Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhanen yhteis­kunta­sopimuksesta: ”Sopimus lienee lähellä sitä mitä Suomi tarvitsee”

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Työmarkkinajärjestöjen sunnuntaina saavuttama sopu yhteiskuntasopimuksesta saa varovaista kiitosta hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajilta.

”Lopputulosta on vaikea vielä arvioida, koska en ole nähnyt yksityiskohtia. Mutta ensitietojen perusteella sopimus lienee lähellä sitä mitä Suomi tarvitsee”, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Sopimuksen kaikki periaatteelliset ratkaisut saatiin tehtyä. Vaikutuksia vielä lasketaan, mutta kaikista kohdista on sopu. Tämän jälkeen ratkaisu menee työmarkkinajärjestöjen hallitusten ja maan hallituksen hyväksyttäväksi.

Työnantajat antoivat periksi paikallisessa sopimisessa palkkojen ja työehtojen joustojen osalta. Niissä siis toteutettaisiin jatkossakin työehtosopimusten kirjauksia.

Lue tästä, mitä keskusjärjestöt sopivat.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen pitää ratkaisevana sitä, miten pitkälle sopimuksessa on päästy paikallisen sopimisen ja kustannuskilpailukyvyn parantamisen osalta.

”Taloudessa on saatava aikaan käänne, koska tavoitteena on työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin ja 100 000 uutta työpaikkaa”, Satonen sanoo.

Hän ei halunnut vielä ottaa tarkemmin kantaa, koska ei ollut nähnyt sopimuksen yksityiskohtia.

Vanhasen mukaan on erittäin hyvä, jos työmarkkinajärjestöt ovat päässeet sopuun työajan pidentämisestä. ”Sillä on iso merkitys kilpailukyvylle sekä myös kuntien ja valtion taloudelle.”

Vanhasen mielestä merkittävä saavutus on myös se, että järjestäytymättömät työnantajat saavat jatkossa saman aseman kuin järjestäytyneet. Myös kriisilauseke on tärkeä.

”On tärkeää, että yrityksissä pystyttäisiin sopimaan työntekijöiden kanssa joustoista jo ennen yt-neuvotteluja. Kriisitilanteisiin voisi reagoida muutenkin kuin irtisanomisilla tai lomautuksilla”, Vanhanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat