Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin yhteis­kunta­sopimus nostaisi maksuja ja lisäisi työaikaa – HS julkaisee koko sopimuksen

Julkiselta sektorilla leikataan lomarahoja 30 prosenttia 2017–2019.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (selin) aloittamassa STTK:n hallituksen kokousta Helsingissä maanantaina. Työmarkkinajärjestöjen hallitukset päättävät maanantaina, hyväksytätkö ne keskusjärjestöjen sopimuksen vai eivät.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (selin) aloittamassa STTK:n hallituksen kokousta Helsingissä maanantaina. Työmarkkinajärjestöjen hallitukset päättävät maanantaina, hyväksytätkö ne keskusjärjestöjen sopimuksen vai eivät. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Työmarkkinajärjestöjen alustava neuvottelutulos yhteiskuntasopimuksessa vaikuttaa monella tavalla palkansaajan kukkaroon ja työelämään.

Keskusjärjestöt pääsivät sopuun yhteiskuntasopimuksesta maanantain vastaisena yönä, ja se menee nyt työmarkkinajärjestöjen hallitusten ja maan hallituksen hyväksyttäväksi. Sopimuksella vältettäisiin hallituksen kaavailemat niin kutsutut pakkolait, joilla heikennettäisiin työehtoja.

HS sai työmarkkinajärjestöjen sopimuspaperin haltuunsa ja julkistaa sen kokonaisuudessaan. Lue se tästä. Alla on perattu sopimuksen pääkohdat.

Jos sopimus menee läpi keskusjärjestöjen hallituksissa, palkat eivät nouse ensi vuonna lainkaan. Sopimuksen aika riippuu seuraavan työehtosopimuksen alusta ja lopusta.

Sen sijaan palkansaajajärjestöt edellyttävät, että hallitus peruu 1,5 miljardin euron lisäleikkaus- ja veronkorotusaikeensa ja toteuttaa miljardin euron veronkevennyksen.

Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tuntia ansiotasoa muuttamatta. Muutos voidaan toteuttaa halutulla tavalla. Tämä tulee voimaan vuonna 2017 elleivät liitot muuta sovi.

Julkisen sektorin lomarahoja pienennetään 30 prosentilla nykyisestä tasostaan. Vähennys koskee vuosina 2017–2019 päättyvien lomanmääräytymisvuosien lomarahoja. Myös tästä liitot sopivat tarkemmin.

Kukkarossa sopimus näkyy eniten sosiaaliturvamaksujen nousuna.

Palkansaajien työeläkemaksua korotetaan ja työnantajien lasketaan 1,2 prosenttiyksikköä vuosina 2017–2020. Vuoden 2021 jälkeen maksut jakautuvat puoliksi.

Muutos koskee sekä julkista että yksityistä sektoria.

Työnantajan ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu määrätään yhtä suuriksi vuoden 2018 maksusta alkaen. Näin työnantajan keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu alenee 0,85 prosenttiyksikköä ja nostaa palkansaajan maksua saman verran.

Vuonna 2017 korotus on 0,45 prosenttiyksikköä ja vuodelle 2018 korotus on 0,4 prosenttiyksikköä.

Työnantajien sosiaaliturvamaksua alennetaan 0,94 prosenttiyksikköä vuodelle 2017, prosenttiyksikön vuodelle 2018, 1,04 prosenttiyksikköä vuodelle 2019 ja 0,58 prosenttiyksikköä vuodesta 2020 eteenpäin pysyvästi.

Tämä rahoitetaan julkisen sektorin työnantajille tulevilla säästöillä, jotka syntyvät työaikaan ja julkisen sektorin lomarahoihin liittyvillä heikennyksillä sekä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen rahoitusvastuumuutoksilla.

 

Laskuri kertoo, kuinka sopimus vaikuttaisi palkkaasi:

Hallituksen haasteet parissa minuutissa
Hallituksen haasteet parissa minuutissa
Juha Sipilän hallituksen alkutaival on ollut vaikea. Eikä helpotusta näy sillä hankalia ongelmia on edelleen ratkaisematta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat