Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ:n Olli Luukkainen: Yhteis­kunta­sopimus torjunta­voitto julkisen sektorin työn­tekijöille

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää syntynyttä neuvottelulosta yhteiskuntasopimuksesta torjuntavoittona julkisen sektorin työntekijöille, vaikka lomarahaleikkaus kirpaisee.

Keskusjärjestöt pääsivät sopuun yhteiskuntasopimuksesta maanantain vastaisena yönä.

Luukkainen muistuttaa tiedotteessa, että neuvottelujen lähtökohtana olivat julkisen sektorin työntekijöihin kohdistuvat laajat palvelussuhteen ehtojen leikkaukset, joilla parannettaisiin yksityisen sektorin kilpailukykyä. Kuvaavaa oli esitys työajan pidentämisestä lyhentämällä julkisen sektorin pitkiä vuosilomia kahdeksalla päivällä.

”Nyt selvitään sillä, että lomaraha pienenee noin kolmanneksella määräaikaisesti, eikä lomiin kajota.”

Lomarahaleikkauksella rahoitetaan yksityisen sektorin työnantajamaksun alennusta.

”Se kirpaisee, mutta voidaan osana muutoin kohtuullisemmaksi muuttunutta kokonaisuutta hyväksyä”, Luukkainen toteaa.

Luukkaisen mielestä julkisen sektorin työntekijöitä vastaan tultiin myös siinä, ettei sairauspäivien karenssi sisälly ratkaisuun. Sairauspäivien palkanmenetys kun olisi koetellut erityisesti naisvaltaista julkista sektoria.

Neuvottelutulos pitää sisällään 24 tunnin vuotuisen työajan pidennyksen.

”Sen sijoittamisesta työvuoteen neuvotellaan sopimusalakohtaisesti. Tulemme olemaan aloitteellisia työnantajan suuntaan siinä, kuinka tämä kullakin alalla mahdollisimman järkevästi toteutetaan”, Luukkainen lupaa.

Neuvotteluratkaisu pidentää nykyisten työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisten virka- ja työehtosopimusten voimassaoloa vuodella tammikuun loppuun 2018.

Sopimus ei sisällä palkantarkistuksia, mikä koskee koko työmarkkinakenttää. Positiivista olisivat parannukset työntekijän muutosturvaan.

”Paikallisen sopimisen osalta myönteistä on, että pääsemme siitä itse neuvottelemaan. Toinen merkittävä asia on, että tässä ei sovita palkankorotusten määrittämistavasta. Se ei siis sisällä sen enempää vientivetoista Ruotsin kuin Suomen malliakaan, vaan työntekijäjärjestöt pääsevät keskenään samalta viivalta neuvottelemaan palkoista ja työehdoista sekä tulevasta palkankorotusmallista”, Luukkainen muistuttaa.

Neuvottelujärjestö Juko neuvottelee yli 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion, seurakuntien ja yliopiston sopimusaloilla. Kaikkiaan Juko on osapuolena sopimuksissa, jotka koskevat noin 650 000 suomalaista palkansaajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat