Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp piti yhteiskuntasopimusta hyvänä, mutta myös moitti sitä – AKT jäämässä sopimuksen ulkopuolelle

Helsingin Sanomien tietojen mukaan auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n jo tiistaina kokoontunut hallitus asettui kielteiselle kannalle ja aikoo esittää ei-linjaa AKT:n liittovaltuustolle, joka päättää asiasta perjantaiaamuna

Politiikka
 
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Tämä lyhyt video kertoo yksinkertaisesti, mistä paljon huomiota herättäneessä yhteiskuntasopimuksessa on kyse. Toimittaja: Tuomas Peltomäki, grafiikka: Boris Stefanov.

Sdp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat haukkuivat eduskunnan kyselytunnilla työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen hyväksymää kilpailukyky- eli yhteiskuntasopimusta.

He pitivät sopimusta periaatteessa hyvänä, mutta toisaalta korostivat siinä esiintyviä puutteita, kuten sen ostovoimaa vähentävää vaikutusta.

Eräät olivat pahoittaneet mielensä siitä, että ministerit Jari Lindström (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) tuulettivat äijätervehdyksin sopimuksen syntymistä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

”On ikävää, että ministerit ilakoivat ja tekevät nyrkkitervehdyksiä, kun pienipalkkaisia kuritetaan ja heiltä viedään ostovoimaa. Aihetta tuuletteluun ei ole”, sanoi Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Tuulettelun paheksumiseen yhtyi myös vasemmistoliiton Kari Uotila.

Hallituspuolueissa reaktiota ihmeteltiin, kun vasemmisto-oppositio on koko talven vaatinut sopimista pakkolakien sijaan. Nyt kun sopimus on, hallitus peruu pakkolakinsa.

”Minä ilakoin sopimisesta ja siitä, että tässä puolustetaan työtöntä. 35 000–45 000 työpaikkaa, eikös se ole ilahtumisen paikka? Käsittämätöntä miksi asia käännetään negatiiviseksi, kun kerrankin saadaan sopimus”, Lindström tuohtui.

”Minä taputan sille, että Suomesta löytyi sopimisen kulttuuri suomalaisten työttömien eteen”, sanoi pääministerikin.

Sdp:n Sirpa Paatero ei saanut hallitukselta selkeää vastausta siihen, peruuko hallitus oikeasti lisäsäästöt ja veronkorotukset, ja alentaako hallitus verotusta kuten hallitusohjelmassaan lupasi.

Työmarkkinajärjestöjen viime viikonloppuna neuvottelema yhteiskuntasopimus koki ensimmäisen takaiskuja torstaina, kun Elintarviketyöläisten liitto (SEL) hylkäsi sopimuksen. Järjestön liittohallitus teki päätöksensä yksimielisesti.

SEL:n kielteinen kanta oli odotettu, sillä liitolla on pitkä perinteet olla keskitettyjen ratkaisujen ulkopuolella. Se ei ole mukana myöskään nykyisessä työllisyys- ja kasvusopimuksessa (tyka). ”En nyt tältä istumalta muista, milloin olisimme olleet mukana keskitetyssä ratkaisussa”, sanoo liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen. Hän on johtanut liittoa vuodesta 2006.

Muita kokeneita ei-äänestäjiä ovat Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ja Rakennusliitto, jotka saattavat myös tällä kertaa äänestää vastaan. Edelleen yleisin ennuste on, että suurin osa SAK:n liitoista hyväksyy sopimuksen.

On edelleen sekin mahdollisuus, että myös SEL neuvottelee muiden kanssa nyt keväällä oman sopimuksensa, vaikka liiton sopimus päättyy tammikuussa 2017. Kuntonen sanoo, että on mahdollista myöskin se, että liitto neuvottelee uusia joustavia pykäliä paikallisesta sopimisesta, kuten maan hallitus toivoo. Liiton nykyinenkin sopimus on samanlainen kuin muilla eli tykan mukainen, vaikka se ei allekirjoittanut sopimusta.

SEL valtuustossa on vasemmistoenemmistö, kun pääasiassa SAK:n hallituksissa on demarienemmistö.

Liiton jäseniä tulevat nipistämään täsmälleen samat sosiaaliturvamaksujen korotukset kuin muitakin palkansaajia, jos kilpailukykysopimus eli yhteiskuntasopimus hyväksytään kesäkuun alussa. Sen sijaan 24 tunnin työajan lisäys, paikallisten sääntöjen muutokset muutoin kuin lakimuutosten osalta ja nollapalkka eivät koske liittoa, jos se jää ulkopuolelle.

”Meillä ei ole harhakuvaa, etteikö tämä työaikakysymys tule myös meidän neuvotteluissa eteen”, Kuntonen sanoo.

Muiden liittojen silmissä sopimuksen ulkopuolelle jääneitä usein syytetään vapaamatkustajiksi, kun muut liitot heikentävät työehtojaan kansakunnan puolesta. ”Vapaamatkustajasyytökset kuuluvat kuvaan. Kyllä me pystymme oman sopimuksen neuvottelemaan”, Kuntonen sanoo.

SEL:n päätös ei kaada sopimusta. Siihen tarvitaan enemmistö SAK:n hallituksessa. SAK:n hallituksessa istuu 20 henkilöä. JHL:llä ja Pamilla on kolme jäsentä eli ääntä ja Teamilla ja Metallilla molemmilla kaksi ääntä. Lisäksi hallituksessa istuu puheenjohtajan lisäksi yksi SAK:n jäsen. Enemmistöpäätös syntyy tällä ryhmällä, mutta silloin sopimuksen kattavuutta voitaisiin jo tässä vaiheessa pitää niin alhaisena, ettei se synny.

Suurin osa liittojen hallituksista päättää osallistumisesta perjantaina. SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina.

SEL:n mielestä sopimus perustuu virheelliseen arvioon niistä lääkkeistä, joilla kilpailukykyä lisätään, työttömyyttä vähennetään ja ostovoimaa turvataan.

”Kilpailukykysopimuksen luvataan tuovan 35 000 työpaikkaa. Vuosittaisen työajan pidentäminen kokoaikatyössä keskimäärin 24 tunnilla tulee kuitenkin väistämättä lisäämään työttömyyttä”, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.

SEL on pettynyt myös hallituksen hankkeisiin, joilla määräaikaiset työsopimukset sallittaisiin ilman perusteita, koeaikoja pidennettäisiin ja työntekijän takaisinottovelvoitetta lyhennettäisiin.

SEL edustaa noin 34 000 jäsentä, joista 21 000 on työelämässä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n jo tiistaina kokoontunut hallitus asettui kielteiselle kannalle ja aikoo esittää ei-linjaa AKT:n liittovaltuustolle, joka päättää asiasta perjantaiaamuna. Tiistaina ei ollut vielä tiedossa pääministeri Juha Sipilän hallituksen hyväksyntä yhteiskuntasopimukselle, mutta liittovaltuusto tuskin äänestää toisin kuin AKT:n hallitus esittää.

SAK:n muiden liittojen kanta sopimukseen on vielä auki. Keskusjärjestö on luvannut kertoa kantansa neuvottelutulokseen ensi maanantaina. Keskiviikkona maan hallitus asettui neuvottelutuloksen taakse, tosin tietyin ehdoin (lue uutinen tästä).

Sami Kero
Elintarviketyöläisten liitto hylkäsi yhteiskuntasopimuksen torstaina. Kuva Saarioisten tehtaalta.
Elintarviketyöläisten liitto hylkäsi yhteiskuntasopimuksen torstaina. Kuva Saarioisten tehtaalta.
Sipilä: Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä
Sipilä: Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli tyytyväinen yhteiskuntasopimuksen valmistumisesta. "Kymmenen ja puolen kuukauden sitkeä vääntäminen kannatti", hän sanoi tiedotustilaisuudessa. Kuva: Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat