Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimus­neuvotteluissa taas takapakkia – EK:n Häkämies ja SAK:n Lyly sysäävät vastuuta toisilleen

Elinkeinoelämän keskusliitto on valmis neuvottelemaan muiden keskusjärjestöjen kanssa uudesta palkkamallista, jotta sopimuksen teko helpottuisi.

Politiikka
 
SAK alkaa neuvotella Suomen mallista, PAM:lla ei riittänyt luottamusta hallitukseen
SAK alkaa neuvotella Suomen mallista, PAM:lla ei riittänyt luottamusta hallitukseen
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on toiveikas yhteiskuntasopimuksen onnistumisesta, vaikka 40 prosenttia SAK:n jäsenistä jäi päätti jäädä sopimuksen ulkopuolelle. Pamin puheenjohtaja Ann Selin kertoo, ettei hänen liitossaan riittänyt luottamusta hallitukseen. Kuvaus: Esa Syväkuru.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta, jota myös kilpailukykysopimukseksi kutsutaan, näyttivät maanantaina jämähtäneen jälleen paikalleen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehti jo kertoa olevansa huojentunut, kun Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK hyväksyi alustavasti yhteiskuntasopimuksen.

Vesa Moilanen, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Lauri Lyly ja Jyri Häkämies
Lauri Lyly ja Jyri Häkämies

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kuitenkin ilmoitti, ettei yhteiskuntasopimuksen mukaisia työehtoneuvotteluja voi aloittaa, ellei SAK:sta ole enemmän liittoja lähdössä neuvottelemaan.

”Myönteisen ratkaisun SAK:n liittojen jäsenistä on sanonut 60 prosenttia ja kielteisen 40 prosenttia. Se on liian vähän. Tällä kattavuudella ei ole edellytyksiä allekirjoittaa sopimusta eikä lähteä neuvottelemaan työehtosopimuksista”, Häkämies sanoo.

SAK päätti aiemmin tänään suositella liitoilleen, että ne lähtisivät neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksen eli kilpailukykysopimuksen mukaisesti työehtosopimuksistaan tänä keväänä (lue uutinen tästä). Ulos jäi viisi liittoa, joukossa SAK:n suurin liitto Pam, kuljetusalaa edustava AKT sekä Rakennusliitto. Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoi maanantaina, että hallitukselta pitäisi tulla merkittäviä vastaantuloja, jotta Pam lähtisi vielä mukaan.

Liittojen väliset neuvottelut pitäisi käydä loppuun toukokuun loppuun mennessä, jonka jälkeen osapuolet katsovat, kuinka moni liitto on mukana sopimuksessa ja onko liittojen sopimukset muuttuneet yhteiskuntasopimuksen mukaisesti.

”Pallo on nyt SAK:lla. Sen pitää tehdä töitä, jotta kaikki tulisivat mukaan”, Häkämies sanoo. Hänen mukaansa kaikkien pitäisi olla mukana, mutta Häkämies ei määrittele, voisiko jokin liitto jäädä ulos.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vastasi iltapäivällä Twitterissä, että sopimus on nyt EK:sta kiinni. Lylyn sanoo, että yli 80% palkansaajista on nyt valmiina soveltamisneuvotteluihin ja oikea ajankohta tarkastella sopimuksen kattavuutta on kesäkuussa.

EK on valmis lähtemään heti neuvottelemaan muiden keskusjärjestöjen kanssa uudesta palkkamallista, jossa vientisektori määrittelee palkankorotusvaran. ”Jos tämä helpottaisi asiaa niin, että tulisi veronalennusvaraa.” Muun muassa ulosjäänyt Pam on ilmoittanut, ettei suostu sopimukseen ainakaan, jos hallitus ei toteuta lupaamaansa miljardin euron veronkevennystä.

Häkämies sanoo, ettei EK aseta aikataulua, mihin mennessä SAK:n liittoja pitäisi olla enemmän. ”Neuvotteluihin työehtosopimuksista on varattu aikaa kolmisen kuukautta. Koko ajan tämä syö aikaa.”

Häkämies toivoo, että sopimus syntyy. ”Tämä on paljon parempi kuin vaihtoehdot”, Häkämies sanoo. Hän uskoo, että sopimuksella voisi saada talouteen käänteen ja lisää työpaikkoja.

Kaisa Rautaheimo / HS
Pallo on nyt SAK:lla, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Pallo on nyt SAK:lla, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat