Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Suomalaisten enemmistö haluaisi sopia työajan joustoista paikallisesti

Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimuksen mukaan niukasti yli puolet kannattaa niin sanottua turvalauseketta eli mahdollisuutta palkkojen alentamiseen poikkeustilanteessa.

Politiikka
 
Teemu Salonen / Lehtikuva
Rakennustyömiehiä töissään Helsingissä tammikuussa.
Rakennustyömiehiä töissään Helsingissä tammikuussa. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista olisi valmis sopimaan työajan joustoista työpaikkatasolla.

Tutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista sopisi työajan joustoista ja työaikapankeista suoraan työnantajan kanssa. Kannustinpalkkioista kuten bonuksista sopisi työpaikkatasolla vielä useampi eli 78 prosenttia suomalaisista.

Työmarkkinajärjestöjen maanantain vastaisena yönä sopimaan yhteiskuntasopimukseen kirjattiin, että yrityksissä voidaan sopia paikallisesti työehtosopimuksesta poikkeamisesta, jos yritys joutuu taloudellisiin vaikeuksiin.

Esimerkiksi Suomen yrittäjien ajatus palkkojen laajemmasta paikallisesta sopimisesta ei mennyt läpi.

EVA:n tutkimuksen mukaan 52 prosenttia pitää paikallista sopimisen tasoa oikeana, kun päätettävänä on palkan alentaminen poikkeustilanteessa. Työajasta sopimista paikallistasolla kannattaa 45 prosenttia, vain 23 prosenttia antaisi asian liittojen ja 26 prosenttia keskusjärjestöjen päätettäväksi.

EVA on elinkeinoelämän rahoittama ajatushautomo. Paikallisesta sopimisesta kysyttiin osana EVA:n vuosittain tekemää Arvo- ja asennetutkimusta, jonka muut tulokset julkistetaan ensi viikolla.

HS:n laskuri näyttää, paljonko työmarkkinasopu söisi palkkaasi.
Laskurissa ilmaisen työn palkanalennuksia ei ole otettu huomioon, koska kuukausipalkka ei laske.Laskurissa ei ole huomioitu myöskään julkisen sektorin lomarahaan kohdistuvia määräaikaisia leikkauksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat