Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb SAK:n ja EK:n vuoristoratapäivästä: ”Välillä on ollut iloisia päiviä ja välillä surullisempia”

Politiikka
 
Jussi Nukari / lehtikuva
Alexander Stubb
Alexander Stubb Kuva: Jussi Nukari / lehtikuva

Bryssel

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) suhtautui levollisen oloisesti maanantain uutiskäänteeseen, jonka mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin on syntynyt uusi mutka. Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, ettei se voi ryhtyä sopimuksen mukaisiin työehtoneuvotteluihin palkansaajaliittojen vähäisen kattavuuden vuoksi.

”Pallo on työmarkkinajärjestöillä. Me arvioimme työmarkkinajärjestöjen sopimuksen kattavuuden kesäkuussa. He arvioivat sen, miten kattavasti pitää olla järjestöjä mukana näissä neuvotteluissa. On heidän tehtävänsä, että neuvottelut lähtevät liikkeelle”, Stubb totesi Brysselissä, jossa hän osallistui euroryhmän ministerikokoukseen.

Brysseliin EU:n ja Turkin huippukokoukseen saapunut pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehti aiemmin maanantaina jo iloita, kun Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK hyväksyi alustavasti vaivalla väännetyn yhteiskuntasopimuksen. Päätös syntyi äänin 14–5, kun moni merkittävä liitto – kuten Palvelualojen ammattiliitto Pam sekä Auto- ja kuljetusalan liitto AKT – äänestivät sopimusta vastaan.

Sipilä maalaili, että Suomen kilpailukyky voisi nousta Saksan tasolle, jahka sopimus saataisiin maaliin. Vain hieman myöhemmin – Sipilän mentyä Turkin ja EU:n kokoukseen – EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi, ettei sopimuksen jatkoneuvotteluissa ole mieltä, koska SAK.n liittoja on liian vähän mukana.

SAK:n äänestystä ei siis ehditty kauan juhlia, ei nyrkkitervehdyksin eikä nyrkkituuletuksin.

”Tässä on yhteiskuntasopimuksen suhteen ollut monta mutkaa matkassa. Välillä on ollut iloisia päiviä ja välillä surullisempia. Mutta uskon, että kaikki näkevät, että hallitus ja etenkin pääministeri ovat tehneet kaikkensa, että ratkaisu syntyisi. Toivottavasti tämä polku eteenpäin edelleen pitää”, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan hallituksen tehtävä on seuraavaksi – jos neuvottelut etenevät – tehdä kesäkuussa arvio, millaisen sopimuksen työnantajat ja palkansaajat saavat aikaan työehtoneuvotteluissaan. Hän toisti Sipilän esittämän kannan, jonka mukaan SAK:n vaatimista veronkevennyksistä puhuminen on nyt liian aikaista.

”Veronkevennyksistä ei voi missään tapauksessa tehdä päätöksiä ennen kesää, sekin tehdään kokonaisarvion pohjalta. Emme voi luvata tässä vaiheessa mitään. Teemme kokonaisarvion kesäkuussa 2016 ja lopullisesti maaliskuussa 2017”, Stubb totesi.

SAK alkaa neuvotella Suomen mallista, PAM:lla ei riittänyt luottamusta hallitukseen
SAK alkaa neuvotella Suomen mallista, PAM:lla ei riittänyt luottamusta hallitukseen
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on toiveikas yhteiskuntasopimuksen onnistumisesta, vaikka 40 prosenttia SAK:n jäsenistä jäi päätti jäädä sopimuksen ulkopuolelle. Pamin puheenjohtaja Ann Selin kertoo, ettei hänen liitossaan riittänyt luottamusta hallitukseen. Kuvaus: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat