanteessa ei ollut mitään siihen vivahtavaakaan.”

Markus Jokela / HS
Antti Rinteen mukaan Sdp vastustaa kaikin voimin opintorahan leikkausta.
Antti Rinteen mukaan Sdp vastustaa kaikin voimin opintorahan leikkausta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat