Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK hyväksyi alustavasti yhteiskuntasopimuksen – Sipilän hallitukselle asetettiin useita ehtoja

Suomen suurin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on alustavasti hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen.

Politiikka
 
Sipilä: Veronkevennysvaraa syntyy, jos Suomen mallista tulee hyvä
Sipilä: Veronkevennysvaraa syntyy, jos Suomen mallista tulee hyvä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kävi maanantaiaamuna houkuttelemassa SAK:ta yhteiskuntasopimukseen mukaan. SAK:n jäsenliitot toivovat, että Suomen hallitus sitoutuisi veronkevennyksiin. Pääministeri vaatii, että ensin palkankorotukset on sidottava vientialojen kehitykseen. Toimittaja: Karoliina Liimatainen, kuvaus: Esa Syväkuru.

Suomen suurin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on alustavasti hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen äänin 14–5.

Tyhjää äänesti yksi liitto. Asiasta kertoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tiedotustilaisuudessa noin kello 11.45. SAK:n kokous alkoi aamulla kello 9.

Sopimusta vastaan äänestivät odotetusti Palvelualojen ammattiliitto Pam, Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ja Elintarviketyöläisten liitto. Rakennusliitto äänesti tyhjää.

Nämä liitot olivat jo etukäteen ilmoittaneet, etteivät ne aio hyväksyä sopimusta. Yli 230 000 jäsenen Pamilla on SAK:n suurimpana liittona hallituksessa kolme ääntä.

Suomen suurimman ammattiliiton Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin mukaan SAK:n liitot suhtautuvat yhteiskuntasopimukseen yhä epäluuloisesti.

”Mikään liitto ei ole liput liehuen sanonut lähtevänsä sopimukseen mukaan, vaan kaikilla on tiukkoja reunaehtoja.”

Juhani Niiranen / HS
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi maanantaina SAK:n hyväksyvän alustavasti yhteiskuntasopimuksen.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi maanantaina SAK:n hyväksyvän alustavasti yhteiskuntasopimuksen.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan aiemmin aamulla kokouksessa vieraillut pääministeri Juha Sipilä (kesk) informoi liittoja etenkin veronkevennyskysymyksestä.

Kokouksessa päätettiin myös, että SAK on valmis jatkamaan Suomen mallin valmistelua.

”Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos tämä sopimus tulee kattavasti voimaan vuoden 2017 syksyllä, päätämme kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen pohjalta kustannusraamista. Se toimisi palkkanormina sillä neuvottelukierroksella.”

Työmarkkinajärjestöt joutuvat siis jälleen neuvottelupöytään.

”Meillä on omat tavoitteemme Suomen mallin osalta ja EK:lla varmasti omansa. Meillä oli neuvotteluissa varsin pitkälle yhteinen näkemys siitä, millainen malli olisi. Se jäi kuitenkin neuvottelujen loppuvaiheessa pois.”

Lyly uskoo, että Suomen mallin rakentamista voidaan jatkaa hyvin siitä, mihin aiemmin neuvottelupöydässä jäätiin.

Pääministeri Sipilä on tehnyt selväksi, ettei Suomen hallitus taivu tuloveron kevennyksiin, elleivät järjestöt pääse sopuun vientivetoisesta palkkaraamista. SAK:lle veronkevennyksistä on puolestaan tullut yksi yhteiskuntasopimuksen toteuttamisen ehdoista.

”Edellytämme tietenkin, että hallitus nyt toteuttaa pakkolakien poistot, luopuu lisäsäästöistä ja veronkorotuksista sekä toteuttaa veronkevennykset.”

Verokysymyksessä saattaa olla neuvotteluvaraa. Lyly ei vielä suostu kertomaan, vaatiiko SAK hallituksen väläyttämiä noin miljardin euron tuloveron kevennyksiä täysimääräisinä.

SAK vaatii myös työntekijöille vankkaa neuvotteluasemaa työpaikoille.

”Paikallisen sopimisen osalta pitää taata osapuolten tasavertainen neuvotteluasema. Myös yleissitovuuden ja luottamusmiesten aseman vahvistamisen pitää olla sopimuksen soveltamisessa keskiössä.”

SAK asettaa useita ehtoja hallitukselle. Hallituksen on luovuttava 1,5 miljardin euron leikkauksista ja toteutettava veronkevennykset. Yrityksiltä SAK odottaa vastuunkantoa investointeina ja valtion tukea niiden saamiseksi liikkeelle.

SAK ilmoittaa olevansa valmis niin sanotun Suomen mallin kehittämiseen. Mallissa palkankorotusvaran määrittelisivät vientialojen korotukset. Yhteiskuntasopimuksessa asioista ei sovittu, vaikka neuvotteluja käytiin aiheesta kauan, ja tekstejäkin oli valmiina. Palkkamalli helpottaisi hallitusta tekemään veronkevennykset.

Lopullisen päätöksen SAK tekee kesäkuussa, kun sopimuksen kattavuus ja hallituksen toimet ovat varmistuneet.

Pääministeri Juha Sipilältä (kesk) ei irronnut SAK:lle maanantaiaamuna lisälupauksia. Sipilä vieraili SAK:n kokouksessa aamulla ennen lähtöään EU:n huippukokoukseen Brysseliin.

Pääministeri ei suoraan luvannut SAK:lle monien sen jäsenliittojen haluamia veronkevennyksiä. Hän kuitenkin totesi, että niiden toteuttamisen todennäköisyys kasvaa, jos liitot sitoutuvat selkeämmin niin kutsuttuun Suomen malliin, jossa vientivetoiset alat määrittävät palkankorotusten katon.

”Viikonlopun aikana olemme hieroneet tätä Suomen mallia. Se toisi tähän lisää taloudellista väljyyttä. Meidän pitäisi toimia kuten Ruotsissa ja tehdä palkkaratkaisuja vienti edellä”, Sipilä sanoi.

Useat liitot ovat vaatineet hallitukselta selvää lupausta noin miljardin euron veronalennuksista. Maan hallitus kertoi viime viikolla tarkastelevansa veronkevennysmahdollisuuksia vasta kesäkuussa sekä ensi vuonna.

”Tässä on kaksi elementtiä: kilpailukykyhyppy ja palkkamaltti. Tämä palkkamaltin viiden prosentin osuus tulisi aika lailla täyteen, jos Suomen mallista tulee hyvä.”

Sipilän mukaan hallitus ei kuitenkaan pysty vielä sitoutumaan veronkevennyksiin ja on tehnyt tämän myös selväksi liitoille viikonlopun aikana.

”Uskon, että tässäkin huoneessa on ymmärrystä sille, että veronkevennyksiä ei tehdä säästämällä jostakin muualta, vaan tämän paketin täytyy kantaa aidosti myös se veronkevennysvara”, Sipilä sanoi SAK:n luona vieraillessaan.

HS:n tietojen mukaan valtiovarainministeriö laski veronkevennyslukuja uudelleen viikonlopun aikana.

Sipilän mukaan veronkevennysvara selviää kuitenkin vasta sitten, kun on tiedossa, kuinka vahvasti liitot ovat valmiita sitoutumaan vientivetoiseen palkkamalliin.

”Odotetaan nyt se Suomen malli. Sitten tiedämme, millainen taloudellinen arvo sille voidaan laskea.”

Maan hallitus on myös pitänyt yhteyttä ammattiyhdistysjohtajiin viikonlopun aikana.

Muut keskusjärjestöt ja maan hallitus hyväksyivät yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksen noin viikko sitten.

Juhani Niiranen / HS
Kokouksen alussa paikalla oli myös pääministeri Juha Sipilä.
Kokouksen alussa paikalla oli myös pääministeri Juha Sipilä.
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Tämä lyhyt video kertoo yksinkertaisesti, mistä paljon huomiota herättäneessä yhteiskuntasopimuksessa on kyse. Toimittaja: Tuomas Peltomäki, grafiikka: Boris Stefanov.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat