Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä: Hallituksella ja järjestöillä ”pikkuisen erilaiset” laskelmat yhteiskunta­sopimuksesta

Hallitus tapasi työmarkkinajärjestöt – edelleen on epäselvää, mitkä ovat neuvottelutuloksen vaikutukset julkiseen talouteen.

Politiikka
 
Hallitus tapasi työmarkkinajohtajat Kesärannassa
Hallitus tapasi työmarkkinajohtajat Kesärannassa
Hallituksen ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa vahvistui, että laskelmat neuvottelutuloksen vaikutuksista eroavat. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä on ”pikkuisen erilaiset” laskelmat yhteiskuntasopimuksen neuvottelutuloksen vaikutuksista.

”Osapuolet käyvät nyt täsmentävät keskustelut, mihin tämä johtaa julkisessa taloudessa”, Sipilä sanoi tiistaina sen jälkeen, kun hallitus oli aamulla tavannut työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajat.

Sipilän mukaan tällä hetkellä neuvottelutulos ei riitä siihen, että myös hallituksen väläyttämät veronalennukset voitaisiin toteuttaa. Hallitus lupasi hallitusohjelmassa, että maltillisten palkkaratkaisujen tukemiseksi ”varaudutaan ansiotuloverotuksen lisäkevennyksiin” kaikissa tuloluokissa.

Sipilän mukaan koko harjoituksen tavoite on julkisen talouden tasapainotus ja hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta.

”Me arvioimme, että neuvottelutuloksen vaikutus olisi 35  000 työpaikkaa ja työmarkkinaosapuolet arvioivat, että 45 000 työpaikkaa. Ei kovin iso haarukka enää vaikeasti laskettavassa asiassa”, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan hallitus voi tulla vastaan vuonna 2017 veronkevennyksin ja perua suunnitellut lisäsopeutustoimet, jos nyt pystytään todentamaan, että neuvottelutulos pitää sisällään 0,5 prosentin lisäyksen bruttokansantuotteeseen.

”Mutta jos paketti jää vajaaksi, sen varmemmin joudumme lisäsopeutukseen”, Stubb sanoi. Hänen mukaansa nyt selvitetään myös paikallisen sopimisen vaikutukset julkiseen talouteen.

Sipilä korosti, että neuvottelutulos on positiivinen kokonaisuus ja pitkä askel eteenpäin.

”Selvää on, että paketin kilpailukykyosuus korvaa hallituksen omat toimet”, Sipilä sanoi viitaten hallituksen valmistelemiin pakkolakeihin, jotka ovat nyt jäähyllä.

Työmarkkinajohtajista keskusteluja jäi kommentoimaan ainoastaan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Hän oli niukkasanainen. Palolan mukaan keskusteluissa käytiin sopimusta läpi rakentavasti ja hyvässä hengessä. Järjestöjen ekonomistit käyvät kuitenkin edelleen läpi sopimuksen taloudellisia vaikutuksia valtiovarainministeriön kanssa.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat saapuivat tapaamiseen pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan tiistaiaamuna kello kahdeksan.

Hallituksen on määrä tavata vielä Suomen Yrittäjien edustajat tänään klo 13. Yrittäjien etujärjestö ilmoitti jo heti maanantaina pettymyksensä saavutettuun neuvottelutulokseen. Suomen Yrittäjät olisi toivonut pitemmälle meneviä uudistuksia ennen kaikkea paikalliseen sopimiseen.

Juha Sipilän mukaan se, mikä paikallisesta sopimisesta on neuvottelutulokseen kirjattu, on ”tietynlainen alaraja”.

”Osapuoletkin ovat ajatelleet, että tämä on prosessi, joka tulee jatkumaan. Hallitus käy nyt läpi, onko kirjaus riittävä”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan sopimuksessa on kaksi merkittävää linjausta paikallisesta sopimisesta: se, että asia koskee myös järjestäytymättömiä työnantajia ja se, että kyse on aidosta paikallisesta sopimisesta eli sellaisesta, joka tapahtuu työpaikoilla eikä liitoissa.

”Toki rima on meillä korkealla, mutta nyt katsotaan mihin päästään ja mikä on yhteinen polku”, Sipilä sanoi.

Työmarkkinaosapuolet julkistivat maanantaina neuvottelutuloksensa yhteiskuntasopimuksesta, jota Juha Sipilän hallitus on vaatinut Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

Keskusjärjestöt ovat muun muassa sopineet, että työaika pitenisi 24 tuntia vuodessa. Sen lisäksi työn sivukuluja siirrettäisiin työnantajilta työntekijöiden maksettaviksi.

Neuvottelutuloksen mukaan paikallista sopimista lisättäisiin yrityksissä, mutta sopimusluonnoksessa ei ole kirjausta työajoista ja palkoista sopimisesta työpaikoilla.

Maanantai-iltana pääministeri Sipilä ilmoitti, että hallitus on lähtökohtaisesti tyytyväinen saavutettuun tulokseen. Hallitus halusi kuitenkin tiistaina keskusjärjestöiltä vielä tarkempia tietoja sopimuksen yksityiskohdista.

Sipilä ilmoitti jo maanantaina, että hallitus on nyt valmis perumaan ns. pakkolait, joilla hallitus olisi pyrkinyt lainsäädännön kautta muuttamaan työehtoja yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

Juhani Niiranen / HS
Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb kommentoivat yhteiskuntasopimusta maanantai-iltana.
Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb kommentoivat yhteiskuntasopimusta maanantai-iltana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat