Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n Lauri Lyly: Leikkausten peruminen on ehdoton ehto sopimuksen syntymiselle

Lylyn mukaan SAK:n liittojen merkittävän enemmistön pitää perjantaina tai maanantaina hyväksyä sopimus, jotta kevään lopulliset neuvottelut käynnistyvät. Muutama liiton poisjäänti ei vielä kaada yhteiskuntasopimusta tässä vaiheessa.

Politiikka
 
SAK:n Lauri Lyly: Sopimus on pienemmän riesan tie
SAK:n Lauri Lyly: Sopimus on pienemmän riesan tie
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Kulmapöydässä Lylyltä kysytään, että onko kilpailikykysopimus eli kiky itse asiassa vanha kunnon tupo, eli tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Ohjelman juontavat HS:n Marko Junkkari ja Juha-Pekka Raeste.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan hallituksen ehdollisten leikkausten peruminen on SAK:lle ehdoton asia, jotta liitot voivat toukokuussa allekirjoittaa kilpailukykysopimuksen. Sopimusta on kutsuttu myös yhteiskuntasopimukseksi.

Hallitus ilmoitti toukokuussa noin 960 miljoonan euron ehdollisista lisäleikkauksista, jos yhteiskuntasopimusta ei synny hallituksen määrittelemällä tavalla.

Jos leikkaukset tulevat voimaan, lääkärikäynnit kallistuvat ja lapsi-, opinto- ja aikuiskoulutuslisistä leikataan. Työeläkkeiden indeksikorotukset puolitetaan vuosiksi 2018 ja 2019. Työttömyysturvaa leikataan paljon ja vuorotteluvapaasta luovutaan. Muun muassa.

”Kun kilpailukykysopimusta tehtiin, SAK laittoi ehdoksi, että leikkaukset ja veronkorotukset perutaan. Leikkausten perumiset ovat meille ehdoton asia. Meidän tärkeysjärjestys on itse asiassa sama kuin hallituksen. Ensin pitää perua leikkaukset, sitten veronkiristykset ja kolmanneksi veronkevennykset on saatava voimaan”, Lyly kertoi HSTV:n Studio Kulmapöydän haastattelussa perjantaina.

Lylyn mukaan veronkevennyksien kohdalla voidaan katsoa, kuinka paljon valtiontalous antaa tilaa.

”Me ymmärrämme tämän palvelujen kautta. Meidän ihmiset tarvitsevat palveluja, ja niiden säilyminen on meille tärkeää.”

Hallitus ei ole suoraan luvannut vielä edes leikkausten perumisia. ”Tämä vaikeuttaa asiaa. Voisivat selvemminkin sanoa, että nämä lisäleikkaukset poistetaan.”

Sopimuksen synty riippuu paljon siitä, mitä tänään perjantaina SAK:n liitot päättävät siitä, että lähtevätkö ne keväällä neuvottelemaan sopimuksessa kirjatuista asioista. Liittojen päätökset selviävät tänään, mutta varsinaisen päätöksen SAK tekee maanantaina. AKT ja Elintarviketyönväenliitto ovat jo varmoja poisjääjiä.

Lylyn mukaan SAK:n hallituksessa pitää olla selvä enemmistö, jotta neuvottelut käynnistyvät. Muutama liiton poisjäänti ei tätä vielä kaada.

”Me toivomme, että kaikki ovat mukana. Katsotaan kuinka moni lähtee neuvottelemaan”, Lyly sanoo. Hän myöntää, että asia hiukan jännittää.

”Jos tarpeeksi liittoja on mukana nyt, toukokuussa katsotaan sitten, kuinka laajasti palkansaajat ovat mukana ja millä tavalla ne ovat toteuttaneet sopimusta”, Lyly sanoo.

Lylyn mukaan on olemassa sekin vaihtoehto, että osa liitoista neuvottelee keväällä sopimuksista kilpailukykysopimuksen mukaisesti, vaikka nyt äänestävät vastaan. ”Kannattaa lukea tarkasti, miten liitot asian ilmoittavat.”

”Tämä on kuitenkin pienemmän riesan tie. Tämä on oikeudenmukaisempi kuin hallituksen pakkolakipaketti”, hän sanoo. ”Vaikka ei ratkaise kokonaan Suomen kilpailukykyongelmaa, niin ison osan”, Lyly sanoo.

Hän sanoo, että etenkin työajan pidentäminen on vaikea asia. ”Sopimuksessa ei pysty lupaamaan mitään hyviä asioita. Me olemme mukana tässä sen takia, että haluamme työllisyyden paremmaksi.”

Roni Rekomaa / Lehtikuva
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat