Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n suurin liitto Pam yllättäen pois yhteiskuntasopimuksesta – Selin: ”Hallituksen lupaus veronkevennyksistä voisi saada aikaan uuden käsittelyn”

Suomen suurin ammattiliitto Pam ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Myös AKT on ulkona. AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan päätös oli liitolle helppo.

Politiikka
 
Ann Selin: Lupaus veronkevennyksistä saisi Pamin harkitsemaan hylkäämispäätöstään uudelleen
Ann Selin: Lupaus veronkevennyksistä saisi Pamin harkitsemaan hylkäämispäätöstään uudelleen
Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan maan suurin ammattiliitto hylkäsi kilpailukykysopimuksen, koska liiton jäsenet ja päätöksentekijät eivät luota maan hallitukseen. Pamin hallitus voisi harkita ratkaisuaan uudelleen, jos hallitus ilmoittaa sitoutuvansa luvattuihin veronkevennyksiin. Toimittaja: Jaana Savolainen, kuvaus: Terhi Liimu.
Fakta

SAK:n liittojen päätöksiä

Yhteiskuntasopimuksessa ovat SAK:n isoista liitoista mukana (osa liitoista ehdollisesti):

 Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL (225 039 jäsentä)

 Metallityöväen liitto (142 578 jäsentä)

 Paperiliitto (37 106 jäsentä)

 Ilmailualan unioni IAU (3 510 jäsentä)

 Merimies-unioni SMU (9 346 jäsentä)

 Teollisuusalojen ammattiliitto Team (54 606 jäsentä)

 Puuliitto (34 275 jäsentä)

 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU (29 135 jäsentä)

Ulkona sopimuksesta ovat:

 Palvelualojen ammattiliitto PAM (232 140 jäsentä)

 Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT (50 204 jäsentä)

 Rakennusliitto (84 095 jäsentä)

 Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL (33 621 jäsentä)

Suomen suurin ammattiliitto Pam ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin hallitus päätti perjantaina, että se ei se ole valmis aloittamaan kilpailukykysopimuksen mukaisia neuvotteluja työehdoista.

”Keskustelimme asiasta kolme tuntia ja hylkäämispäätös syntyi äänin 11-5”, Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoi kokouksen jälkeen HS:lle.

Pam voisi kuitenkin harkita asiaa uudelleen, jos hallitus ilmoittaa sitoutuvansa lupaamiinsa veronkevennyksiin.

”Se olisi erittäin hyvä signaali, ja voisi saada aikaan uuden käsittelyn tässä asiassa”, Selin sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi perjantaina Kuopiossa Savon Sanomille Pamin ja joidenkin muiden SAK:n liittojen jättäytymistä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle. Sipilä toivoo liittojen vielä palaavan sopimuksen piiriin.

”Lähtökohtana on, että kaikki ovat mukana. Työmarkkinajärjestöt voivat arvioida, milloin sopimuksen kattavuus on riittävä. Toivottavasti SAK tekee maanantaina myönteisen päätöksen”, hän sanoi perjantai-iltana Kuopiossa.

Pamin Ann Selin itse oli esittänyt liittonsa hallitukselle, että Pam lähtisi mukaan sopimuksen mukaiselle liittokierrokselle, ja olisi katsonut toukokuussa millainen lopputulos siitä tulee. ”Olisimme saaneet lisää informaatiota, minkä jälkeen olisimme voineet hyväksyä tai hylätä neuvottelutuloksen.”

Selinin mukaan syynä hylkäämiseen oli ennen kaikkea syvä epäluottamus maan hallitukseen.

”Hallitus on tuonut monenlaisia asioita esiin, joita se on hetken päästä perunut. Monet esitykset ovat työntekijöille hyvin kipeitä.”

Selinin mukaan Pamin hallituksessa ei ollut myöskään luottamusta siihen, että kilpailukykysopimus todella johtaisi uusien työpaikkojen syntymiseen.

”Miten voisimme saada yrityksiltä vakuutusta siitä, että ne investoivat ja luovat niitä työpaikkoja?”

SAK:n suurimman liiton jääminen pois sopimuksesta heittää varjon koko työmarkkinasovun ylle. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että Pamin vetäytyminen on vakava paikka.

Lyly sanoo, että nyt SAK:n jäsenistä jo 40 prosenttia on sanonut ei sopimuksen mukaisille liittokierrokselle.

”Katsotaan, mitä tässä voidaan viikonlopun aikana tehdä. Pitää analysoida syyt, miksi liitot ovat jääneet ulkopuolelle”, hän sanoo. ”Selkeästi tässä näyttää olevan isona perusteluna, ettei hallituksen päätöksiin luoteta.”

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi Pamin poisjäännin johtavan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kaatumiseen. Pam on SAK:n suurin jäsenliitto.

Pamin ilmoitus jättäytyä ulos tuli Aallolle yllätyksenä. Metalliliitto päätti lähteä mukaan, mutta tiukoin reunaehdoin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Jyri Häkämies sanoo, ettei EK kommentoi yksittäisten liitojen päätöksiä vaan vasta maanantaina SAK:n päätöstä.

Useat SAK:laiset ammattiliitot ovat olleet tänään perjantaina koolla päättämässä, hyväksyvätkö ne keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta.

Yksi seuratuimmista oli Auto- ja kuljetusalan liitto AKT. Liiton puheenjohtaja Marko Piirainen kertoi odotetusti tiedotustilaisuudessa, että AKT:n valtuusto päätti jättäytyä pois yhteiskuntasopimuksesta.

”AKT ei ole mukana tässä ratkaisussa”, Piirainen sanoi.

AKT:n Marko Piirainen pettyi SAK:n neuvottelutaitoihin
AKT:n Marko Piirainen pettyi SAK:n neuvottelutaitoihin
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti perjantaina, ettei se lähde mukaan yhteiskuntasopimukseen. Puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan AKT lähtee nyt neuvottelemaan liittokohtaista ratkaisua, kun liiton nykyinen, vielä 11 kuukautta voimassa oleva työehtosopimus päättyy. Piirainen kertoo HSTV:n haastattelussa lisää perusteluja sopimuksesta jättäytymiselle. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus: Terhi Liimu.

AKT vertasi Piiraisen mukaan kilpailukykysopimusta SAK:n syksyllä tekemään omaan ehdotukseen työmarkkinaratkaisuksi.

”Valitettavasti kaikilta keskeisiltä osilta ratkaisu on erilainen”, Piirainen sanoi.

Piiraisen mukaan päätös oli AKT:lle helppo.

Metalliliitto ilmoitti olevansa mukana, mutta vain sillä ehdolla, että hallitus toteuttaa vastineeksi lupailemansa toimet.

”Tämä tarkoittaa pakkolakien poistamista, puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista luopumista sekä hallitusohjelmassa mainittujen veronkevennysten toteuttamista. Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu neuvotteluista”, kertoi puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.

Tulevana maanantaina koolla on SAK:n hallitus, joka lopullisesti hyväksyy tai hylkää neuvottelutuloksen sen mukaan, miten jäsenliitot ovat asiasta päättäneet.

Sopimus saattaa joutua vaakalaudalle, vaikka enemmistö liitoista olisi valmis lähtemään mukaan. Jos kovin moni liitto lipeää sovusta, Elinkeinoelämän keskusliitto ja maan hallitus saattavat arvioida, että sopimus ei ole riittävän kattava. Tämä selviää vasta toukokuussa.

Lauri Lyly sanoo, että maanantain kokous pidetään ja vasta siellä tehdään päätös. Hän sanoo, että aikaa vielä on maan hallituksenkin reagoida asiaan.

”Epäluottamus hallitukseen on meidän liitoissa syvällä. Jopa kaikki nämä nyrkkitervehdykset tulkitaan ikään kuin hehkutettaisiin sitä, että on saatu palkansaajien asemaa heikennettyä”, hän sanoo.

Näin AKT perustelee poisjäännin yhteiskuntasopimuksesta
Näin AKT perustelee poisjäännin yhteiskuntasopimuksesta
Auto- ja kuljetusalan liiton (AKT) puheenjohtaja Marko Piirainen perustelee, miksi liitto ei ole mukana yhteiskuntasopimuksessa.
Roni Rekomaa
Ann Selin
Ann Selin
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Auto- ja Kuljetusalan liitto AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen tiedotustilaisuudessa perjantaina.
Auto- ja Kuljetusalan liitto AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen tiedotustilaisuudessa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat