Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasse Laatunen: ”Yhteiskunta­sopimuksen kaatuminen olisi helvetinmoinen häpeä”

Työmarkkinapolitiikan veteraani Lasse Laatunen pitää työmarkkinatilannetta yllätyksellisenä ja epäilee PAMin hylkäävää päätöstä jopa työtapaturmaksi.

Politiikka
 
Liisa Takala
Lasse Laatunen kuvattuna Etelärannassa joulukuussa 2014.
Lasse Laatunen kuvattuna Etelärannassa joulukuussa 2014. Kuva: Liisa Takala

Työmarkkinapolitiikan konkari Lasse Laatunen pitää työmarkkinoille syntynyttä tilannetta aidosti yllätyksellisenä. Elinkeinoelämän Keskusliiton, EK:n entinen työmarkkinajohtaja hämmästelee erityisesti Palvelualojen Ammattiliiton PAMin päätöstä hylätä yhteiskuntasopimus.

”Tässä tuli näytelmään vielä ylimääräinen näytös”, Laatunen kiteyttää.

”Ja jos koko sopimus maanantaina kaatuisi, niin olisi se suomalaiselle työmarkkinajärjestelmälle helvetinmoinen häpeä. Jos ei voi itse prosessistakaan paljoa tyylipisteitä antaa, niin näissä olosuhteissa, missä koko maa on, sopimuksen kaatuminen olisi todella surullista.”

Kokeneella työmarkkinaneuvottelijallakaan ei ollut PAMin ratkaisusta etukäteisvihiä.

”PAMin kuvio oli yllätys ja hyvin erikoinen. En osaa sanoa, pääsikö tilanne karkaamaan puheenjohtaja Ann Selinin käsistä”, Laatunen miettii.

”Ihan kuin jossakin olisi käynyt työtapaturma. SAK:n sisällä ei ilmeisesti oltu kyllin huolellisesti vartioitu liittoja ja pohjustettu päätöksiä.”

Laatunen ihmettelee myös SAK:n liitoilleen jättämää pitkää pohdinta-aikaa.

”Yleensä sopimuksen hyväksyminen on helpointa, kun se hyväksytään heti. Mitä enemmän kuluu aikaa, tunnelma alkaa väljähtyä, Lauri Ihalaisen sanoin rispaantua ja mätääntyy lopulta kokonaan.”

”Kun varataan liitoille viikko aikaa, pitäisi olla tosi tarkkaa peliä. Ne, jotka haluavat saada sekasortoa aikaiseksi, voivat kyllä pyörittää kuviota ihan rauhassa. ”

Laatunen uskoo, että sopimus vielä syntyisi, ilman iltalypsykierrosta.

”Tässä on nyt kaksi päivää aikaa. Kaikkien tahojen päähenkilöt ja neuvottelijat yhdessä ja erikseen varmasti miettivät, miten saada tilanne parsittua kokoon ensi maanantaiksi, jolloin SAK:n hallitus tilanteen ratkaisee.”

”Kyllä kaikilla työmarkkinapomoilla on näytön paikka, että löytyykö johtajuutta vai eikö löydy. Olihan maanantain ratkaisu jo niin kovan työn ja tuskan takana, että ei tässä pitäisi enää mitään iltalypsykierrosta enää vakavasti pohtia.”

Täysiä tyylipisteitä ei Laatunen anna hallituksellekaan. Puheenjohtaja Antti Rinteen (sdp) arvion hallituksen sekoilusta Laatunen leimaa oppositiopolitiikaksi.

”Hallitus olisi voinut olla pitkin matkaa selkeämpi. Mutta eihän vielä tiistainakaan kukaan puhunut, että hallituksen vastaus olisi ollut epäselvä.”

”Jos tämä sopimus menisi ensi maanantaina nurin, kyllä jokainen tajuaa, että sitten on kaikkien pöydällä aivan helvetillinen soppa. Tietoisuus tästä yhdistää kaikkia osapuolia ja vastuullista oppositiotakin ja antaa myös potkua viikonlopun neuvotteluihin. ”

Tilanteen jumiutuminen veisi Laatusen mukaan hallituksen talouspolitiikalta kokonaan pohjan pois.

Esko Ahon (kesk) hallituksen aikana tilanne oli samankaltainen. Sen laukaisi devalvaatio. Nyt devalvaatiota ei ole”, Laatunen sanoi.

Laatunen ennakoi, että sopimus syntyy, todennäköisesti pienillä viilauksilla.

”Ei itse sopimusta enää voi merkittävästi muuttaa. Nythän Akava ja STTK sekä EK:kin ovat sen jo hyväksyneet. Jos jostain ehkä vielä keskustellaan, niin hallituksen toimien täsmentämisestä: eli mikä on se hallituksen yksilöity vastaus.”

”Hyväksytty sopimus on sinänsä ehdoiltaan selvä. Ei siinä mitään tulkinnanvaraa ole. Nyt pitää vain osapuolten pitää puhelimet koko viikonvaihteen kuumina”, hän opastaa.

Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Tämä lyhyt video kertoo yksinkertaisesti, mistä paljon huomiota herättäneessä yhteiskuntasopimuksessa on kyse. Toimittaja: Tuomas Peltomäki, grafiikka: Boris Stefanov.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat