Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n Lyly yhteiskuntasopimuksesta: Tarkempi kirjaus veroratkaisusta olisi ollut toivottava

Sdp:n Antti Rinne kiittää sopua työrauhan turvaamisesta, mutta moittii lomarahojen leikkaamista ja muita yksityiskohtia.

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan maan hallituksen linjaus yhteiskuntasopimuksesta selventää päätöksentekoa SAK:n hallituksessa tulevana maanantaina.

”Pakkolakien osalta tilanne on nyt selvä, ja tulkitsen hallituksen linjausta myös niin, että menoleikkaukset vedetään pois. Mutta veroratkaisu jää myöhempään arviointiin, ja siitä osin olisin toivonut tarkempaa kirjausta”, Lyly sanoo.

SAK on keskusjärjestöistä ainoa, joka ei ole vielä kuitannut yhteiskuntasopimusta osaltaan. Muut järjestöt ovat sen jo hyväksyneet.

Lylyn mukaan yhteiskuntasopimukseen linkitetyt noin miljardin euron veronkevennykset olisivat olleet tärkeitä myös SAK:n jäsenille ostovoiman takia.

Yhteiskuntasopimus uhkaa kiristää palkansaajien verotusta ja leikata ostovoimaa, koska osana sopimusta palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuja ja työeläkemaksuja nostetaan useamman vuoden ajan. Vastaavasti yritysten maksutaakkaa helpotetaan.

Lyly sanoo jossain määrin ymmärtävänsä, että veronkevennykset täytyy mitoittaa sen mukaan, että julkinen talous kestää ne eivätkä palvelut vaarannu.

”Ostovoima on tärkeä, mutta julkiset palvelut ovat tavalliselle palkansaajalle tärkeämpi asia.”

Hallitus kannustaa työmarkkinajärjestöjä edistämään paikallista sopimista kevään työmarkkinakierroksella.

”Varmaan jotakin keskusteluja ja edistymistä voi tulla, mutta en usko tämän porkkanan tuovan paljon lisää paikalliseen sopimiseen. En tiedä, kuinka paljon liittopöydässä katsotaan, että jos me tämä tehdään, niin verot kevenevät. Voihan sillä jonkinlainen positiivinen vaikutus olla”, Lyly sanoo.

”Tämä on evoluutio eikä revoluutio, pikku hiljaa viedään eteenpäin. Tässä hallitus yrittää nyt houkutella tekemään enemmän kuin kilpailukykysopimuksessa on”, Lyly sanoo.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi yhteiskuntasopimuksen syntyä Facebook-sivullaan. Rinteen mukaan Sdp suhtautuu myönteisesti neuvottelutuloksen syntyyn. ”Pakkolakien jäädyttäminen ja paikallisen sopimisen siirtäminen työmarkkinajärjestöjen sovittavaksi olivat keskeisiä edellytyksiä ratkaisun syntymiselle. Näin myös Sdp neuvoi oppositiosta käsin hallitusta tekemään”, Rinne kirjoittaa.

Pelkkää kiitosta sopimus ei Rinteeltä kuitenkaan saa. Moitteita saavat niin lomarahojen leikkaus – ”valtaosalle perheistä lomarahan maksu on ainoa hetki vuodesta, jolloin kodin taloudessa voidaan elää hetken aikaa leveämmin” – kuin työajan pidentäminenkin. Maksujen siirtämisen työnantajilta palkansaajille parantaa Rinteen mukaan yritysten kilpailukykyä, mutta heikentää samalla ostovoimaa. ”Ostovoiman heikentymiseen Suomella ei ole varaa”, hän kirjoittaa.

Sovun parhaana puolena Rinne pitää sitä, että ”sopimus turvaa häiriöttömät työmarkkinat myös tulevaisuudessa”.

”Toimiva ja luotettava työmarkkinajärjestelmä on itsessään merkittävä kilpailukykytekijä”, hän perustelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat