Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus hyväksyy yhteiskuntasopimuksen, mutta ei lupaa veronkevennyksiä oikopäätä

Politiikka
 
Sipilä: Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä
Sipilä: Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli tyytyväinen yhteiskuntasopimuksen valmistumisesta. "Kymmenen ja puolen kuukauden sitkeä vääntäminen kannatti", hän sanoi tiedotustilaisuudessa. Kuva: Terhi Liimu.

Hallitus tukee neuvottelutulosta yhteiskuntasopimuksesta, jonka työmarkkinajärjestöt saivat aikaan sunnuntaina.

Hallitus lupaa lopettaa niin sanottujen pakkolakien valmistelun.

Veronkorotusten ja lisäleikkausten perumiseen on hallituksen mukaan ”hyvät edellytykset”. Sen sijaan veronkevennysten suhteen hallitus kuitenkin haluaa paikallisen sopimisen vahvistamista kevään työmarkkinakierroksella.

”Tämä luo hyvät edellytykset sille, että hallitusohjelman lisäsäästöistä voi luopua. Tänne on rakennettu sisään edellytykset sille, että paikallista sopimista lisäämällä ja Suomen mallia tarkentamalla päästään puhumaan työn verotuksen keventämisestä”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi keskiviikkoiltana Kesärannassa.

Hallitus on asettanut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehdoksi 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset ja luvannut noin miljardin euron veronkevennykset vuonna 2017.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan julkisessa taloudessa ei kuitenkaan tällä tietoa ole varaa niin suurin veronkevennyksiin. Työmarkkinajärjestöt asettivat yhteiskuntasopimuksessa yhdeksi ehdoksi lisäsopeutuksen perumisen ja veronkevennykset.

Suomen malli tarkoittaa sitä, että vientialat alkaisivat määritellä palkankorotusten suuruuden. Siitä ei sanota yhteiskuntasopimuksessa nyt mitään, mutta hallitus haluaa sen ”täsmentyvän” niin, että myös sen vaikutukset julkiseen talouteen voitaisiin huomioida. Nyt Suomen malli ei ole mukana valtiovarainministeriön laskelmissa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan hallituksella on kaksi tarkastuspistettä, toinen kesäkuussa 2016 ja toinen puoliväliriihessä vuonna 2017. Kesäkuussa hallitus tekee kokonaisarvion siitä, miten yhteiskuntasopimus ja paikallinen sopiminen on viety työehtosopimuksiin.

”Pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä, jotka toivottavasti nostavat kunnianhimon tasoa”, Stubb sanoi.

”Olen varsin tyytyväinen pakettiin”, Sipilä sanoi. ”Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä, kun saadaan tämä yhteiskuntasopimus viimein valmiiksi.”

”Tai eihän tämä valmis ole, mutta kymmenen ja puolen kuukauden vääntäminen kannatti”, Sipilä sanoi. ”Vielä ei tuuleteta, mutta maanantaina toivottavasti tuuletetaan”.

Maanantaina koolla on SAK, joka ei ole vielä kuitannut sopimusta.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan voittaja on työtön, koska sopimuksen arvioidaan luovan 35 000 työpaikkaa.

Hallituksen kärkiministerit tapasivat työmarkkinajohtajat tänään kello 14.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi tiistaina, että sopimus jää kauaksi hallituksen sopimukselle asettamasta päämäärästä. Hallitusohjelmassa hallitus asetti veronkevennysten ja leikkausten ehdoksi sen, että sopimus tervehdyttää julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla.

Alustavien laskelmien mukaan sopimus kattaa kahdesta miljardista eurosta vain noin 600 miljoonaa euroa. Uusi palkkamalli ja paikallisen sopimisen lisääntyminen voisivat lisätä merkittävästi sopimuksen julkista taloutta tervehdyttävää vaikutusta.

Toisaalta hallitus vaati, että sopimus laskee yritysten yksikkötyökustannuksia noin viidellä prosentilla. Sopimuksella päästään noin neljään prosenttiin. Silti se ei tahdo riittää hallitukselle, koska siinä ei ole tarpeeksi erityisesti kokoomuksen ja Suomen yrittäjien vaatimia paikallisen sopimisen joustoja.

Päätöksellä on kiire, sillä SAK:n liitot päättävät tällä viikolla hyväksyvätkö tai hylkäävätkö ne sopimuksen, joka lisää työtä ilman korvausta ja siirtää 1,5 miljardia euroa työnantajien sosiaaliturvamaksuja palkansaajien maksettavaksi.

Viidestä keskeisimmästä sopijapuolesta neljä on hyväksynyt sopimuksen. SAK:n hallitus tekee päätöksen maanantaina. Jos SAK sanoo ei, sopimus kaatuu.

Sopimuksessa sanotaan, että sen toteuttamisen ehtona on hallituksen verolupausten ja aiottujen leikkausten peruminen.

Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Tämä lyhyt video kertoo yksinkertaisesti, mistä paljon huomiota herättäneessä yhteiskuntasopimuksessa on kyse. Toimittaja: Tuomas Peltomäki, grafiikka: Boris Stefanov.

Laskuri kertoo, kuinka sopimus vaikuttaisi palkkaasi:

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä sekä valtiovarainministeri Alexander Stubb (takana) saapuivat pitämään tiedotustilaisuutta Kesärannassa Helsingissä keskiviikkona.
Pääministeri Juha Sipilä sekä valtiovarainministeri Alexander Stubb (takana) saapuivat pitämään tiedotustilaisuutta Kesärannassa Helsingissä keskiviikkona.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas), pääministeri Juha Sipilä sekä valtiovarainministeri Alexander Stubb pitivät tiedotustilaisuuden Kesärannassa Helsingissä keskiviikkona.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas), pääministeri Juha Sipilä sekä valtiovarainministeri Alexander Stubb pitivät tiedotustilaisuuden Kesärannassa Helsingissä keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat