Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijajärjestöt tuomitsevat opintotukien leikkaussuunnitelmat

Julkaisemassaan kannanotossa järjestöt kutsuvat leikkausaikeita ”uudeksi rumaksi luvuksi suomalaisen sivistyspolitiikan historiassa”.

Politiikka
 

Suomen opiskelijakuntien liitto (Samok) ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) pitävät suunnitelmia opintotukien leikkaamisesta kohtuuttomina.

Julkaisemassaan kannanotossa järjestöt kutsuvat leikkausaikeita ”uudeksi rumaksi luvuksi suomalaisen sivistyspolitiikan historiassa” ja arvioivat hallituksen hylänneen pitkään vallinneen ajatuksen siitä, että osaamiseen ja koulutukseen panostaminen pitävät yllä vauraampaa ja hyvinvoivaa yhteiskuntaa.

”Esimerkiksi nykyinen opintorahapainotteinen opintotukijärjestelmä on luotu 90-luvulla syvimmän laman aikaan. Silloin nähtiin viisaasti, että investoinnit väestön korkeakouluttamiseen kannattavat. Nyt hallitus kuvittelee saavuttavansa samoja lopputuloksia täysin päinvastaisilla keinoilla”, kannanotossa todetaan.

”Kyse ei ole pelkästään rahasta, kyse on arvovalinnoista.”

Samokin puheenjohtaja Jemi Heinilä on huolissaan opiskelijoiden toimeentulosta ja heille kasautuvasta velkataakasta.

”Ei ole olemassa toista väestöryhmää, jolta hallitus voisi leikata toimeentulosta 25 prosenttia ja vielä kehdata kehua leikkausta yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta lisääväksi”, Heinilä sanoo Samokin ja SYL:n kannanotossa.

Järjestöjen mukaan on olemassa aito huoli, että opintotuen lainapainotteisuus lisää yhteiskunnan eriarvoisuutta ja heikentää köyhimpien perheiden lasten mahdollisuuksia opiskella korkeakouluissa.

”Jo nykyisellään köyhimpien perheiden lapset hakeutuvat opiskelemaan lyhyempiin tutkinto-ohjelmiin lähelle kotipaikkakuntaa ja välttävät lainan ottoa merkittävästi enemmän kuin sellaiset opiskelijat, joiden sosioekonominen tausta on keskivertoa korkeampi”, arvioi SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat