Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjät kehottavat hallitusta hylkäämään yhteiskuntasopimuksen

Hallitus on asettanut työpaikkasopimiselle kolme kertaa kovat tavoitteet, jotka eivät nyt täysin toteudu.

Politiikka
 
Kimmo Räisänen
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Kuva: Kimmo Räisänen

Kenties pettynein yhteiskuntasopimusneuvotteluiden tulokseen on Suomen Yrittäjät, jonka mielestä Juha Sipilän (kesk) hallituksen pitää hylätä nyt saavutettu sopu. Yrittäjien mielestä hallitus antaa vesittää oman hallitusohjelmansa, jos se hyväksyy neuvottelutuloksen.

Syynä on paikallinen sopiminen eli se, miten työpaikoilla sovittaisiin palkoista ja työajoista. Hallituksella oli kunnianhimoiset tavoitteet, mutta paikallinen sopiminen toteutuu yhteiskuntasopimuksessa vain osittain.

Päätavoitetta eli paikallista sopimista nimenomaan palkoista ja työajoista ei mainita yhteiskuntasopimuksessa ollenkaan.

Järjestöt eivät halua siirtää palkka- ja työaika-asioissa päätösvaltaa liittotasolta yrityksiin kuin niissä tilanteissa, jolloin yrityksellä on taloudellisia vaikeuksia.

Yhteiskuntasopimuksessa on sovittu niin sanotusta selviytymislausekkeesta eli siitä, että jos yrityksellä menee huonosti, työehdoista voidaan neuvotella paikallisesti.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mukaan sopimuksesta puuttuu mekanismi, jolla työajoista ja palkoista voisi puhua myös normaalitilanteessa – jo ennen kuin yrityksellä menee huonosti.

”Selviytymislauseke on silloin myöhässä”, Järventaus sanoo.

Hallitus on linjannut paikallisesta sopimisesta kolme kertaa. Ensimmäisen kerran asia mainitaan vuosi sitten tehdyssä hallitusohjelmassa, jonka mukaan hallituksen tavoitteena on, että yrityksissä kyetään nykyistä laajemmin sopimaan paikallisesti palkoista, työajoista, työsuhteen purkamisen ehdoista ja työaikapankeista.

Toisen kerran asia oli esillä, kun hallitus joulukuussa asetti työryhmän valmistelemaan lainsäädäntöä paikallisesta sopimisesta ja henkilöstön asemasta. Hallituksen mukaan toimeksiannon ”ytimessä on valmistella yhteisesti hyväksyttävät pelisäännöt siitä, miten paikallistaso tuodaan työajoista ja palkoista sopimiseen”.

Kolmas kerta oli nyt helmikuun puolivälissä, jolloin hallitus antoi osittain periksi ja ilmoitti odottavansa ennen lakien säätämistä, mitä järjestöt saavat asiasta sovittua. Yhtenä ehtona oli, että järjestöjenkin ratkaisun pitää sisältää elementit siitä, miten paikallisesti sovitaan työajoista, palkoista, palkanlisistä ja muista korvauksista.

Jussi Järventauksen mielestä hallituksen pitäisi nyt kertoa, että se ohittaa järjestöt ja säätää lait, joilla mennään järjestöjen toimia pidemmälle.

”Haluan korostaa hallituksen vastuuta”, Järventaus sanoo.

Yrittäjät ovat aiemminkin raivonneet kaikenvärisille hallituksille siitä, että ne antavat liikaa valtaa työmarkkinajärjestöille. Suomen Yrittäjät ei ole päässyt neuvottelupöytiin mukaan, vaan työnantajapuolta edustaa suurempien yritysten intressejä vahtiva Elinkeinoelämän keskusliitto.

Neuvottelutuloksessa on toki jotain hyvääkin yrittäjien mielestä, muun muassa se, että nyt työnantajaliittoihin kuulumattomien yritysten pitäisi päästä samalle viivalle kuin niin sanottujen järjestäytyneiden yritysten. Tästä voi järjestöjen mielestä sopia lailla, joka valmisteltaisiin kolmikantaisesti eli yhteistyössä niiden kanssa.

Kaikkiaan noin 90 000 työnantajayrityksestä järjestäytyneitä on 20 000 ja järjestäytymättömiä 70 000. Järjestäytymättömien täytyy noudattaa alan työehtosopimusta, mutta niillä on vain rajallinen mahdollisuus käyttää nykyisissä sopimuksissa olevia joustoja eli paikallisen sopimisen elementtejä.

Yrittäjät pelkäävät, että lakivalmistelussa pöytään nousee vielä se, että liitot saavat kanneoikeuden puuttua yrityksissä tehtäviin paikallisiin sopimuksiin – silloinkin, kun yrityksen työntekijät olisivat valmiita hyväksymään sopimuksen. Tästä ei tosin ole yhteiskuntasopimuksen tekstissä mitään mainintaa, mutta yrittäjien usko sopimuksen sisältöön ei ole muutenkaan nyt kovin vahvoissa kantimissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat